Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед05072020

Брой 124, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73297 BGN ↓ 1 GBP = 2.16773 BGN ↑ 1 CHF = 1.83681 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Корнелия Нинова: Управляващите нарушават закона, не внасят парите от излишъка в Сребърния фонд

Корнелия Нинова: Управляващите нарушават закона, не внасят парите от излишъка в Сребърния фонд

Корнелия Нинова: Управляващите нарушават закона, не внасят парите от излишъка в Сребърния фонд

Въпрос е на справедливост – към възрастните хора, които са дали своя принос за изграждането на България, за съществуването и стабилността на осигурителната система - и днес живеят мизерно

Изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по време на обсъждането на Закона за  държавното обществено осигуряване:

Уважаеми господин министър,

Уважаеми народни представители,

Обсъждаме Закона за държавното обществено осигуряване, който в частта си за пенсии, касае 2 милиона и 150 хиляди българи. Сигурно тези хора имат различни политически убеждения и пристрастия  - и това е нормално. Общото между тях е, че са работили по 20-30 години, дали са своя принос за изграждането на икономиката на България и своя принос в осигурителната система на страната. Общото между тях е, че почти всички днес живеят трудно с размера на пенсиите, които им осигуряваме.

В парадоксалната ситуация сме правителството да определи праг на бедност от 363 лева догодина, и същото правителство да определи минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст от 234 лева. Замислете се какво означава това – правителството казва, че не може да се живее с доход под 363 и в същото време казва, че все пак хората трябва да преживяват с 234 лева. Не може да се живее така, но ще трябва да живеете така. Разбирате ли противоречието, парадоксалната ситуация, в която се намираме? Можем  цял ден и цяла нощ да се замерваме с числа, но нека да го обясним човешки на хората – как при този праг на бедност да живеят с тези пенсии?

Има изход от тази ситуация. Да, разбира се, че дългосрочната визия за излизане е работни места, високи доходи, високи осигурителни вноски, но това изисква години усилия. Нека да се стараем да осигурим икономически растеж и работни места, но да вземем мерки сега. Възрастните хора имат нужда сега и днес от тази актуализация. Какво предлагаме от „БСП за България“ – години наред – преизчисляване на всички пенсии с нов средномесечен осигурителен доход. Наложително е да се преизчислят пенсиите, няма друг изход.

Искам да отворим дебат за Сребърния фонд, защото това е една от възможностите да се гарантира пенсионната система, да не се допуска срив в пенсионната система, да се покриват дефицити до определени количества.

Уважаеми колеги в днешното Народно събрание,

Сребърният фонд беше създаден през 2007 година от правителството на БСП.

Целта беше в него да влизат концесионни такси, средства, получени при приватизация на предприятия и излишъците в бюджета. Какво се случи за 10 години управление на ГЕРБ? Фондът стартира с близо 2 милиарда и половина– Министерството на финансите преди един месец отчете, че във Фонда има 3 милиарда и 67 милиона. За 10 години половин милиард е влязъл във Фонда. При прогноза при неговото създаване, финансово разчетена, аргументирана, днес във Фонда трябваше да има между 10 и 15 милиарда лева, а има 3. Можеха  ли тези 10-15 милиарда лева да помогнат на пенсионната система и сега да не гадаем откъде да дойдат тези пари – можеха.

Защо това не се случи?

Защото, господа

управляващи, грубо погазихте всички закони на България за тези 10 години.

По следните начини – още Симеон Дянков, за да избегне законовото задължение на правителството да внася парите от приватизация в Сребърния фонд, извади държавните дружествата в т.н. Консолидационна компания, и всички приходи от продажбите ги внасяше в държавния бюджет като дивидент, вместо в Сребърния фонд за пенсии.

Продължихте в следващите години по следния начин - за 2016 година правителството на Борисов отчита 1 милиард и 470 милиона излишък. За 2017 година – 800 милиона. За 2018 – 2 милиарда и 800 милиона излишък по консолидираната рамка. Вместо този излишък да влиза в Сребърния фонд, както задължава закона, месец преди края на годината премиерът Борисов го раздава с постановления на Министерски съвет, извън всички бюджетни процедури на парламента, раздава го еднолично с джипа, през прозореца, за партийни и политически цели. И не изпълнява законът – излишъкът от бюджета да влиза в Сребърния фонд, където да се трупа, за да подпомогне пенсионната система. Сега обяснявате, че няма начин, че е много скъпо, че няма откъде да се вземат пари – ами ето откъде.

Само при едно условие – че спазвате законите на България, които ви задължават концесионни такси, приватизационни средства и излишъкът от бюджета да отиват за пенсионери.

Питаме за пореден път – защо отново парите от концесията на Летище София, срещу която много пъти сме се обявявали, 480 милиона, не отиват в Сребърния фонд? А отиват за покриване на дългове на БДЖ. Защо? Променете закона, ако не искате да отиват в Сребърния фонд, но е неприятно да кажете на хората: „Ще премахнем Сребърния фонд, защото тези пари ще ги вкараме в общия държавен бюджет, за да покриваме дългове, за да ги харчим безразборно“. Не е добре, нали? Законът си действа, но вие тихомълком не го изпълнявате. Това е едната възможност, откъдето могат да дойдат средствата за пенсионерите, не е единствената.

Между първо и второ четене ще внесем предложения за преизчисляване на всички пенсии – аргументирано и обоснована, морално и справедливо. Не е въпрос на скъпо и евтино. Въпрос е на справедливост – към възрастните хора, които са дали своя принос за изграждането на България, за съществуването и стабилността на осигурителната система - и днес живеят мизерно”.

България

Икономика

Култура

Спорт

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Вратарите на “черно-белите“ Мартин Луков и Илко Пиргов герои на финала за Купата на България

Локомотив (Пд) ликува с Купата на България за вт...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие