Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт31032020

Брой 61, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77255 BGN ↓ 1 GBP = 2.20003 BGN ↑ 1 CHF = 1.85018 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) Социалист: Българите не трябва да бъдат изоставени на произвола на пазара

Социалист: Българите не трябва да бъдат изоставени на произвола на пазара

Социалист: Българите не трябва да бъдат изоставени на произвола на пазара

Управляващите са в ступор по отношение на икономиката, категоричен е Явор Божанков

„Ние сме единни по отношение на мерките против заразата, но не и по отношение на мерките за последващата икономическа криза. Тук е и тактическата грешка на този закон – той смесва спешни мерки против епидемията с мерки, които могат да бъдат прецизирани и отложени. Тук управляващите грешат“. Това каза Явор Божанков, народен представител от ПГ „БСП за България“, пред БТВ.

Според него президентът се е намесил много адекватно в ситуацията като е наложил вето на част от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. По отношение на текста, засягащ спекулата,  Божанков допусна, че е имало грешка в базата на изчисление, но не и в принципа. „Българските граждани не могат и не бива да бъдат оставяни на произвола на пазара“, катеогричен бе той.

„По отношение на икономиката, управляващите, за съжаление, са в ступор. Държавата в момента не помага нито на гражданите, нито на бизнеса – прехвърля цялата отговорност върху тях и истината е, че изтърваваме важен момент. В икономиката, ако не помогнем на определени сектори, на най-уязвимите, на работниците, после това ще ни струва скъпо. Има производства, които са жизнеспособни и ще фалират и ако сега не се спасят с малко средства, утре ще се наложи да се спасяват с много средства или изобщо няма да могат да бъдат спасени“, каза още депутатът от левицата.

По неговите думи проблемът с фалшивите новини е такъв от много години и управляващите се опитват да направят реформи, които са отлагани с години и в момента нямат експертен капацитет. „Доверието между властта и гражданите е загубено и то не може да бъде възстановено за един ден. Когато хората чуят, че тази власт, която е правила толкова много грешки по отношение на журналисти, граждани и бизнес, правила е толкова много скандали, и сега иска безконтролна власт, първото, което идва в тяхното  съзнание е, че това е като да дадеш пръчка динамит в ръцете на маймуна“, коментира социалистът.

Явор Божанков завърши с призив гражданите да слушат указанията на Националния щаб и да бъдат отговорни. 

 

Филип Попов: Управляващите нямат план как да се справят с тежките икономически последици от вируса

„Ние бяхме първите, които казахме, че трябва да се борим срещу спекулата, защото тя в момента върлупва. Докато вирусът изяжда здравето на хората, спекулата изяжда техните спестявания и тяхното бъдеще“. Това заяви секретарят на  ПГ „БСП за България“ Филип Попов пред БНТ. Той бе категоричен, че текстът за спекулата в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение  може да бъде прецизиран и отново да бъде предложен.

„Предложението частните болници да се включат в борбата с коронавируса го направихме ние. ГЕРБ го отхвърлиха. Сега като го предложиха от Националния щаб, се прие, понеже не е предложено от БСП“, коментира народният представител.

По неговите думи безработицата и фалиралите фирми са много тежки последици от тази зараза и подчерта, че те са именно икономически, където е и проблемът. „Мерките, които трябваше да се вземат, планът, по който да се действа, това е отговорност на Министерския съвет и на министър-председателя. Управляващите обаче нямат такъв план“, каза още Филип Попов.

България

Икономика

Култура

Почина писателят фронтовик Юрий Бондарев

Писателят Юрий Бондарев почина вчера в Москва на 96-годишна възраст. Бондарев е известен с романите си за Втората световна война - “Тишина“,...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Цветан Соколов остава в Русия, преминава в Динамо (Москва)

Цветан Соколов остава в Русия, преминава в Динамо (Москва)

В Новосибирск разработват ваксина и лекарство срещу коронавируса, разкрива Пламен Константинов

Звездата на българския волейбол Цветан Соколов...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Надуват цените на агнешкото по Великден, искат 8 лева за кило живо тегло

Надуват цените на агнешкото по Великден, искат 8 лева за кило живо тегло

Миналата седмица земеделският министър Десислава Танева обяви, че има уверение от търговските вериги, че и за Великден ще продават само бълг...

Прочети още:

Loading...