Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет03042020

Брой 64, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.79335 BGN ↑ 1 GBP = 2.22917 BGN ↑ 1 CHF = 1.85369 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) Иван Гешев: Изпратиха ми досъдебно производство, отнасящо се до президента

Иван Гешев: Изпратиха ми досъдебно производство, отнасящо се до президента

„Единственото, което мога да кажа, е, че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващи прокурори. Те са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат неясноти в разпоредбата на член 103 от Конституцията. И са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам Конституционния съд за задължително тълкуване на Конституцията”.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев в изявление пред журналисти по повод питането си до Конституционния съд относно имунитета на президента и вицепрезидента.

Казано просто, има съпричастност на президента към престъпление. След като съм се запознал, съм констатирал, че има основания и писмено съм ги изложил пред КС”, заяви още главният прокурор.

Проф. Янаки Стоилов: Производство срещу президента е невъзможно през мандата

По време на мандата на президента и вицепрезидента няма как да има обвинения срещу тях. Това каза за Радио „Фокус“ един от хората, работили по изработването на Конституцията на България проф. - Янаки Стоилов, във връзка с поисканото от главния прокурор Иван Гешев тълкуване на Конституционния съд на имунитета на президента и вицепрезидента.

„Що се отнася до разграничението между държавна измяна и нарушението на Конституцията, вероятно в някои случаи може да има застъпване между двете категории, но те са в общи линии самостоятелни, защото измяната трябва да се тълкува с оглед на разпоредбата в наказателния кодекс. Докато нарушението на Конституцията се определя според това, дали се изпълняват конституционно предвидените правомощия, които се съдържат в глава четвърта, но и в други разпоредби на Конституцията“, каза университетският преподавател.

Проф. Янаки Стоилов обясни още, че ако държавният глава извърши нещо в частно качество, няма да може да бъдат подведени под отговорност в рамките на мандата, а след евентуална процедура по импийчмънт, когато самият парламент се превръща в обвинител.

След това се внася въпросът за разглеждане в Конституционния съд и когато той се произнесе и прекрати мандата на президента, може да се търси отговорност по общия ред, обясни проф. Стоилов.

България

Икономика

Бизнесът иска германиския модел за запазване на заетостта

Бизнесът иска германиския модел за запазване на заетостта

В България 60% от нетната заплата на работниците в засегнатите от кризата компании трябва да се поеме от държавата (например от Агенцията по...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Свят

Австрия, Чехия, Словения и Словакия обявиха маските за задължителни

Австрия и няколко съседни страни вече налагат носенето на маски в магазините или на обществените места и се смятат, образно казано, за пионе...

Прочети още:

Loading...

Земеделие