Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт14072020

Брой 131, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73451 BGN ↑ 1 GBP = 2.18358 BGN ↑ 1 CHF = 1.84078 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) Девети септември - преврат или начало на първата българска република и социална държава

Девети септември - преврат или начало на първата българска република и социална държава

Във времето на глобалния крах на неолибералния модел и на еднополюсния свят, в момент на разрастващ се протестен вот срещу елитите на статуквото, техните български слуги се опитват да рeактивират антикомунизма като път за политическо оцеляване.

Поводът е 9 септември 1944 г.

Въпреки грубите фалшификации и клевети големи части от обществото помнят, че тази дата бе началото на изграждане на първата българска Република с всички показатели на една съвременна социална държава.

Никой не оспорва, че в този период съществуваше господство на партията държава, на командно-административната планова организация в стопанската сфера. Но след първоначалния етап на революционен хаос България заживя в период на градеж и развитие - тя увеличи населението си от 7 млн. до 9 млн. души. Да не забравяме, че днес, след 30 години „демократичен” преход, в България живеем по-малко от 7 млн. души!?

Следвоенна България беше неразвита и аграрна, а за две десетилетия изгради индустрия в най-модерните и перспективни сектори – машиностроене, химическа и биотехнологическа промишленост, електроника и електротехника, металургия и енергетика. Бе започнато мащабно строителство. Чрез ситуиране на модерни предприятия и аграрни комплекси във всяка българска община бе премахнато регионалното неравенство. Страната ни бе един от първенците в Европа по собствени жилища на населението. Имаше не само развит туризъм, но социално и здравно почивно дело за обикновените хора.

Въпреки идеологическата рамка българската култура създаде едни от най-големите свои произведения, изживя своеобразен златен век на духовно отваряне към света през 70-те и 80-те години на ХХ век.

Социалистическа България увеличаваше ежегодно своя БВП, харчейки бюджетните пари за народни нужди, а не като поръчки за „свои” фирми, както е днес. Практически нямаше безработица, бедността бе сведена до абсолютен минимум (2 %), имаше всеобщо, качествено и безплатно здравеопазване и образование, а днес те са привилегия на заможните.

В онова време със серия социални мерки, чрез Строителни войски и чрез ангажиране в общественополезен труд и в просветни програми имахме реална интеграция на малцинствата. В онази България битовата престъпност бе символична, а доверието и солидарността между хората бяха естествено състояние на българския бит и душевност. България стана космическа и ядрена държава!

Родината ни следваше своите мечти, а днес сме последни в Европа – на дъното сме по бедност, мизерия, корупция и престъпност.

Казват, че днес имало демокрация!? И това е съмнително, защото ни управляват еднолично, доверието в парламента е сринато, а купеният вот подменя народния, феодализацията на общини и региони разяжда тъканта на демокрацията.

И възниква въпросът - кой е престъпният режим?

Този преди 10 ноември 1990 г. или днешната „демокрация”!?

И не трябва ли да бъде отменен онзи исторически неиздържан „закон”-декларация, наложен от кабинета „Костов” през 2000 г., обявяващ управлението за периода 1944-1989 г. за престъпно?! Заради тези и много други аргументи – 9 септември 1944 г. е историческа дата, която трябва да помним, вземайки си поуки от лошото, но помнейки и умножавайки доброто, което е безспорен исторически факт.

Проф. Светлана Шаренкова

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Свят

Земеделие

Над три пъти срив на средният добив от жито в Добричко

Над три пъти срив на средният добив от жито в Добричко

До 372 кг от дка падна средният добив при пшеницата в страната

В Добричка област пшеницата вече е прибрана в над 1 080 500 декара или 89 на с...

Прочети още:

Loading...