Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря11122019

Брой 238, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76567 BGN ↓ 1 GBP = 2.32635 BGN ↑ 1 CHF = 1.79073 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) Манолова: Шамарът, който хората са ударили на управляващите на изборите в София, още звънти

Манолова: Шамарът, който хората са ударили на управляващите на изборите в София, още звънти

Манолова: Шамарът, който хората са ударили на управляващите на изборите в София, още звънти

За кого е шунката в Бюджет 2020? Не и за хората с увреждания, не и за майките, на които майчинството за пета година остава 360 лева, а в София 7000 деца са извън яслите и градините, не и за военноинвалидите и хората с наследствени пенсии, които пак остават ощетени, не и за медицинските сестри

„За кого е шунката в Бюджет 2020? За приятелските кръгове отново, не и за хората с увреждания, които бяха ощетени, не и за майките, на които майчинството за пета година остава 360 лева, а в София 7000 деца са извън яслите и градините, не и за военноинвалидите и хората с наследствени пенсии, които пак остават ощетени, не и за медицинските сестри, на които се обяснява, че има 400 млн. лв. повече в бюджета, но техните заплати не се пипат. Миналата година парите бяха с 500 млн. лв. повече и кой техен проблем се реши?”

Това каза в сутрешния блок на БНТ Мая Манолова на въпрос на водещата, като визираше определението на председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ, че бюджетът за 2020 г. бил “пица с шунка“.

По думите на Манолова в бюджета за 2020 г. няма пари и за машинното гласуване, за да се подготвят изборите в началото на 2021 г.

Властта пак ще излъже хората.

От 2020 г. трябва да се гласува само с машини, без хартиени бюлетини, в секциите с над 300 души население, но машинно гласуване пак няма да се въведе, защото не са заложени пари за машини в бюджета от правителството“, обясни тя.

„Призовавам депутатите между двете четения на Закона за държавния бюджет да внесат допълнения, така че да се осигурят машините - независимо дали ще се купуват, или ще са под наем, както преди“, каза Манолова.

Тя заяви също, че шамарът, който хората са ударили на управляващите на изборите в София, още звънти.

„Новият стар кмет е избран с под половината от гласувалите и едва с 20% от имащите право на глас.

Видяха се репресията, натискът, безобразията, кражбите, манипулациите и заплахите, които ГЕРБ използваха на тези избори“, каза Мая Манолова. И това издава страх, коментира тя.

Тя припомни, че за обидните квалификации, които е направил премиерът Бойко Борисов за хората от Волуяк, два дни преди края на кампанията, Манолова е завела иск в съда срещу Бойко Борисов, като припомни, че премиерът в свое интервю определи хората от Волуяк като “роми, с които Манолова правила уйдурма“ и ги набеди в участие в купуване на гласове.

„Поведението на г-н Борисов издава страх - страх, че хората се обединиха в София срещу едноличната му власт. За него няма проблем да влезе в парламента и след 5 минути председателят да е уволнен, нито да свали прозореца на джипа си и да раздава милиони от него. Ето това е едноличната власт, срещу която хората се събраха“, каза Манолова.

Попитана за нейна партия, Мая Манолова отговори: “Няма да правя партиен проект“.

Тя обяви, че до седмица ще обяви новата си инициатива, която нарече „гражданска платформа”.

Манолова я определи като “място за общи каузи, на което хората няма да се делят на десни и леви“. Проблемите на гражданите не са десни и леви, а са с правата им, със свободата на словото, с качеството на демокрацията, с честната бизнес-среда и достъпа до публичните ресурси, с доходите и справедливостта, подчерта Манолова.

„Нашата организация ще сезира международните органи и институциите у нас за несправедливости и нарушения“, обяви още тя за бъдещия си проект, като допълни, че той ще се основава на гражданския контрол и гражданския натиск в полза на обикновените хора и решаването на техните проблеми.

Тя съобщи още, че и два пъти в месеца заедно с други юристи ще предоставя безплатна правна консултация, чрез адвокатската си кантора, за граждани и ще продължи да се бори за техните интереси и права.

Манолова обясни също, че тя и екипът й са внесли жалба до ВАС чрез ОИК с 14 класьора доказателства за манипулации на вота и злоупотреба с изборните книжа и гласа на гражданите.

Според Манолова

има 4 вида злоупотреби, описани в доказателствата

и добави, че в интернет екипът й започна петиция за касиране на вота с пет искания за промени в изборните правила. От една страна проблем са изборните списъци, от които над 100 хиляди души са изчезнали между двата тура, а властта е нарекла това “техническа грешка“, посочи Манолова.

Тя призова за въвеждане на активна регистрация, за да се изчистят изборните списъци от “мъртви души“, като припомни, че за 500 хиляди “мъртви души“ е признал самият шеф на “Информационно обслужване“.

Втората група нарушения са в изборните протоколи, които са поправяни и манипулирани, като оригиналите са различни от тези, публикувани в сайта на ЦИК. Тя посочи, че има редактиране, задраскване, поправяне, протоколи без фабрични номера, подменени протоколи в 60% от секциите, според проверката направена от екипа й. Само в ромските секции няма грешки в протоколите, 90% от тях избраха г-жа Фандъкова за кмет и гласуваха за властта. Хората, които живеят най-бедно и са с най-ниско образование, тоест, подкрепиха властта, каза тя.

Третата група нарушения тя очерта в огромния брой недействителни бюлетини, чиито процент е много над средния за ЕС - над 15% са те у нас, а средният процент за ЕС е 2-3%.

Като четвърта група нарушения Манолова посочи организацията на изборния процес, купуването на гласове, корпоративния вот, вписването на над 7000 души, от страни в ЕС, които уж са подали декларации, че ще гласуват, а реално гласували са едва 44 души. Манолова не отрече, на въпрос на водещата, че от името на тези хора вероятно е гласувано, без те да знаят.

Тя се обяви и за ясни правила за екзит-половете и тяхното обявяване. „Цял ден, в деня на вота, социологически агенции и медии обявяваха фалшиви данни за 12-14-16% разлика между кандидатите и това отказа хората да отидат да гласуват“, каза Манолова, като допълни, че разликата реално е била 4% и тя и екипът й ще настояват за въвеждането на ясни правила и санкции за подобна манипулация срещу гражданите.

България

Икономика

Култура

НИМ представи древни находки и нови открития

НИМ представи древни находки и нови открития

Сред експонатите са микенска керамика от късната бронзова епоха, златни пръстени от Калиакра и изключително ценни византийски монети. Открив...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие