Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря15072020

Брой 132, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.71941 BGN ↓ 1 GBP = 2.15452 BGN ↓ 1 CHF = 1.82942 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Русия за поредна година предлага безплатно висше образование за българи

Русия за поредна година предлага безплатно висше образование за българи

Русия за поредна година предлага безплатно висше образование за българи

Квотата за нашата страна е 225 студенти, опциите са в над 500 реномирани руски висши училища

Новата годишна програма за безплатно обучение в Русия беше представена днес на традиционната годишна информационна среща в Руския културно-информационен център в София, съобщи КРОСС. В нея взеха участие директорът на РКИЦ Олга Широкова, Роберт Шестаков - секретар в руското посолство, Константин Пеев - ръководител направление „Обществена дипломация“ в РКИЦ, Наталия Киктенко - главен специалист - експерт на Россътрудничество в България.

Над 500 руски университети имат готовността да приемат български студенти и аспиранти. Програмата предлага бакалавърска степен, магистратура, специализация, аспирантура, докторантура, повишаване на квалификация, стаж по специалността.

Ежегодната годишна квота се определя от руското правителство и се разделя между повече от 160 държави. Тази година квотата за България е 225 студенти, които ще имат шанса да получат безплатно образование в Русия. Освен това университетите се грижат за битовото им устройване - осигурява се настаняване в общежитие, медицинско обслужванe, подпомагат ги в намирането на почасова работа. Студентите ще получават също и средна стипендия от 3000 рубли. Но всеки ВУЗ решава индивидуално как да поощрява и мотивира студентите-чужденци като отпуска допълнителни суми, обясни Роберт Шестаков - съветник в посолството на Русия у нас.

Ако кандидатът не говори руски език - това не е проблем, обясни Константин Пеев от РКИЦ. В програмата на обучение е предвидена една година, през която студентите ще изучават първо езика. Предимство при равни условия ще имат, разбира се, хората, които говорят добър руски език, беше обяснено още на срещата.

Здравното обслужване по време на следването се осигурява със застрахователна полица, която е около 140 лв.

Нужните пари за живот на месец за студент в Москва са приблизително 600-800 евро, като в провинцията е много по-евтино. Учебните заведения извън столицата по нищо не отстъпват на тези в Москва и в Санкт-Петербург, а студентът там може спокойно да изкара месеца с 300-400 евро.

Срокът за подаването на документите за кандидатства е 7 април. След като бъде приет, кандидатът получава учебна виза за една година , допълни Пеев. По време на срока на обучение визата се подновява от година за година.

При подаването на документите кандидатът може да впише от три до шест вуза, в зависимост от желанията си.

От 2017 г. насам процедурата по кандидатстване е максимално опростена, като всеки, желаещ да получи безплатно образование, трябва да подаде документи само и единствено електронно. Всички стъпки и документи са описани в детайла на сайта https://future-in-russia.com.

Приемът се осъществява по документи, като изключение правят творческите специалности - но дори там не се провежда изпит, а само неформално събеседване с представители на университета. Кандидат-студентите трябва да попълнят анкета в платформата, след което да предоставят диплома (или академична справка за последните 3 години от обучението), международен паспорт с поне 18 месеца валидност и две медицински свидетелства.

Много бъдещи студенти и родители се притесняват, че дипломата от Русия няма да бъде призната в ЕС. Според Първия секратар на руското посолство и завеждащ отдел „Образование“ в мисията - Роберт Шестаков, в този план е в сила Лисабонската харта, която е подписана от България и Русия.

За България руските дипломи се признават с помощта на системата на Националния център за информация и документация (НАЦИД). „Дипломите, получени в Русия, се признават както в България, така и в другите страни на ЕС“, споделя Роберт Шестаков.

“В момента в учебните заведения в Русия се обучават 4 766 000 студенти“, допълни Константин Пеев от РКИЦ.

В Русия работят 896 висши учебни заведения. В 798 от тях се обучават студенти от целия свят. В учебните заведения в момента преподават 43 500 професора, 109700 доцента.

В рамките на тези 4.7 милиона студенти се обучават и 221 400 чуждестранни студенти от над 140 страни по целия свят.

България е включена в Програмата на правителството на Русия за безплатно обучение от 2013 година. Студентите нямат никакви финансови ангажименти към Русия след завършване на обучението си, подчерта Константин Пеев.

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Най-важният мач за нас е срещу Септември, смята Любо Пенев

Треньорът на Царско село Любослав Пенев остана доволен от своите играчи, въпреки загубата от Дунав с 0:1. Той е на мнение, че най-важния...

Прочети още:

Loading...

Свят

Франция отбеляза 14 юли с почит към борещите се с коронавируса

Франция отбеляза 14 юли с почит към борещите се с коронавируса

Отчетоха приноса специално на траурни агенти, продавачи, полицаи, жандарми и пожарникари

Традиционният френски военен парад на “Шанз Елизе” з...

Прочети още:

Loading...

Земеделие