Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря22012020

Брой 267, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76439 BGN ↑ 1 GBP = 2.29356 BGN ↓ 1 CHF = 1.82158 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Корнелия Нинова: За две години КПКОНПИ в този й вид показа само неефективност

Корнелия Нинова: За две години КПКОНПИ в този й вид показа само неефективност

Корнелия Нинова: За две години КПКОНПИ в този й вид показа само неефективност

БСП не издига кандидат за шеф на антикорупционния орган, защото иска коренна промяна в неговата философия и дейност

С мнозинството на ГЕРБ и “Обединени патриоти“ и с подкрепата на ДПС Сотир Цацаров ще бъде новият председател на КПКОНПИ. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите за избор на председател на КПКОНПИ, предаде Агенция “Фокус“. 

“Преди две години беше създадена КПКОНПИ. Ако днес попитаме някого извън тази зала с какво свързва КПКОНПИ, повечето хора ще кажат с незаконно придобитата тераса на нейния председател Пламен Георгиев. Какво последва от това - за награда лично премиерът го направи консул в испания. Това прилича ли ви на борба с корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество? Не. За две години Комисията доказа своята неефективност. Г-н Цацаров сподели при изслушването, че ще се опита да я събуди. Вярваме, че ще положи всички усилия, професионални, на които е способен. Г-н Цацаров, тази комисия не е заспала, тя е мъртво родена. Тя е такава, защото няма разследващи функции“, подчерта лидерът на БСП.

Тя посочи, че по този въпрос има алтернатива и БСП я е предложило с друг закон, но той не е бил приет. “Сега сме го внесли отново. Намира се в деловодството и вероятно скоро ще го гледаме“, допълни още Нинова.

Тя посочи, че всички са се съсредоточили председателя да се избира от председател. Според нея по-важно е, че БСП предлага друга структура на тази комисия.

“Но понеже най-голяма публичност придоби предложението ни за избор от президента, искам да се спра на това. Многократно сте демонстрирали мандатно мислене. Темата корупция не може да се мисли в мандати, тя трябва да се мисли дългосрочно и визионерски. Сега президент е Румен Радев, следващият, по-следващият може да е друг човек, подкрепен от друга партия. Ние предлагаме принципно решение на въпроса“, допълни още Нинова.

“При изслушването си г-н Цацаров сподели, че законът е несъвършен“, каза Нинова и посочи, че той не може да внесе корекции, но БСП може.

“Второто, което се внушава срещу БСП - “нямат кандидат“. Уважаеми народни представители, щеше да е върховно политическо лицемерие да се изправя да кажа: ние не признаваме този закон, тази комисия, ние не признаваме процедурата, по която се избира председателя и при всичко това - да кажем: ето ние предлагаме председател. Къде виждате някаква логика или нормален разум? Затова не предлагаме председател“, каза още Нинова.

Тя подчерта, че поради всички тези причини БСП няма да подкрепи нито един от двамата кандидати.

Единственото хубаво на предложението на ГЕРБ за независим прокурор е, че отваряме разговора за мястото на прокуратурата, каза още лидерът на БСП от парламентарната трибуна във връзка с предложението на управляващите за промени в НПК за независим прокурор, който да контролира главния прокурор.

Корнелия Нинова посочи,че БСП има виждане работата на прокуратурата да стане по-ефективна.

“Смятаме, че единственият независим орган, който може да контролира актове на главния прокурор, е съдът. Вие предлагате друго да има независим прокурор, който да контролира главния прокурор. Тук ще почне спор дали това е конституционно, дали не. Ще има различни мнения. Единственото хубаво е, че отваряме разговора за мястото на прокуратурата, за ефективността на съдебната система, че има различни предложения“, каза още Нинова.

Тя изрази надежда да има разум от тези най-различни предложения да се избере най-доброто с една цел - хората да знаят, че има справедливост в държавата. Според нея, ако има разминаване в целта, ще се продължи по същия начин.

Икономика

Култура

Спорт

Труден, но успешен старт на Григор в Мелбрън

Труден, но успешен старт на Григор в Мелбрън

Подкрепата на българските фенове ме кара да се чувствам като у дома си, заяви първата ни ракета

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров загуб...

Прочети още:

Loading...

Свят

Ердоган: Турция се превърна в ключов фактор

Ердоган: Турция се превърна в ключов фактор

Надеждите, които покълнаха отново с прекратяването на огъня и срещата на високо равнище в Берлин, не бива да стават жертва на амбициите на т...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Дошло е време за поземлен данък

Дошло е време за поземлен данък

Една част от него трябва да остава за населеното място, където е земята, а не всичкият да отива като приход в националния бюджет

Необходимо е...

Прочети още:

Loading...