Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря24042019

Брой 334, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.73852 BGN (=) 1 GBP = 2.26186 BGN (=) 1 CHF = 1.7182 BGN (=)
Back Вие сте тук:Начало Гости (2) Историята е една С любов към родния Разградски край

С любов към родния Разградски край

ЗЕМЯ непрестанно се стреми да казва истината за времето на съзидание на социалната държава в България в периода 19441989 г. Този период е свързан не само с идеалите и труда на милиони българи, но и с големи успехи на Родината ни в областта на икономиката, земеделието, социалната политика, духовността, с всеобща заетост, гарантирана национална и социална сигурност, с международен авторитет на България. Уви, този период е в миналото, а днес политически самозванци го обругават злонамерено или от чуждопоклонничество и незнание. Именно в контекста на тази битка за истината от миналото представяме кратък откъс от книгата на бившия първи секретар на Окръжния комитет на БКП в Разград Анастасий Дончев „С Разград и реалностите на две епохи”. Авторът на увлекателните и богати на фактология мемоари е роден през 1944 г. в Разград. По образование е инженер-химик и работи в Завода за антибиотици в родния си град, бил е комсомолски ръководител в Лудогорието, а по-късно и секретар на ЦК на Димитровския комсомол и заместник-председател на БСФС. През 1978 е председател на Изпълкома на Окръжния народен съвет (областен управител), а от 19801986 г. е ръководител на ОК на БКП в Разград. След това оглавява Столичната партийна организация, а от 1987 е в държавната администрация – първи заместник-министър във ведомствата в областта на високите технологии, на химическата промишленост и на екологията. И днес Анастасий Дончев е активен социалист – верен привърженик на лявата идея, един от живите свидетели на периода на социалистическото съзидание, а книгата му е ценен документ за епохата, която мнозинството българи помни с добро. Ето какво пише в книгата си Дончев за развитието на селското стопанство в Разград и региона:

Българската държава е била унищожавана два пъти и след това отново се е възраждала. Отговорността за нейния просперитет е на всеки един от нас, който се смята за българин, без разлика на неговия политически идеал, вяра и социален статус. Написаната от мен книга е откровението, което дължа на хората, с които съм работил, на моя роден край и семейството ми.

За мен, комунистическият идеал като морална ценност и социално-политически стремеж на хората е в хармония с хуманизма, за който Уйлям Шекспир е написал, че човекът е украса на вселената и венец на всичко живо. Тогава си мислех, че единствено комунистите изповядваме този идеал. По-късно разбрах, че християнството е било вдъхновявано от този идеал далеч преди създаването на комунистическите партии.

За приоритети на моята партийна дейност като ръководител в Разград определих по-нататъшното структурно усъвършенствуване и повишаване на ефективността на окръжната икономика, подкрепата за развитие на здравеопазването, образованието, духовната сфера и жилищното строителство на окръга.

Първата ни среща с тогавашния партиен и държавен ръководител Тодор Живков в “Евксиноград“ беше непосредствено след жътвата на 1980 г. Добивите от селскостопанските култури в Разградски окръг бяха едни от най-високите в страната. Достойно признание за постигнатите резултати в зърненото производство беше присвояване на първия секретар на ОК на БКП Христофор Иванов на най-голямата държавна награда званието “Герой на социалистическия труд“. Нашите предшественици бяха създали солидни технически и технологични натрупвания в този отрасъл, които позволяваха да направим следващите крачки напред в развитието на екологично и устойчиво земеделие.

Ние се стремяхме да внедряваме авангардните технологии на енергоикономичното и екологично земеделие. Разработките, които бяхме направили, обхващаха целия технологичен цикъл, включващ продълбочаването и минималните обработки на почвите, точната сеитба, научнообоснованото хранене на растенията, оптималната растителна защита и прибирането на реколтата без загуби. Планирахме технологиите да се комплектоват със сеялките за точна сеитба “Пневмосем“ от Франция и “Акорд“ от Италия, с комбайните “Клас Доминатор“ от Федерална република Германия и с друга техника, която можехме да закупим само със западна валута. От страна на Тодор Живков получихме пълна подкрепа и съвет как да стане придобиването на необходимия валутен ресурс.

Ние последователно изпълнявахме стратегията за въвеждане на перспективни техники и технологии в селското стопанство. Взехме решение да осигурим такава нова техника и за нашия окръжен Аграрно-промишлен комплекс. Първоначално внесохме 30 броя «Клас Доминатори», след това 50 и впоследствие попълвахме машинния парк с необходимите ни бройки. Направените сметки в АПК-Исперих показваха, че от получените приходи от прибирането без загуби на люцерновото семе един «Клас Доминатор» се изплаща за три години. След Разградски окръг последва внос на тези високопроизводителни комбайни в Пловдивски, Старозагорски и други окръзи, които намериха начин да си подсигурят необходимата валута.

Аграрно-промишлените комплекси и селскостопанските бригади на окръга осъществяваха полезно сътрудничество с представителите на българската селскостопанска наука за внедряване на нови интензивни технологии. Ние имахме честта да работим с такива забележителни световнопризнати учени като академиците Тодор Рачински, Никола Томов, Цено Хинковски и Павел Попов, старши научните сътрудници Александър Караиванов и Кръстьо Горанов, професорите Христо Мермерски и Костадин Желев. С всеки от тях ни свързваха дръзновението и всеотдайността на съвместния творчески труд за достигане на световното равнище на селскостопанското производство.

Ние предложихме на академик Рачински да разработи технология за достигане на биологичните възможности на сорта «Чародейка» и осигурихме всички необходими материално-технически условия за нейното изпълнение. Той създаде технология за производство на пшеница „1000 x 1000”, което означаваше от 1000 декара площ да се получат по 1000 кг пшеница от декар. Успешният експеримент се извърши в АПК-Сеново под технологичното и организационно ръководство на председателя Георги Янев. След приключване на жътвата с участието на селскостопанския актив на окръга се направи технологичен и икономически анализ на получените резултати от изпълнението на технологията на академик Рачински. Бяха набелязани следващите цели за повишаване на икономическата ефективност в производството на пшеницата.

В животновъдството осъществявахме ефективно взаимодействие с генералния директор на Научно-производственото обединение по овцевъдство и говедовъдство академик Цено Хинковски и професор Костадин Желев. Голяма е заслугата на академик Хинковски за подобряване на селекционната дейност и усъвършенстване на генотипа на млечното говедовъдство и на тънкорунните породи овце. В разработената развъдна стратегия за развитие на млечното говедовъдство в окръга се заложи на приоритетното увеличаване на броя на кравите от холщайнската порода, които имаха високи адаптивни способности и потенциал за млечност. Благодарение на изкуственото осеменяване с използване на добре преценени по потомство холщайн бици, внасяни от Канада и САЩ, бяха изградени елитни стада. Това позволяваше без затруднения да създаваме в АПК високотехнологични ферми с крави, които имаха годишна млечност 67000 литра.

Под научното ръководство на професор Желев се въведе новата технология за свободно боксовото отглеждане на кравите с доене в доилна зала без хранене на концентрати в залата и предоставяне на комплектната дажба предимно навън в ясли. Най-високи бяха постигнатите резултати в кравефермата на АПК-Лозница. Рекордът принадлежеше на кравата Жоржета, която имаше годишен млеконадой почти 14 хиляди литра. Тя беше от генетичната линия на известния разплодник Ленард, внесен от Канада със съдействието на Пенчо Кубадински. Постигнатият среден млеконадой в окръга беше 5 хиляди литра от крава. Качествените изменения в животновъдството на окръга се постигаха с внедряване на новите породи животни: черно шарено говедо, асканийските и кавказки овце, млечната популация овце на основата на североизточната българска тънкорунна порода и плевенската черноглава, високопродуктивния хибрид свине Кембъроу и новите специализирани стокови хибриди птици.

По традиция в отдела „Селско стопанство” на ОК на БКП се привличаха за партийни функционери едни от най-добрите агрономи, зоотехници, ветеринарни лекари и аграрикономисти.

Човек живее с реалностите на своето време, осъзнава ги или се разминава с тях, приема ги или се стреми да ги променя.

Животът ми е неотделимо свързан със Разград и неговата благодатна природна, духовна и социална среда.

Пътят, който извървях преминава през две епохи: на съветския модел на държавен социализъм и на реставрацията на капитализма в постсъветското и източно европейското географски пространства.

Обръщам се назад в годините и виждам в живота си цялата палитра от възможни взаимоотношения с реалностите на времето. Не съжалявам, че понякога е имало разминаване с реалностите, защото гледната ми точка за избор на път в живота са били изповядваните ценности и желанието ми да живея в съгласие със себе си.

Времето не промени убеждението ми за висшата хуманна ценност на политическия идеал за свобода, равенство и братство.

Анастасий Дончев