Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет19012018

Брой 13, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.59855 BGN1 GBP = 2.21729 BGN1 CHF = 1.66482 BGN
Back Вие сте тук:Начало Глас народен Левски – име най-близко и мило за българина

Левски – име най-близко и мило за българина

Левски – име най-близко и мило за българина

Христо Ботев, който живее на самия край в Букурещ в една вятърничава воденица заедно със своя съотечественик Васил Дякона, пише:

Приятелят ми Левски е нечут характер. Когато ний се намираме в най-критическо положение, той и тогава си е тъй весел, както и кога се намираме в най-добро положение. Студ, дърво и камък се пука, гладни от два-три дена, а той пее и все весел. Вечер, дордето ще легнем, той пее; сутрин, щом си отвори очите, пак пее. Колкото и да се намираш в отчаяност, той ще те развесели и ще те накара да забравиш всичките тъги и страдания. Приятно е човеку да живее с подобни личности!“

Веселостта на Левски извира от здравината на неговата чиста душа, готова за саможертва.Той изпъква със своята безукорна нравственост, със стоманената си воля и с вродената пъргавина на своята съобразителност. Народът го обича, защото вижда в негово лице близък човек, който оживява техните многоочаквани желания за човешка свобода и справедливост. Затова името на Левски остана най-мило и близко на българина.

Никола Чолаков