Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт14072020

Брой 131, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73451 BGN ↑ 1 GBP = 2.18358 BGN ↑ 1 CHF = 1.84078 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) Златева: Искаме ясни критерии за избор на европейски прокурори от България

Златева: Искаме ясни критерии за избор на европейски прокурори от България

Златева: Искаме ясни критерии за избор на европейски прокурори от България

„Осъзната е позицията на БСП  да не се прилага съкратено производство при тежки престъпления, защото и лидерът на БСП, и народни представители от левицата  се срещнаха  с жителите на с. Сотиря  и с други пострадали от бързото производство”. Това заяви пред БТВ зам.-председателят на БСП Деница Златева. Тя коментира, че когато има обществена нагласа за такава промяна, политиците и законодателният орган трябва да вземат справедливо решение. „Нека да има диалог, в който да участват всички страни. Може да се намери подходящо решение, с което да обединим различните гледни точки, но и жертвите на такива престъпления да останат с усещането, че има справедливост”, коментира тя.

Златева заяви, че е важно как ще се структурира европейската прокуратура. “БСП подкрепя Кювеши. Но тя не е вълшебникът, който ще прави разследванията в националните държави. Всяка държава членка има по един европейски прокурор на централно ниво в Люксембург. Без никакъв публичен дебат, много тихомълком, на 14 март правителството определи кандидатите  за този пост”, коментира тя. Деница Златева  обясни, че предстои да бъдат избрани двамата делегирани прокурори, които ще са българи, ще работят в България и ще разследват на терен. “От БСП искаме ясни критерии, на които да отговарят кандидатите. Тези хора трябва да са свободни от зависимости и влияние. Не е приемливо това да става с решение на Министерския съвет, защото те управляват  европейски средства.  Не е нормално управляващите да назначават тези, които ги  проверяват. КОНПИ е емблематичен пример за това” подчерта Деница Златева. Тя каза, че БСП отново ще внесе предложение председателят на този орган да бъде назначаван от президента.

Относно пакета „Макрон”, Златева обясни, че  започва т.нар. триалог – преговорите между ЕП, Съвета и ЕК.” Все още групата на страните, желаещи плана Макрон, е по-голяма, но усилията трябва да бъдат обединени”, коментира тя. Златева подчерта, че това не  става с фанфари и с шумни пиар акции- като пътуване с тир от София до Брюксел. „Имаме много активен член в транспортната комисия -  ръководителят на нашата делегация Петър Витанов. Много е важно в рамките на тези преговорни процеси  да намерим максимален брой съюзници”, завърши Деница Златева.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Свят

Земеделие

Над три пъти срив на средният добив от жито в Добричко

Над три пъти срив на средният добив от жито в Добричко

До 372 кг от дка падна средният добив при пшеницата в страната

В Добричка област пшеницата вече е прибрана в над 1 080 500 декара или 89 на с...

Прочети още:

Loading...