Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет13122019

Брой 239, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75616 BGN ↓ 1 GBP = 2.31295 BGN ↓ 1 CHF = 1.78794 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Акцията срещу “Русофили“ била кьорфишек заради декларацията на МВнР

Акцията срещу “Русофили“ била кьорфишек заради декларацията на МВнР

Акцията срещу “Русофили“ била кьорфишек заради декларацията на МВнР

Отсега нататък да не би да подлежи на арест всеки, който е учил в Съветския съюз, поне веднъж е бил в Русия и може би знае руски, запита в студиото на Би Ти Ви журналистът от “Дума“ Велислава Дърева по повод вчерашния арест на бившия главен редактор на вестника и настоящ секретар на Национално движение “Русофили“ Юрий Борисов заради подозрения за шпионаж. Национално движение “Русофили“ е гражданска организация, в която членуват хора с различни политически убеждения от различни политически партии, обясни тя. Вчера празнувахме победата над фашизма и в същия момент се оказа, че фашизмът се е завърнал в България, коментира Дърева ситуацията, разиграла се навръх 9 септември. От своя страна председателят на Форум България - Русия Светлана Шаренкова отбеляза, че обвинението в шпионаж е много тежко обвинение. Тя подчерта, че за да може един човек да работи в полза на друга държава, той трябва да има достъп до класифицирана информация, каквато една неправителствена организация няма. Относно хипотезата, че в шпионския скандал е замесено и името на Леонид Решетников, Шаренкова обясни, че председателят на “Русофили“ Николай Малинов, който също е задържан, имал връзки с него, но в това нямало нищо нередно, тъй като Решетников нито е под запрещение, нито е извършвал антибългарски действия. “Престъпление ли е да си приятел с руснак?“, запита тя. Според Дърева акцията на ДАНС е било “изключително тъпо действие от страна на българските власти“. Според нея ставало въпрос за откровена репресия срещу една неправителствена организация.

Трябва или да си много глупав, или много нагъл, за да извършиш подобно действие навръх 9 септември, обобщи Дърева. Шаренкова пък нарече акцията “кьорфишек“. Според нея това било опит да се отклони общественото внимание от “чудовищната и недипломатична“ по нейни думи декларация на българското външно министерство относно Русия.

Държава, която декларира, че иска да развива дружески отношения с Русия и големи геостратегически проекти, не може да си позволява такъв тон, категорична бе тя.

Нюз.бг. припомня, че дипломатическият спор между България и Русия започна във вторник, когато от българското Министерство на външните работи заклеймиха съмнителната историческа теза на Русия за “освобождение“ от нацизма. Изявлението им беше по повод организирана от руското посолство “Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“.

Икономика

Култура

Спорт

Свят

Земеделие

На 16 декември изплащат 750 млн. лева на земеделците

Държавен фонд “Земеделие“ /ДФЗ/ ще изплати 635 млн. лв., предвидени за плащания по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и 115 млн. за сх...

Прочети още:

Loading...