Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт14072020

Брой 131, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73451 BGN ↑ 1 GBP = 2.18358 BGN ↑ 1 CHF = 1.84078 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) Корнелия Нинова: Между парите и справедливостта- ГЕРБ избра парите

Корнелия Нинова: Между парите и справедливостта- ГЕРБ избра парите

Корнелия Нинова: Между парите и справедливостта- ГЕРБ избра парите

Правен абсурд, политическо лицемерие и морална нищета – така лидерката на социалистите нарече игрите на мнозинството по темата за отпадането на съкратеното производство при тежки престъпления

Благодаря на всички народни представители, които подкрепиха законопроекта на „БСП за България” да не се намаляват присъдите при тежки престъпления. Показахме единомислие по един важен и сложен въпрос. Призовавам ви по същия начин, единодушно и без партийни окраски, да отхвърлим предложения от Министерския съвет законопроект или министър Кирилов да го оттегли. Мотивите за промени в НК на Министерския съвет са, че се правят като алтернатива на законопроекта на БСП. По тази тема няма алтернатива. За зверски изнасилено и убито дете единствената алтернатива е възмездието. Нека да не влагаме в това политически и партийни пристрастия.

Вторият аргумент, с който Министерския съвет внася законопроекта да не отпада съкратеното производство е, че ще бъде много скъпо за бюджета и съдебната система, защото по общия ред делото изисква експертизи и разходи. Какъв е изборът тук- пари или справедливост? Ние избираме справедливостта, а вие избирате парите. Третият аргумент е за бързината на процеса. Щели да се забавят делата, да изтече давностният срок и те да бъдат прекратени без присъда. Бързината на процеса не зависи от съдиите, а от тази зала. Зависи от това- какви закони ще напишем и в какви срокове ще ги накараме да работят, какви ще са давностните срокове. Не прехвърляйте отговорността на съда, тя е на законодателя. Имаме вяра на съда, но те работят по законите, които ние в тази зала сме направили.  

БСП  е последователна в позицията си по този въпрос. Любен Корнезов в 41-то НС внася предложение за отпадане на съкратеното производство, а Янаки Стоилов в следващото, сега ние го правим. Последователни и твърди сме в позицията си -  при тежки престъпления, изнасилвания и убийства да няма съкратено производство при признаване на вина и да не се намаляват присъди.

Искате да се съобразим с мненията на експертите, добре. Главна прокуратура отхвърли закона на МС, съдии и експерти се изказаха срещу него. Къде е мнението на онези хора, чиито сестри, майки, деца, съпруги, близки пострадаха, бяха изнасилвани и убивани? Кога ще отчетем тяхното мнение? Представям на вашето внимание национална подписка, която преди седмица  съдържаше 15 882 подписа, вече са над 20 хиляди. Обръщам се към министър Кирилов да дойде тук и от трибуната да се извини на близките на пострадалите. Не може да казва, че някой ги разкарва напред- назад, за да просълзяват народни представителки. Обида към тези хора е да твърдите, че някой ги разкарва насила. Идете в Сотиря, за да видите за какво става дума и да видим дали тогава няма да се разплачете. Да идва тук и да им се извини. Не на БСП, защото  внушава, че ние сме ги разкарвали до тук. Да се извини на хората и да си оттегли законопроекта.

Това е абсолютен прецедент в работата на което и да е българско Народно събрание. В рамките на един час да се приеме закон, с който се премахва съкратеното производство и закон, който го връща. Това е правен абсурд. Какво си представяте, че ще се случи оттук нататък с двата закона? Че между първо и второ четене ще ги слеем? Те са напълно противоречиви. Или ще ги сложите на трупчета и ще ги забравите, или на второ четене ще отхвърлите предложението на БСП и ще запазите съкратеното производство. Вкарвате ни в правен абсурд, държите се политически лицемерно и демонстрирате морална нищета. Оттеглете този закон.

Ако законопроектите на БСП се подкрепяха,  нямаше да стигнем до казуса с Джок Полфрийман

„Предлагаме в дневния ред на Народното събрание да бъде включена нова точка за гласуване на Закон за допълнение на Наказателния кодекс, свързан с наказанията на извършители на тежки престъпления, защото хората очакват от нас да създадем правила, които да гарантират справедливост”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Смиляна Нитова от парламентарната трибуна. Тя припомни, че през 2017 г. група народни представители от ПГ на „БСП за България” внасят закон за допълнение на Наказателния кодекс, свързан с предсрочното освобождаване на лица, които изтърпяват наказание за престъпления, извършени при опасен рецидив. „Този закон е разглеждан в правна комисия, но до този момент не е включван в дневния ред на парламента. Ако законопроектите на БСП своевременно се внасяха, обсъждаха и подкрепяха, може би нямаше да стигнем до казуса с Джок Полфрийман, който взриви обществото. Този казус остави чувство за безнаказаност, несправедливост и толериране на извършителите на тежки престъпления”, заключи Смиляна Нитова. 

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Свят

Земеделие

Над три пъти срив на средният добив от жито в Добричко

Над три пъти срив на средният добив от жито в Добричко

До 372 кг от дка падна средният добив при пшеницата в страната

В Добричка област пшеницата вече е прибрана в над 1 080 500 декара или 89 на с...

Прочети още:

Loading...