Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря15072020

Брой 132, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.71941 BGN ↓ 1 GBP = 2.15452 BGN ↓ 1 CHF = 1.82942 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) БСП предлага специален Закон за развитие на Северозапада

БСП предлага специален Закон за развитие на Северозапада

БСП предлага специален Закон за развитие на Северозапада

Фонд с ежегодна сума от 100 милиона лева, подпомагащ инвестициите, образованието и демографската политика, е част от мерките, предлагани от социалистите

„Развитието на Северозападния регион е наша последователна политика във времето. Сега говорим за нещо, поставено на масата – конкретен законопроект, който ще бъде внесен в парламента след обществено обсъждане и обсъждане с всички парламентарни групи. Предлагаме специален закон, създаващ инструментариум на държавата за финансиране на този регион”. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България” Филип Попов пред БНР. По думите му предложението на левицата е всяка година да има специален Фонд със 100 милиона лева в бюджета на държавата и този фонд да се управлява от Управителен съвет. Той подчерта, че от БСП са описали в закона си и от кого трябва да се състои управителният съвет, както и как се вземат решенията. 

Част от предложенията на левицата, свързани с разходването на фонда, са: създаване на индустриални паркове, субсидиране на жилищни програми, студентски стипендии срещу гарантирано връщане на учещите в региона, налагането на регионални туристически продукти.

„Нужна е повече грижа на държавата за изоставащите региони, защото те сами не могат да се измъкнат без целеносоначена помощ”, категоричен е депутатът. Той коментира, че след пилотния проект със Северозапада, такива предложения трябва да има и за регионите Странджа-Сакар и Родопите. „Това е първата реална стъпка за развитие на Северозападния регион”, каза още Попов.

„В България няма инвестиции и капитали, защото няма хора – и обратното. Трябва да разчупим този омагьосан кръг чрез целенасочени мерки на държавата. Това ще стимулира търговията и оставането на българите по родните им места. Няма по-хубаво от това човек да може да се развива в родното си място и държавата да му помогне за това”, смята още народният представител от левицата.

“Кохезионната политика и частични единични мерки на различни правителства не дадоха резултат и Северозападният регион продължава чувствително да изостава в своето развитие.“ Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова във Враца, където представи законопроекта за държавния фонд за устойчиво развитие на Северозападна България.Тя обясни, че икономическите и социални последици от кризата ще засегнат най-силно по-слабите региони и ще доведат до още по-големи неравенства: “На липсата на производство, безработицата, пустеещата земя и обезлюдени села трябва да се отговори с ясен и комплексен план за догонващо развитие. Ние имаме такъв и го представяме днес пред вас. Стига само думи, внасяме закон на Северозапада с ясни цели, структура, финансиране и мерки. Целта ни е- развитие на икономиката, работните места и доходите.“

Заедно с Нинова бяха депутатите от Северозапада- Атанас Костадинов, Николай Иванов, Стефан Бурджев, Васил Антонов, Чавдар Велинов, Филип Попов, Цветан Топчиев, Илиян Тимчев, Милко Недялков, Анастас Попдимитров, Валентина Найденова, областни председатели на БСП от общините Видин, Монтана, Враца, Ловеч и Плевен. Тя благодари  на всички кметове, депутати, областни и общински структури на БСП, експерти и жители на петте области за събираните подписки и експертна помощ при изготвянето на закона.

Със създаването на  фонд за държавни инвестиции в Северозападна България, обхващащ общините Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч, се цели социално-икономическо развитие на Северозападния регион.

Неотложно е намирането на инвеститори в региона, като  държавата трябва да предложи стимули. Едно от предложенията на БСП е  фондът за устойчиво развитие на Северозападна България да разполага ежегодно със средства в размер на 100 млн. лв., като те се инвестират в дружества и недвижимо имущество на територията на общините от областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен.

БСП предлага също фондът да подпомага финансово общините и стопанските субекти с дейност в Северозапада за изграждането на  индустриални паркове, техническа инфраструктура и предприятия за изкупуване и преработка на земеделска продукция срещу 10 годишен ангажимент за изкупуване на земеделска продукция от земеделски производители от региона.

За да се подобри образованието в Северозапада, както и да се спре демографският срив, мерките на БСП са субсидиране на  проекти в областта на висшето и средно образование, насочени към регионалните потребности. Също така осигуряването на жилищни програми за млади квалифицирани кадри и отпускането на  студентски стипендии  срещу ангажимент за завръщане и работа в региона.

За разрешаването на проблема с липсата на аптечно обслужване в региона БСП предлага разкриването на общински денонощни аптеки в общинските центрове.

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Най-важният мач за нас е срещу Септември, смята Любо Пенев

Треньорът на Царско село Любослав Пенев остана доволен от своите играчи, въпреки загубата от Дунав с 0:1. Той е на мнение, че най-важния...

Прочети още:

Loading...

Свят

Франция отбеляза 14 юли с почит към борещите се с коронавируса

Франция отбеляза 14 юли с почит към борещите се с коронавируса

Отчетоха приноса специално на траурни агенти, продавачи, полицаи, жандарми и пожарникари

Традиционният френски военен парад на “Шанз Елизе” з...

Прочети още:

Loading...

Земеделие