Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон06072020

Брой 125, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.74254 BGN ↑ 1 GBP = 2.17025 BGN ↑ 1 CHF = 1.84113 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) ГДБОП и Спецпрокуратурата разбиха престъпна група за фалшиви документи

ГДБОП и Спецпрокуратурата разбиха престъпна група за фалшиви документи

Групата е била много добре специализирана в производството на неистински документи от така наречените пластики, там са били най-добри. По отношение на паспортите, те събират паспорти, които са обявени за невалидни, поради това че са обявени за откраднати или изгубени и благодарение на своите технически знания и умения, подменят страницата, която съдържа личните данни със снимката и това прави неистински български паспорт на лице от криминалния контингент. Това каза по време на брифинг старши комисар Стоян Темелков - заместник-директор на ГДБОП, предаде „Фокус“.„Качеството на неистинските документи и банкноти ще бъде оценено от експерт след съответно назначената експертиза, но видимо не се различават от истинските документи. Просто трябва специалист със специално око да погледне и да прецени, че този документ не е истински“, допълни още старши комисар Стоян Темелков.

„Друго, което е по-характерно за тази група е, че на практика е осигурявала и е имала възможност да изработи почти всякакъв документ, който се е предлагал от държавната администрация на Република България. Съответно са намирали и пазар за това. Клиенти са както лица от криминалния контингент на България, така и лица от съседни държави. Така от услугите на групата са се ползвали и организатори на канали за трафик на мигранти като са осигурявали неистински български документи са самоличност на трафикирани лица“, заяви старши комисар Стоян Темелков.

Основните клиенти били от Северна Македония, Албания и Косово, като основно се ползвали на територията на ЕС. Това каза говорителят на специализираната прокуратура Сийка Милева. Групата е от 6 лица, като общували чрез своите съпруги, които играели ролята на куриери. Изготвяни са дипломи за средно и висше образование, лични карти, шофьорски книжки, като си имало и ценоразпис. За международен паспорт и лични карти сумата била 600 лева, за диплома 180 до 250 лева. Актове за раждане също се правели срещу 150 лева“, допълни още говорителят на специализираната прокуратура.

Сийка Милева допълни още, че членовете на организираната група са с криминални досиета. Операцията е проведена на 15 ноември в София, Варна и Кюстендил и са задържани шест лица - мъж, жена, баща и дъщеря и още двама души.

България

Икономика

Житницата на България остана без жито

Житницата на България остана без жито

През тази стопанска година Добричка област поставя своеобразен „рекорд” по ниски резултати, жънат средно по 138 кг пшеница от декар

Жътвата н...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Димитър Рангелов се завръща в Славия

Димитър Рангелов се завръща в Славия

Ветеранът в тима на Енерги (Котбус) вече се е договорил с Венцеслав Стефанов и съвсем скоро ще облече отново бялата фланелка.

Рангелов е юнош...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Спад на производствените цени в България през май

Спад на производствените цени в България през май

През май 2020 година производствените цени в България се понижават на годишна база за трети пореден месец, след като през март отбелязаха сп...

Прочети още:

Loading...