Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед12072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Интервю Капитализмът в Европа е в криза

Капитализмът в Европа е в криза

Капитализмът в Европа е в криза

Радикалната левица постига високи резултати при избори в много страни в Европа. Имам предвид Гърция, Испания, Португалия, Холандия, Дания, Кипър. В Немския Бундестаг Левицата е най-силната опозиционна партия.

Маргарита Милева - Председател на партия „Българската левица“

Вицепрезидент на Европейската лява партия

Юрист, адвокат

- Вашата партия „Българската левица“ организира заедно с Европейската лява партия международна конференция на тема „Алтернативи за лява икономическа и социална политика“. Кои са основните аспекти, които ще бъдат разгледани на нея?

- Свидетели сме как институциите в ЕС диктуват на хората политика на социално разграждане, подкопават постиженията на социалната държава в страните-членки и ограничават социалните права на трудещите си. Въвеждат се множество програми за ограничаване на публичните разходи, налагат се национални програми за икономии, приватизират се публичните услуги, а работните места се излагат на риск. Националните правителства изпадат все повече под диктата на Тройката, състояща се от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, чиито програми за икономии увеличиха публичния дълг и доведоха до задънена улица. Тази политика се представя като необходим отговор на финансовата и икономическата криза, която засяга най-вече всекидневния живот на хората. Все по-стриктното придържане към налаганата рестриктивна политика води до изостряне на напрежението, авторитаризма и социалното неравенство. В тази обстановка голямото предизвикателство пред Левицата е да организира съпротива и да представи възможните алтернативи за лява икономическа и социална политика. Дошло е време да кажем “стоп“ на строгите икономии, но също така да представим решения за преодоляване на кризата и заедно да определим основите на една нова политика за бъдещето на нашите държави и Европа. Именно в този контекст, на предстоящата конференция на 14 декември, искаме да обсъдим нашите предложения с хората на труда, синдикатите, социалните движения, интелектуалците и всички политически сили, които отхвърлят неолибералния модел и търсят прогресивни решения за промяна на господстващата икономическа и социална политика.

- Преди дни председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи план на стойност 315 млрд. евро, насочен към стимулиране на растежа и заетостта в Европа. Имате ли представа какво се съдържа в този проект и ще проработи ли той?

- Този план е нова димна завеса. Очевидно е, че Жан-Клод Юнкер е по-добър в оптимизирането на данъците отколкото в икономическото развитие. Представеният бюджет разчита на 21 млрд. Евро от съществуващите фондове, при условие, че новият Европейски стратегически инвестиционен фонд би могъл да отпусне три пъти по-голяма сума. За да достигне обявените 315 млрд., ЕК залага на хипотетичния ефект от привличането на публични и частни средства, намалявайки същевременно държавните разходи и без да предприема никакви действия срещу финансовите спекулации. ЕК не само не предлага план за развитие на Европа, но и лишава гражданите от възможност за развитие и демократичен контрол. Ние настояваме точно за обратното. Смятаме, че трябва да се сложи край на строгите икономии. Европа се нуждае от демократично съставен инвестиционен план, който да бъде финансиран директно от Европейската Централна банка. Този план трябва да бъде насочен към публичните услуги, към създаването на нови работни места и да е за нов модел за социално и екологично развитие.

- Постоянно виждаме социални протести, които заливат големите европейски градове. В същия момент икономическият и социален модел на старите страни-членки постоянно ни се дава като пример за подражание и едва ли не панацея за нашите проблеми. Каква е, според вас, истинската ситуация?

- Управляващите в държавите-членки никога не са имали за цел да се стремят към общото благоденствие на всички хора. Те съзнателно наложиха господстващата несолидарна и неолиберална политика и по този начин промениха характера на ЕС, като изоставиха и идеята за социална Европа. Много хора не виждат интересите си защитени в ЕС. За тях ЕС се превърна от надежда в заплаха. Партия „Българската левица“ и Европейската лява партия критикуват фалшивите основи на ЕС от самото начало: вместо мир и социална справедливост за народите на Европа на първо място винаги е била свободата на пазарите. Днес, в икономическата криза и водената политика за спасяване на банките, резултатите от неправилната ориентация на ЕС са по-очевидни отвсякога. Въпросът обаче, който стои пред нас не е да направим избор между неолибералния ЕС и неолибералните национални държави. Отстъплението към националната държава не е социална и демократична алтернатива, а още по-голяма опасност, защото отделните държави-членки ще бъдат подчинени безусловно на т.нар. финансови пазари и бруталния капитализъм, а национализмът и расизмът ще вземат връх. Затова алтернативата не е оттегляне от ЕС, а борба за неговата промяна.

- Не само в България, но и в цяла Европа крайната десница печели все повече привърженици. На какво се дължи това и може ли да се каже, че това е загуба на позиции от страна на левите?

- Капитализмът в Европа е в криза. Тази криза има преди всичко икономически и политически характер, но тя е също така една социална катастрофа. В хода на извършената след промяната приватизация милиони останаха без работа, а местната промишленост беше разрушена. Най-големите губещи бяха работниците, емигрантите и малцинства, като например ромите. Едно след друго сменящите се правителства обещаваха подем и премахване на мизерията, но пропастта между бедни и богати става все по-дълбока. Не само по време на кризи, но най-често тогава търсенето на виновниците, респ. изкупителните жертви за случилите се неудачи се превръща в едно от любимите занимания на обществото. Тези тенденции, както съживяването на шовинизма доведоха до възхода на крайната десница през последните години. Но не бих казала, че това е загуба от страна на позициите на левите. Левицата постига високи резултати при избори в много страни в Европа. Имам предвид Гърция, Испания, Португалия, Холандия, Дания, Кипър. В Немския Бундестаг Левицата е най-силната опозиционна партия. В Гърция Сириза е първа политическа сила. Затова не мисля, че левицата в Европа е в криза, тя е по-скоро в етап на пробуждане. За разлика от положението при социалдемократите, които през последните 15 години изгубиха повече от 40% от гласовете си в много европейски държави. Малко по-различна е ситуацията в страните в Източна Европа, в т.ч. и в България. Тук левицата все още не е успяла да се превърне в силна лява сила до отслабващата социалдемокрация. Партия „Българската левица“ е създадена именно, за да направи възможно в България най-после да се изгради една силна лява алтернатива, която да обединявайки различните политически направления на левицата, същевременно зачита различните традиции.

- Каква е политическата алтернатива на Европейската лява партия за бъдещето на ЕС?

- Европейската лява партия настоява за ново изграждане на Европейския съюз. Трябва да е ясно, че договорните основи на настоящия Европейски съюз и преди всичко водената в продължение на повече от тридесет години неолиберална политика нямат бъдеще. Чрез политиката си на безгранично насърчаване на спекулациите, дерегулиране на законите, чрез премахване на данъците за богатите и масово приватизиране на публичните услуги, управляващите Европейския съюз изключват все по-големи групи от населението. В тази политика взеха участие, за съжаление и всички социалдемократически правителства в Европа. Именно тази политика искаме да прекратим възможно най-бързо. Ние се борим там, където човешките права, демократичната и социалната държава са застрашени: За разпределение на обществените блага отгоре надолу, за правата на трудещите се, безработните, пенсионерите, младежите, децата и жените, за хората от малцинствата и мигрантите. Ние се борим за икономически модел, при който акцент се поставя не върху „доверието“ на финансовите пазари, а върху правата и свободите на гражданите. Ние искаме да освободим външната политика на ЕС от спекулациите за водене на войни и печалбите от продажби на оръжие и да превърнем мира в отличителен белег на ЕС. Ние искаме повече демокрация в ЕС. Искаме ЕС, който предлага на хората една жизнеспособна перспектива за мир и социален прогрес, а на младото поколение възможности за бъдещето. Изграждането на такъв ЕС е невъзможно при настоящите договори. Необходимо е те спешно да бъдат основно променени. Нашата критика относно състоянието на ЕС ни задължава да се борим за една друга Европа - социална, демократична, мирна и екологична. Затова ЕС трябва да бъде изграден наново.

Интервюто взе Иван Гайдаров

България

Икономика

Loading...

Култура

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Директорът на проявата Алберто Барбера изрази задоволството си, че форумът ще се проведе при минимално съкращаване на кинотворбите. Шоуто ще...

Прочети още:

Loading...

Спорт

7 заразени в Локо Пд

Отборът на Локомотив Пловдив излезе с официална информация, в която извести колко са заразените от коронавирус в клуба. От резултатите става...

Прочети още:

Loading...

Свят

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

Ще се намалява разликата в трудовите възнаграждения на жените и мъжете

Германското правителство одобри планираната стратегия, която цели да н...

Прочети още:

Loading...

Земеделие