Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб04042020

Брой 64, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.79335 BGN ↑ 1 GBP = 2.22917 BGN ↑ 1 CHF = 1.85369 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) Крум Зарков: Център на икономическите мерки трябва да са хората с нисък доход

Крум Зарков: Център на икономическите мерки трябва да са хората с нисък доход

Крум Зарков: Център на икономическите мерки трябва да са хората с нисък доход

„Добре е, че правителството най-после мисли за социалния и икономически аспект на кризата. Все още остават много въпросителни откъде идват тези пари и по какви критерии. Струва ми се, че милиардите, за които говореше г-н Борисов, ще наложат актуализацията на Държавния бюджет. Предстои сериозен дебат в парламента“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков пред БНТ. По думите му в ситуацията, в която се намираме, е нужно да се предефинират приоритетите на страната и това трябва да бъде финансово обезпечено

„Президентът е доказал, че има критичен поглед към законодателния процес. Това, което ни смущава е, че единствено БСП предлага нещо конкретно за борба със спекулата. Цените растат видимо. За някои има обективни обяснения, за други може да няма. В мерките, обявени от управляващите, се говори много за бизнеса и предприемачите, но не е само бизнесът в България, има работници, служители, пенсионери“, коментира Зарков. Той подчерта, че текстът на левицата ще да бъде доработен. По думите му от БСП ще настояват за дебат по темата. „Ще направим нови и по-прецизни текстове. Всеки един от нас на своите позиции носи отговорност - да не платят кризата отново най-слабите“, добави той.

„Едно нещо ни убягва – ние живеем в страна, в която около 80 % от хората живеят с доход до 1000 лева. Ние живеем в страна, където милиони хора живеят около или под прага на бедността. Свалянето на доходите с малко би означавало, че те няма да могат да посрещнат най-елементарните си нужди. Трябва да се помисли и за тях“, категоричен бе Зарков.

По отношение мнението на БСП за проследяване на телефоните на хората, Зарков заяви: „Категорично се противопоставихме на начина, по който този текст беше внесен, обсъден и накрая се реши, че това може да става без съдебно решение. Още повече, че този текст не беше внесен в Закона за извънредното положение, а в Закона за електронните съобщения, така че той ще остане да важи и след тази карантина“.

Зарков отбеляза отново, че ПГ на „БСП за България“ е гласувала „за“ закона за извънредното положение и са настоявали да има такъв, но са били поставени в положение – „или този закон, или никакъв закон“. „Опитахме се, съвсем конструктивно, да обясним, че може да вземем един – два дни повече, но да направим качествено по-добър закон“, обясни народният представител.

„В центъра на цялата тази криза трябва да бъдат поставени хората, с техните нормални нужди, и там трябва да съсредоточим усилията на държавата. Рестриктивните мерки ги приехме и впечатлението ми е, че хората ги спазват. Не е нужно да размахваме пред тях тоягата. Всеки трябва да спазва своите задачи. В парламента трябва да мислим за по-средносрочни и дългосрочни мерки за това как да излезем от кризата без да сме съсипали и малките постижения на българската икономика и социалния начин на живот на хората, заключи Зарков.

България

Икономика

Бизнесът иска германиския модел за запазване на заетостта

Бизнесът иска германиския модел за запазване на заетостта

В България 60% от нетната заплата на работниците в засегнатите от кризата компании трябва да се поеме от държавата (например от Агенцията по...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Свят

Австрия, Чехия, Словения и Словакия обявиха маските за задължителни

Австрия и няколко съседни страни вече налагат носенето на маски в магазините или на обществените места и се смятат, образно казано, за пионе...

Прочети още:

Loading...

Земеделие