Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон06072020

Брой 126, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.74254 BGN ↑ 1 GBP = 2.17025 BGN ↑ 1 CHF = 1.84113 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) Манолова: Шамарът, който хората са ударили на управляващите на изборите в София, още звънти

Манолова: Шамарът, който хората са ударили на управляващите на изборите в София, още звънти

Манолова: Шамарът, който хората са ударили на управляващите на изборите в София, още звънти

За кого е шунката в Бюджет 2020? Не и за хората с увреждания, не и за майките, на които майчинството за пета година остава 360 лева, а в София 7000 деца са извън яслите и градините, не и за военноинвалидите и хората с наследствени пенсии, които пак остават ощетени, не и за медицинските сестри

„За кого е шунката в Бюджет 2020? За приятелските кръгове отново, не и за хората с увреждания, които бяха ощетени, не и за майките, на които майчинството за пета година остава 360 лева, а в София 7000 деца са извън яслите и градините, не и за военноинвалидите и хората с наследствени пенсии, които пак остават ощетени, не и за медицинските сестри, на които се обяснява, че има 400 млн. лв. повече в бюджета, но техните заплати не се пипат. Миналата година парите бяха с 500 млн. лв. повече и кой техен проблем се реши?”

Това каза в сутрешния блок на БНТ Мая Манолова на въпрос на водещата, като визираше определението на председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ, че бюджетът за 2020 г. бил “пица с шунка“.

По думите на Манолова в бюджета за 2020 г. няма пари и за машинното гласуване, за да се подготвят изборите в началото на 2021 г.

Властта пак ще излъже хората.

От 2020 г. трябва да се гласува само с машини, без хартиени бюлетини, в секциите с над 300 души население, но машинно гласуване пак няма да се въведе, защото не са заложени пари за машини в бюджета от правителството“, обясни тя.

„Призовавам депутатите между двете четения на Закона за държавния бюджет да внесат допълнения, така че да се осигурят машините - независимо дали ще се купуват, или ще са под наем, както преди“, каза Манолова.

Тя заяви също, че шамарът, който хората са ударили на управляващите на изборите в София, още звънти.

„Новият стар кмет е избран с под половината от гласувалите и едва с 20% от имащите право на глас.

Видяха се репресията, натискът, безобразията, кражбите, манипулациите и заплахите, които ГЕРБ използваха на тези избори“, каза Мая Манолова. И това издава страх, коментира тя.

Тя припомни, че за обидните квалификации, които е направил премиерът Бойко Борисов за хората от Волуяк, два дни преди края на кампанията, Манолова е завела иск в съда срещу Бойко Борисов, като припомни, че премиерът в свое интервю определи хората от Волуяк като “роми, с които Манолова правила уйдурма“ и ги набеди в участие в купуване на гласове.

„Поведението на г-н Борисов издава страх - страх, че хората се обединиха в София срещу едноличната му власт. За него няма проблем да влезе в парламента и след 5 минути председателят да е уволнен, нито да свали прозореца на джипа си и да раздава милиони от него. Ето това е едноличната власт, срещу която хората се събраха“, каза Манолова.

Попитана за нейна партия, Мая Манолова отговори: “Няма да правя партиен проект“.

Тя обяви, че до седмица ще обяви новата си инициатива, която нарече „гражданска платформа”.

Манолова я определи като “място за общи каузи, на което хората няма да се делят на десни и леви“. Проблемите на гражданите не са десни и леви, а са с правата им, със свободата на словото, с качеството на демокрацията, с честната бизнес-среда и достъпа до публичните ресурси, с доходите и справедливостта, подчерта Манолова.

„Нашата организация ще сезира международните органи и институциите у нас за несправедливости и нарушения“, обяви още тя за бъдещия си проект, като допълни, че той ще се основава на гражданския контрол и гражданския натиск в полза на обикновените хора и решаването на техните проблеми.

Тя съобщи още, че и два пъти в месеца заедно с други юристи ще предоставя безплатна правна консултация, чрез адвокатската си кантора, за граждани и ще продължи да се бори за техните интереси и права.

Манолова обясни също, че тя и екипът й са внесли жалба до ВАС чрез ОИК с 14 класьора доказателства за манипулации на вота и злоупотреба с изборните книжа и гласа на гражданите.

Според Манолова

има 4 вида злоупотреби, описани в доказателствата

и добави, че в интернет екипът й започна петиция за касиране на вота с пет искания за промени в изборните правила. От една страна проблем са изборните списъци, от които над 100 хиляди души са изчезнали между двата тура, а властта е нарекла това “техническа грешка“, посочи Манолова.

Тя призова за въвеждане на активна регистрация, за да се изчистят изборните списъци от “мъртви души“, като припомни, че за 500 хиляди “мъртви души“ е признал самият шеф на “Информационно обслужване“.

Втората група нарушения са в изборните протоколи, които са поправяни и манипулирани, като оригиналите са различни от тези, публикувани в сайта на ЦИК. Тя посочи, че има редактиране, задраскване, поправяне, протоколи без фабрични номера, подменени протоколи в 60% от секциите, според проверката направена от екипа й. Само в ромските секции няма грешки в протоколите, 90% от тях избраха г-жа Фандъкова за кмет и гласуваха за властта. Хората, които живеят най-бедно и са с най-ниско образование, тоест, подкрепиха властта, каза тя.

Третата група нарушения тя очерта в огромния брой недействителни бюлетини, чиито процент е много над средния за ЕС - над 15% са те у нас, а средният процент за ЕС е 2-3%.

Като четвърта група нарушения Манолова посочи организацията на изборния процес, купуването на гласове, корпоративния вот, вписването на над 7000 души, от страни в ЕС, които уж са подали декларации, че ще гласуват, а реално гласували са едва 44 души. Манолова не отрече, на въпрос на водещата, че от името на тези хора вероятно е гласувано, без те да знаят.

Тя се обяви и за ясни правила за екзит-половете и тяхното обявяване. „Цял ден, в деня на вота, социологически агенции и медии обявяваха фалшиви данни за 12-14-16% разлика между кандидатите и това отказа хората да отидат да гласуват“, каза Манолова, като допълни, че разликата реално е била 4% и тя и екипът й ще настояват за въвеждането на ясни правила и санкции за подобна манипулация срещу гражданите.

България

Икономика

Житницата на България остана без жито

Житницата на България остана без жито

През тази стопанска година Добричка област поставя своеобразен „рекорд” по ниски резултати, жънат средно по 138 кг пшеница от декар

Жътвата н...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Димитър Рангелов се завръща в Славия

Димитър Рангелов се завръща в Славия

Ветеранът в тима на Енерги (Котбус) вече се е договорил с Венцеслав Стефанов и съвсем скоро ще облече отново бялата фланелка.

Рангелов е юнош...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Спад на производствените цени в България през май

Спад на производствените цени в България през май

През май 2020 година производствените цени в България се понижават на годишна база за трети пореден месец, след като през март отбелязаха сп...

Прочети още:

Loading...