Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря24042019

Брой 334, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.73852 BGN (=) 1 GBP = 2.26186 BGN (=) 1 CHF = 1.7182 BGN (=)
Back Вие сте тук:Начало Интервю Кирил Добрев: Цветанов сведе МВР до лична агенция за политически рекет

Кирил Добрев: Цветанов сведе МВР до лична агенция за политически рекет

Кирил Добрев: Цветанов сведе МВР до лична агенция за политически рекет

Кирил Добрев е народен представител от София област два мандата. През 2006 г. оглавява организацията на БСП в областта. Като член на Изпълнителното бюро на БСП е сред основните инициатори за създаването на единната организация на младите в партията – Младежкото обединение в БСП. В 41-то Народно събрание е вносител на законопроекти за националната политика за младежта,  за данъчното стимулиране на работодатели при наемане на работа на младежи и зачитането на висшето образование  за трудов стаж. Завършил е „Хидрогеология” в Минно-геоложкия университет и „Финанси” в УНСС. Роден е на 18 април 1972 г. Женен, баща на син и дъщеря.

Скоро се навършиха 14 години от смъртта на баща Ви – Николай Добрев. Научиха ли политиците урока от „горещите” януари и февруари 1997 г., когато той се отказа от властта, за да не се стигне до гражданска война в България?

Баща ми изпревари времето си, беше човек, който гледаше много по-далече от повечето политици и тогава, и сега. Беше лидер, а лидерите могат да носят отговорност и с решенията си да защитават хората. Върна мандата стана след като изчете и анализира хиляди страници. Наистина познаваше потенциала на нацията ни за десетилетия напред.

Само дълбоко партийни хора могат да разберат колко тежък избор направи баща ми. Днес, 16 години след 1997 г., много хора ми стискат ръката заради него и казват, че той е спасил България от гражданска война. Времето опроверга и партийната аристокрация, която тогава се опита да го изкара предател.

А днес какво се случва? 40 месеца страната се управлява не от партия, а от приятелски кръг. Защото ГЕРБ е всичко друго, но не и партия – няма го Борисов, няма — ГЕРБ. Казвам го като човек, който членува в най-старата българска партия и вижда разликата. При нас, БСП са хората, пламъкът в очите им, идеалите, които носят в сърцата си, а не ръководството и апарата й. ГЕРБ е компания. Нейният лидер се отказа от управлението, за да се спаси, защото беше притиснат и от улицата, и от приятелския си кръг. Всъщност това беше управление на обекта България от охранителната фирма на Бойко Борисов. И съвсем естествено, накрая беше уволнен от народа.

В политиката няма „ако”, както всъщност и в живота, но ако беше жив Николай Добрев какво би казал на днешните политици, на днешните лидери на БСП, но и на другите партии?

Съмнявам се дали щеше да издържи и един ден в парламента в последния му състав. Не понасяше „калинките”, посредствените хора. По негово време и пленумите на БСП, и в пленарната зала на Народното събрание се спореше за идеи и за политика. С думи можеше да обърне конгрес на БСП. С Костов бяха политически врагове, но сблъсъците им бяха идейни. Беше с лют, македонски характер, но имаше усет към компромиса и държавническите решения. Връщайки мандата, той защити и спаси не само партията си, но и хората, които протестираха на улицата.

Сега и улицата е по-различна, а политиката е прекалено медийна. Баща ми беше друг тип – той познаваше поименно партията в цялата страна и работеше с тях. Не стоеше в телевизора.

Какъв е коментарът Ви за „БГ – Уотъргейт” и масовото подслушване? Какво трябва да се промени в МВР, ако левицата дойде на власт?

Цветанов ликвидира МВР. Не мисля, че може да падне повече. Системата го ненавижда. Тази институция, която трябваше да излъчва стабилност и спокойствие за хората, той сведе до лична агенция за политически рекет. И за печелене на избори. Сега актуални са подслушванията. Много скоро ще излезе наяве и следенето. В кампанията би трябвало да се сблъскват политики и позиции, а не да слушаме най-скъпите в света записи. Или да се занимаваме с това кога Цветанов ще си подаде оставката и ще се откаже от имунитета. Апропо, кой плаща за охраната на Цветанов? Той ходи с 15 души охрана и три коли. Хората в Софийско са потресени от обиколката му в областта. В Годеч са се изсипали близо 50 души антураж и всички са си помислили, че е пазарен ден… Всъщност в Гинци няма квартален инспектор или идва веднъж седмично, а вилата на тъщата се охранява денонощно.

Не ми задавайте и въпроса защо няма осъдени министри. Станахме слушатели как се решават техните проблеми с правосъдието. Градският прокурор и министър — председателят търсят вариант да „оправят” един министър, който е откраднал милион и половина лева. И цяла България чу това.

Цветанов трябваше да си отиде още след 6-те апартамента и публичното четене на СРС-та от пленарната зала. Целият мандат това ръководство на МВР се държеше като Света Инквизиция, за да разчиства сметки с опоненти, но и вътре в ГЕРБ.

Ние искаме силна полиция, силна държава, ясни наказания срещу престъпността, но ГЕРБ създаде не силна, а репресивна система. БСП ще обърне пирамидата в МВР — повече полицаи на улицата, по-малко чантаджии и администрация.

Предстоят тежки избори. Как изглежда кампанията „на терен”?

Проблемът на много партии е, че когато наближат избори, тръгват на тур за овации и запознанство с регионите. В София област, откъдето съм избиран два пъти, БСП няма този проблем. Ние сме нонстоп в кампания и резултатите ни го показват. Разликата в кампания е, че графикът е пълен още от първата седмица. Имаме силна и балансирана листа от национални политици и от хора с опит в местната власт. Корнелия Нинова влезе много бързо в нашия екип, защото е боец като нас. Аз познавам областта като петте си пръста и няма нужда някой да ме подготвя къде какви проблеми има. Останалите в листата работят на терена от години.

Страната е вкарана в страхотен сървайвър и го виждаме на всяка среща. При нас в Софийска област повечето общини са малки. Всеки месец от управлението на ГЕРБ един малък български град с размерите на Правец, например, е оставал без работа. 400 000 души са навън – без доходи, без сигурност и бъдеще. Пред лятото на 2009 страната ни имаше 8 милиарда лева резерв и 10 милиарда лева дълг. Днес имаме 5 милиарда лева резерв и 14 милиарда лева дълг.

Повечето социологически агенции дават предимство на ГЕРБ. Как според Вас БСП може да си върне инициативата и да спечели народния вот?

Социолозите и на президентските избори през 2001 г. даваха на Георги Първанов третото място, пък той взе, че стана първи. БСП е в добра кондиция. Всеки ден привлича все повече периферия и все повече хора осъзнават, че сме единствената политическа сила, която може да спре ГЕРБ. Затова съм спокоен, че ще имаме добри резултати.

За мен по-важно е как да заработи икономиката. Първо, да спре силовия натиск върху бизнеса. Не може почти 4 години три фирми да печелят всички поръчки за стотици милиони. Второ, държавата да бъде изрядна при плащанията към малкия и средния бизнес, а не към онези три фирми. Третият момент е облекчаване достъпа до кредитен ресурс. Ако не го направим, след няколко години пак ще си ги говорим тези неща.

Трябва да спре и контрабандата на акцизни стоки, която е с мащаба на епидемия. Нали не вярвате, че сме спрели пушенето наполовина, както ни убеждава НСИ? Отстраняване на „калинките” от властовите позиции на всички равнища. ГЕРБ започна мандата си с Калинка в сфера разпределяща милиарди – ДФ Земеделие” и завърши мандата си пак с калинка — този път в сфера „контролираща” разпределението на милиарди – ДКЕВР.

Хората може и да забравиха, но точно омразната на Бойко Борисов тройна коалиция вдигаше пенсии и заплати. Ние не сме партия за един мандат и не можем да си позволим да лъжем. Нашите хора по места няма да ни го позволят. Те са съвестта ни и това е основната разлика с еднодневките, които вървят на партийния пазар.

В сегашната листа на КБ в София – област сте на трето място, а преди бяхте водач. Как оценявате мястото си в листата, сърдите ли се?

Аз бях избран единодушно от областта за водач на листата. Но на кого да се сърдя? Нямаме време за битовизми. Имам самочувствието на лидер в областта, без значение дали съм формален или неформален. Работя единствено и само за победа и други резултати не ме задоволяват. Всъщност ние винаги сме имали по-добри от националните резултати на БСП, защото сме силен отбор.

Вие пръв заговорихте преди 45 години за подмладяване и нови лица в БСП, автор сте на прословутото „Презареждане”. Тези идеи тогава бяха посрещнати на нож, но днес „обновление” и „нови лица” се основни послания на БСП. Подранихте ли тогава?

Аз не съм подранил, може би партията закъсня. Обновлението и новите лица в БСП е вечната тема. Ако бяхме свършили тази работа през 2009 г., преди два месеца нямаше да се чудим кой да отиде при протестиращите. Погледнете листата на Софийска област – прекрасни млади хора, на които им се даваше шанс да покажат качества. Вижте Анна Тодорова — тя инициира протестите на майките срещу Бойко Борисов преди хората масово да излязат на улицата и мръзнеше с децата си пред парламента. Направи го от убеждения, че тази политика загробва младите семейства. Тя е автентичен ляв лидер, на нея не й трябва някой й казва какво да прави, защото има убеждения и не се страхува.

Но сега не е времето за тази тема. Всички листи са добри и съм убеден в победата на БСП. Управленският мандат, който предстои на БСП, трябва да бъде посветен на младите хора – не само вътре в партията, но и в национален мащаб.

Равен старт за всички, образование, стипендии, осигуряване на първо работно място за младите. Това е пътят БСП да стане партията на моето поколение и партията на поколението на моите деца.

Интервюто взе Иван Гайдаров

България

Икономика

Спорт

Свят

Земеделие

Вместо да подаде оставка, Порожанов с нов зам.-министър

Вместо да подаде оставка, Порожанов с нов зам.-министър

13 браншови организации обвиниха на протест агроинистерството в ощетяване на местното производство и свръхрегулация, която съсипва бизнеса и...

Прочети още:

Loading...