Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон25052020

Брой 100, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77803 BGN ↓ 1 GBP = 2.17452 BGN ↓ 1 CHF = 1.84026 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Социалист: Българите не трябва да бъдат изоставени на произвола на пазара

Социалист: Българите не трябва да бъдат изоставени на произвола на пазара

Социалист: Българите не трябва да бъдат изоставени на произвола на пазара

Управляващите са в ступор по отношение на икономиката, категоричен е Явор Божанков

„Ние сме единни по отношение на мерките против заразата, но не и по отношение на мерките за последващата икономическа криза. Тук е и тактическата грешка на този закон – той смесва спешни мерки против епидемията с мерки, които могат да бъдат прецизирани и отложени. Тук управляващите грешат“. Това каза Явор Божанков, народен представител от ПГ „БСП за България“, пред БТВ.

Според него президентът се е намесил много адекватно в ситуацията като е наложил вето на част от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. По отношение на текста, засягащ спекулата,  Божанков допусна, че е имало грешка в базата на изчисление, но не и в принципа. „Българските граждани не могат и не бива да бъдат оставяни на произвола на пазара“, катеогричен бе той.

„По отношение на икономиката, управляващите, за съжаление, са в ступор. Държавата в момента не помага нито на гражданите, нито на бизнеса – прехвърля цялата отговорност върху тях и истината е, че изтърваваме важен момент. В икономиката, ако не помогнем на определени сектори, на най-уязвимите, на работниците, после това ще ни струва скъпо. Има производства, които са жизнеспособни и ще фалират и ако сега не се спасят с малко средства, утре ще се наложи да се спасяват с много средства или изобщо няма да могат да бъдат спасени“, каза още депутатът от левицата.

По неговите думи проблемът с фалшивите новини е такъв от много години и управляващите се опитват да направят реформи, които са отлагани с години и в момента нямат експертен капацитет. „Доверието между властта и гражданите е загубено и то не може да бъде възстановено за един ден. Когато хората чуят, че тази власт, която е правила толкова много грешки по отношение на журналисти, граждани и бизнес, правила е толкова много скандали, и сега иска безконтролна власт, първото, което идва в тяхното  съзнание е, че това е като да дадеш пръчка динамит в ръцете на маймуна“, коментира социалистът.

Явор Божанков завърши с призив гражданите да слушат указанията на Националния щаб и да бъдат отговорни. 

 

Филип Попов: Управляващите нямат план как да се справят с тежките икономически последици от вируса

„Ние бяхме първите, които казахме, че трябва да се борим срещу спекулата, защото тя в момента върлупва. Докато вирусът изяжда здравето на хората, спекулата изяжда техните спестявания и тяхното бъдеще“. Това заяви секретарят на  ПГ „БСП за България“ Филип Попов пред БНТ. Той бе категоричен, че текстът за спекулата в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение  може да бъде прецизиран и отново да бъде предложен.

„Предложението частните болници да се включат в борбата с коронавируса го направихме ние. ГЕРБ го отхвърлиха. Сега като го предложиха от Националния щаб, се прие, понеже не е предложено от БСП“, коментира народният представител.

По неговите думи безработицата и фалиралите фирми са много тежки последици от тази зараза и подчерта, че те са именно икономически, където е и проблемът. „Мерките, които трябваше да се вземат, планът, по който да се действа, това е отговорност на Министерския съвет и на министър-председателя. Управляващите обаче нямат такъв план“, каза още Филип Попов.

Икономика

Култура

Спорт

19 140 лв. от Божинов

19 140 лв. от Божинов

Валери Божинов направи огромен жест към любимия си Левски, информира „Телеграф Медиа“.

Божигол, изкарал два периода на „Герена“ - през 2014-а...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие