Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря24042019

Брой 334, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.73852 BGN (=) 1 GBP = 2.26186 BGN (=) 1 CHF = 1.7182 BGN (=)
Back Вие сте тук:Начало Интервю БОРИС ЦВЕТКОВ: В София се строят малко детски градини, училища, здравни заведения и общински жилища

БОРИС ЦВЕТКОВ: В София се строят малко детски градини, училища, здравни заведения и общински жилища

БОРИС ЦВЕТКОВ: В София се строят малко детски градини, училища, здравни заведения и общински жилища

БОРИС ЦВЕТКОВ е роден на 25 ноември 1973 г. в София. Завършил е НПМГ и информатика в Софийския университет. Има специализация “Политически мениджмънт“ в НБУ и Българско училище за политика. В момента е общински съветник от БСП. Член на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие и на комисията по стопанска политика и общинска собственост към Столичния общински съвет.

- Господин Цветков, предложихте една от метростанциите в Софияда се нарече на името на Димитър Благоев. Какви са мотивите ви?

- Димитър Благоев е основател на организираното социалистическо движение в България и на първата социалдемократическа партия на Балканския полуостров. За времето си е виден деец на европейската социалдемокрация – едно от най-популярните и до днес политически течения, чийто представител е председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

Освен политик, Димитър  Благоев е и виден общественик. Съратник и приятел с Гоце Делчев, той е активен деец на Пловдивското Македоно-одринско дружество, а от 1897 г. e и негов председател. Учредител е на Общия работнически синдикален съюз – първия независим профсъюз в България.

Благоев  три пъти е бил избиран за народен представител и веднъж за общински съветник в София (19111915 г). По време на мандата си неотклонно защитава интересите на своите избиратели, пледира за достъпен обществен  градски транспорт, за социална жилищна политика, за всеобщо образование и здравеопазване. Въпреки че за времето си са звучали еретично, негови идеи ще се реализират години по-късно, а някои от тях днес се възприемат като белег за модерницация и цивилизованост.

Смятам, че с именуването на метростанция на името на Благоев ще се поправи и един исторически дисбаланс в наименованията на основни софийски артерии. Днес булеварди и други обекти в столицата носят имената на видни фигури от българската политика  - негови съвременници, като Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Иван Гешов, Андрей Ляпчев, Александър Стамболийски и др., но дейците на българската социалдемокрация остават подценени за разлика от представителите на други политически течения.

Наименоването и откриването на метростанция „Димитър Благоев” ще съвпадне със стогодишнината от мандата му на общински съветник в столицата (19111915), което е един добър повод тази несправедливост да бъде поправена.

- Среща ли подкрепа тази инициатива – сред политици, общественици, интелектуалци, а и сред обикновените граждани?

- Предложението се подкрепя както от граждани на район Искър, но и от представители на повечето фирми, работещи около района на бъдещата метростанция – сред тях са „Тих труд”, Полиграфически комбинат „Димитър Благоев”, който освен че е запазил името си, но са пренесли и поставили при тях и паметника на Димитър Благоев. Сред подписалите са професори и научни работници от жк „Дружба” 1 и 2, известни журналисти включително и от Нова телевизия, която е в съседство.

- Защо според вас ни е толкова трудно да живеем в мир с историята си, даже и като имена на улици и площади?

Защото има да извървяваме още дълъг път към ценностите толерантност, социална справедливост и солидарност. България като държава се присъедини към Европа и нейните ценности, остава да допринесем и обществото ни да осъзнае и отстоява тези общоевропейски и човешки ценности.

- Вие сте член на Столичния общински съвет. Какви са приоритетните сфери и инициативи, по които работите?

- Една от актуалните в момента теми е достъпът на жителите на жк Дружба до метрото – и основният въпрос е кого обслужва метрото. В метрото са вложени много пари на европейските данъкоплатци, финансирането на строежа се допълва и с бюджетни средства. Но се оказва, че трасето минава през жк “Дружба“ 2, без да обслужва жителите му. Нормално е да възникне въпросът защо е избран този маршрут. Десетки хиляди хора от района живеят между бъдещите две метростанции и се питат за кого е направена спирката на бул. “Цариградско шосе“. Там има и двуетажен буферен паркинг, който през  целия си едногодишен експлоатационен период стои абсолютно празен. Едното му ниво вече е заключено, а другото се ползва от 30 коли на ден. Не могат да се платят дори разходите за ток. От общината явно все още очакват митичните хора, които ще дойдат от Ямбол или Лесичово, ще си оставят колата на паркинга и ще ползват метрото. Нелепо е толкова милиони левове да се дадат за метро и за метростанция и паркинг, които не се ползват. Оправданието на общината е, че следващата станция ще обслужва “Дружба“ 2, но тя също е далече от квартала. Логичният въпрос е защо станцията не е до намиращите са на 50 метра от трасето жилищни блокове с десетки хиляди жители, а са далеч от тях. Хората не са удовлетворени от отказа на кмета и на общинската администрация да предложат решение на проблема.

Друг съществуващ проблем на район “Искър“ и много други квартали е презастрояването на жилищните комплекси. Преди три години активни граждани от района, които се противопоставиха на изграждането на нови сгради в градинките им събраха 6000 подписи за референдум срещу застрояването. Столичният общински съвет и до момента не е отговорил на инициативния комитет, подписката изобщо не беше внесена за разглеждане от СОС. Затова се наложи през декември миналата година 13 общински съветници да внесем отново предложение за референдум. То обаче бе отхвърлено абсолютно немотивирано и незаконосъбразно от мнозинството. Тъй като липсваха каквито и да е мотиви (изисквани и задължителни по закон) ние обжалваме отказа на СОС в съда. Административният съд се опита процедурно да отклони делото ни. Първо трябваше да представя доказателства, че съм общински съветник, а след това да събера подписи за подкрепата на останалите 12 колеги.  Пратихме и ново писмо до съда, че това е дело от особен обществен интерес за района и смятаме, че не е нормално то да се проточва. Хубаво, че като граждани защитихме дюните в Несебър, където хората почиват, но е редно да защитим и мястото, на което живеят.

- Общинските съветници от БСП внесохте предложение и за още един референдум в края на миналата година.

- 16 съветници внесохме искане за референдум за прекратяване на концесията със “Софийска вода“. Отново без мотиви и напълно незаконосъобразно предложението ни беше отхвърлено. Обърнахме се към съда и чакаме да се насрочи дело. Ще припомня, че години назад Столичната община не е възразявала нито веднъж срещу предлаганите увеличеня на цената на водата, въпреки че притежава 25 на сто от капиталите на“Софийска вода“. Не се е и интересувала какво е правил представителят й в дружеството. А той винаги се е подписвал за увеличение на цената на водата, безнито едно писмо да е пратено официално до СОС. Едва сега, отчитайки гражданските протести, кметицата ударно реагира и шумно възрази срещу новото искане за скок на цената. Ако се окаже, че и двата отказа за референдуми, предложени от нас, са незаконосъобразни, съдът ще се разпореди те да се насрочат.

- Нашумяха случаите на злоупотребили с пари на общината служители и шефове на общински фирми. Какво според Вас трябва да се промени, за да престанат тези грозни практики?

-През последните години са дадени стотици милиони левове за детски градини, а се оказа, че районни кметове от ГЕРБ са злоупотребили с тях при строежите им. Това е доказано от вътрешния одит и от Агенцията за държавна финансова инспекция за районите “Младост“, “Триадица“, “Илинден“, “Възраждане“ и “Овча купел“. Правени са нарушения на Закона за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. Нагласявани са конкурси, използвани са свързани фирми, избирани са най-високите ценови оферти, фактурирани са асансьори за инвалиди, които не са построени. Това отговаря на въпроса дали средствата са използвани по най-ефективния начин.

- Много се заговори за млади лица в листите на левицата, за подмладяване и обновление. Но освен лицата са важни и политиките. Какви социални политики и инициативи за младото поколение са най-неотложни според Вас?

- Като кандидат за народен представител се ангажирам да се боря за промяна на нормативните документи, които да задължат общините неосигурили места за всички деца в детските градините, да предвидят компенсации за родителите на неприетите. Това е възпитателно решение, защитаващо правата на родителите. Идеята ми е на децата, които са кандидатствали в забавачки, но не са приети да бъдат изплащани месечно 120 лв. Сега родителите плащат по 60 лв. на месец за посещение на градина, а общината доплаща останалите 120 лева за издръжка. Смятам, че за  13 000 неприети малчугани трябва да се изплаща тази компенсация. Въпреки че предложението ми бе отхвърлено от СОС, и една майка заведе дело, че са нарушени правата й.  Надявам, че се съдът ще отсъди по въпроса в разумни срокове.

- Добър град за живеене ли е София и ако не, какво не му достига?

- Нашият град е с най-големи възможности за развитие поради географски, икономически и административни дадености. Огромните финансови средства, с които разполага и тези които се насочват по програми на ЕС безспорно личат в поддръжката и развитието на града. В същото време направеното можеше да е много повече, а средствата да се изразходват по-ефективно. За парковете разчитаме на Борисовата градина и на направеното през годините на социализма, а дори и тези зелени площи изчезват, както се унищожават и планираните и проектирани междублокови пространства. Малко са новите детски градини, на практика не се строят училища, поликлиники, общински жилища.

- От какво се интересуват най-вече хората по срещите, които провеждате?

- Много от хората искат да разберат искрен ли е човекът пред тях, дали наистина взима присърце поставените от хората конкретни проблеми и дали е готов заедно с тях да търси и да намира решения. За съжаление, повечето политици говорят с клишета, лозунги и шаблони, а не конкретно как ще решат един проблем.

Интервюто взе Теофан Германов

България

Икономика

Спорт

Свят

Земеделие

Вместо да подаде оставка, Порожанов с нов зам.-министър

Вместо да подаде оставка, Порожанов с нов зам.-министър

13 браншови организации обвиниха на протест агроинистерството в ощетяване на местното производство и свръхрегулация, която съсипва бизнеса и...

Прочети още:

Loading...