Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет10072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) БСП към ГЕРБ: Не президентът ви е виновен, че народът ви освирква

БСП към ГЕРБ: Не президентът ви е виновен, че народът ви освирква

БСП към ГЕРБ: Не президентът ви е виновен, че народът ви освирква

Той е избран пряко от българските граждани. Той има право да води български граждани, да бъде заедно с тях, да ги изслушва и да изразява тяхно мнение, заявиха социалисти по повод обществената реакция към управляващите по време на шествието, посветено на Апостола на свободата

В Декларация на ПГ на „БСП за България” по повод истеричната реакция на ГЕРБ срещу президента Румен Радев след отбелязването на 147-та годишнина от обесването на Апостола на свободата Васил Левски (подробности за събитието на стр. 6 – бел. ред.) се казва: „Дълбоко съжалявам, че имаше толкова гняв в декларацията на ПГ на ГЕРБ и не считам това за необходимо и адекватно. Вчерашните събития трябва да ги разделим на две – шествието и освиркването. Считам, че шествието е право на българския президент и никой не може да му забрани той да участва или да води дадено шествие.

Той, уважаеми дами и господа народни представители, е избран пряко от българските граждани. Той има право да води български граждани, да бъде заедно с тях, да ги изслушва и да изразява тяхно мнение. При вас основният проблем е защо той не хвали правителството. Не приемам и обидите по адрес на участниците в това шествие. Неприсъщо е за народни представители и особено за политическа партия, която има амбицията да води тази страна, да се отнася с такова пренебрежение към български граждани. Ето за това разделение и за тази омраза, която вие насаждате в българските граждани, ние говорим и искаме да преодолеем.

Относно освиркванията – президентът призова да не се освиркват български политици на този ден. Уважаеми дами и господа, тук е въпросът, на който вие трябва да си отговорите – защо българските граждани ви освиркват. Тук вината не е нито в президентската институция, нито в БСП – вината я търсете във вас, уважаеми колеги. Защото в държава, в която всеки ден има проблеми – екологични, здравословни, когато има проблеми с бъдещето на определени сектори, както и в сферата на енергетиката, хората негодуват. По никакъв начин обаче не мога да разбера тази ярост и злоба към една институция, която е единствената в страната с по-голям положителен рейтинг, отколкото отрицателен.  

Говорите за разделението. Уважаеми дами и господа, спомнете си президента Плевнелиев, не искам в никакъв случай да използвам обидни думи към него, но той даде началото и начина, по който президентската институция работеше в един период, в който той много рано свали доверието от едно правителство. Къде бяхте тогава вие да говорите за обединението на нацията? Тогава вас ви нямаше.

Президентът има право да води този марш, защото хората виждат, че той изразява това, което те мислят. Разбира се, че на подобни събития е недопустимо да има освирквания и аз считам, че президентът правилно реагира, като помоли гражданите да не освиркват. Но това, че се освирква даден министър се превръща в постоянна величина в политическия живот. 

Вместо да търсим отговори тук, продължавате да търсите разединение. Вижте, врагът на държавата не е тук, не е нито в президентската институция, врагът е насаден от този несправедлив преход, който разби всички институции в държавата. Вместо да говорим за работещи институции, управляващите говорят за глашатаи, които да ходят и да викат сред хората. На тези места трябва да има опитни и квалифицирани хора, които да не зависят нито от БСП, нито от ГЕРБ, нито от ДПС, а от българската държава. Не трябва в държавата да има само един човек, който да решава дали да има път, винетка, ток и вода. Това трябва да променим. Това няма да стане с декларации, насочени към една определена институция или към човек, който казва истината. Трябва да проумеем, че имаме голям проблем. Дано наистина ни проблесне, че този проблем зависи от нашето единение, когато става въпрос за национални приоритети. Нашият национален интерес не зависи от това колко силно можем да плюем някого, а как можем в трудни моменти да си подадем ръка”, се казва в декларацията на левицата.

Корнелия Нинова за Левски: С общи усилия да направим мечтите му за Родината реалност

Васил Левски е най-ярък пример за морал в историята на България. Достатъчно е да разлистим страниците на тефтерчето му, за да видим колко честен до педантичност, смел до безразсъдство и безкористно отдаден на Отечеството е бил. Днес го почитаме с думи, но сме му длъжници с дела. Неговият идеал за чиста и свята република още не е постигнат. Най-голяма почит към неговото дело би било ние, българският народ, с общи усилия да направим мечтите му за Родината реалност.

България

Икономика

Loading...

Култура

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Директорът на проявата Алберто Барбера изрази задоволството си, че форумът ще се проведе при минимално съкращаване на кинотворбите. Шоуто ще...

Прочети още:

Loading...

Спорт

7 заразени в Локо Пд

Отборът на Локомотив Пловдив излезе с официална информация, в която извести колко са заразените от коронавирус в клуба. От резултатите става...

Прочети още:

Loading...

Свят

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

Ще се намалява разликата в трудовите възнаграждения на жените и мъжете

Германското правителство одобри планираната стратегия, която цели да н...

Прочети още:

Loading...

Земеделие