Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет10072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Българите - сред най-скептичните към заплахата от COVID-19

Българите - сред най-скептичните към заплахата от COVID-19

Българите - сред най-скептичните към заплахата от COVID-19

Страховете от зараза с коронавирус по света остават високи, а общественото мнение е разделено по въпроса дали животът ще се върне към нормалното през 2021 г., показва глобално изследване, проведено от “Галъп интернешънъл“ в 19 държави, съобщи Агенция КРОСС. Сред всичките изследвани 19 държави 67% от анкетираните се страхуват от заразяване спрямо 30%, които декларират, че не изпитват страх.

54% в изследваните държави не смятат, че заплахата от коровируса е преувеличена, докато 41% са на противоположното мнение. С 59% България е сред страните, в които възприятията, че заплахата е преувеличена са най-силно изразени, заедно с Босна и Херцеговина - 66%, Казахстан - 61% и Молдова - 58%. Подкрепата за работата на правителствата по овладяването на кризата остава висока - 63% одобряват, а 34% не одобряват начина, по който техните правителства се справят със ситуацията. България е сред страните, в които стойностите на подкрепа, достигнати в периода между март и април, остават и в момента. От “Галъп“ посочват, че одобрението за правителствата по света е повлияно отчасти от възприятията за това дали вирусът е под контрол. Глобалното мнение обаче е разделено - 44% смятат, че ситуацията вече е под контрол, а 49% - че още не е.

Мнозинствата в повечето държави обаче са единодушни относно финансовото влияние на кризата. В 14 от 19 изследвани държави мнозинството посочва, че доходите на домакинството им са намалели. По отношение на очакванията за връщането на живота към нормалността 41% от запитаните вярват, че до края на годината животът ще се завърне към нормалния си ход, докато 47% не са съгласни. Хората в Казахстан, България, Малайзия и Пакистан са по-големи оптимисти в това отношение, докато три от членките на Г7 - Япония, САЩ и Великобритания изглеждат най-загрижени.

У нас страхът от коронавируса постепенно намалява от април насам. Данните обаче са регистрирани преди ескалацията на случаите от последните седмици.

България

Икономика

Loading...

Култура

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Директорът на проявата Алберто Барбера изрази задоволството си, че форумът ще се проведе при минимално съкращаване на кинотворбите. Шоуто ще...

Прочети още:

Loading...

Спорт

7 заразени в Локо Пд

Отборът на Локомотив Пловдив излезе с официална информация, в която извести колко са заразените от коронавирус в клуба. От резултатите става...

Прочети още:

Loading...

Свят

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

Ще се намалява разликата в трудовите възнаграждения на жените и мъжете

Германското правителство одобри планираната стратегия, която цели да н...

Прочети още:

Loading...

Земеделие