Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет29052020

Брой 99, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77544 BGN ↓ 1 GBP = 2.17973 BGN ↓ 1 CHF = 1.83079 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Пенсионерите искат индексация, равна на тази при държавните служители

Пенсионерите искат индексация, равна на тази при държавните служители

Пенсионерите искат индексация, равна на тази при държавните служители

В декларация на Обединените пенсионерски съюзи, разпространена до медиите се казва: „България се намира в тежка здравна и икономическа и криза, предизвикана от глобална пандемия, сериозно застрашаваща дори минималните социални придобивки на хората от третата възраст.

Водени от гражданския си дълг да отстояваме интересите на българските пенсионери, оглавяваните от нас организации настояват в Съвета за тристранно сътрудничество да има наши представители, които да участват в преговорите между изпълнителната власт, от една страна, и синдикатите и работодателските организации, от друга. Единението на два милиона пенсионери е национална кауза. Ние организираме протестите пред Комисията за енергийно и водно регулирани (КЕВР), а наши юристи водят серия от съдебни дела срещу произвола на енергийните, водните и топлофикационните дружества. Що се отнася до изпълнителната власт, тя демонстрира пренебрежение към болките на българските пенсионери, като изключим скромната индексация на пенсиите и подхвърлените Коледни и Великденски подаяния от 40 лева, при това не за всички пенсионери.

Възмутително е, че 10-процентната индексация на заплатите на държавните служители влиза в сила от 1 януари, а петпроцентното увеличение на пенсиите е половин година по-късно - от 1 юли. Това е недопустима дискриминация, която ще атакуваме както в българския, така и в Европейския съд.

Настояваме българският министър-председател да приеме делегация на Обединените пенсионерски съюзи, която да изложи нашите искания. Информирахме Европейската комисия за нашите искания, като акцентирахме върху срамния факт, че в най-бедната страна в Европейския съюз индексацията на пенсиите е най-малка, а лекарствата са най-скъпи”, се казва в позицията на пенсионерите.

България

Икономика

Култура

Спорт

Павел Върба се оправдава след загуба на Лудогорец

Наставникът на Лудогорец Павел Върба изрази мнението си, че отборът на „орлите” има нужда от още време, за да намери точния си ритъм. Това с...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Хлебарският бранш сипе хвалби за новия закон за храните

Хлебарският бранш сипе хвалби за новия закон за храните

Според регистъра, който се води от Агенцията за безопасност на храните, около 680-700 обекта са регистрирани като хлебопроизводители. Според...

Прочети още:

Loading...