Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед22042018

Брой 77, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.57958 BGN1 GBP = 2.24873 BGN1 CHF = 1.63312 BGN
Back Вие сте тук:Начало Интервю (2) Превърнаха ни в колония, пазар за чужди стоки и услуги

Превърнаха ни в колония, пазар за чужди стоки и услуги

Превърнаха ни в колония, пазар за чужди стоки и услуги

Само за година през 1986 –а Научно-техническото разузнаване осигури над 100 милиона долара за българската икономика

Пеньо Костадинов, офицер от Научно-техническото разузнаване на НР България

- Вие сте една от преките жертви на Студената война, бяхте заложникът на ФБР, арестуван като офицер от българското научно-техническо разузнаване. Ако можехте да изберете как да протече живота си, щяхте ли да изберете друг път?

- Труден въпрос за един 75-годишен, с 22 години стаж в ДС-МВР, пенсиониран на 50 – годишна възраст, член на БКП, неудобен за използване нито от превратаджиите, нито от техните конкуренти.

Поправка за минало свършено време не бива да правя!

Член съм на Партията на българските комунисти. Участвам в списването на в-к Ново работническо дело! Това ми е пътят!

- Разкажете повече за дейността и приоритетите на българското научно-техническо разузнаване. Кои бяха ярките фигури, които срещнахте там, за които с днешна дата може да разкажете?

- По обясними причини нямам представа за степента на изпълнение по отделните задачи, както и за конкретните имена на тогава действащите оперативните оперативни работници.

Но през 1991 г. в пресата се появи материал на журналистката Невена Гюрова „България изтегля своите шпиони”, в който се твърди, че е ликвидирано научно-техническото разузнаване. Според г-н Димитър Луджев „това е много хубаво”, защото то „пречи на пазарната икономика”. На това изявление реагира Пирин Воденичаров, тогава депутат от СДС: „…Трябва да кажа на г-н Луджев, че съм ползвал данни от научно-техническото разузнаване, дадени по официален път…Апелирам към цялата ни общественост да бъдем много внимателни при оценката на тяхната дейност…тъй като цели клонове от българската промишленост се базират именно на световните постижения, включително и на технологии, които са в списъците на КОКОМ (западна международна организация за контрол на износа, бел .ред.)

- С какво си обяснявате, че първото условие поставено от САЩ на Петър Младенов и Андрей Луканов е именно да бъде закрито НТР?

- В началото на 1990 г. на посещение у нас идва тогавашният държавен секретар на САЩ Джеймс Бейкър. Той провежда разговор с тогавашния министър-председател Андрей Луканов на четири очи и еднозначно поставя въпроса за ликвидирането на българското НТР. Коментарът на американския държавен секретар е, че ако не се дадат в най-близко време убедителни и категорични доказателства, че българското НТР е разформировано, на страната ни ще бъде „нанесен непоправим удар. Тази подробност е предадена от Луканов на ръководството на НТР.

Българските държавници тогава по същество работеха за свои частни и за чуждодържавни интереси!

Две управления на МВР – Научно техническото разузнаване (НТР) и Шесто управление на ДС бяха първите, от които трябваше да се дистанцира „новата власт” от края на 1989 г.

През август 1991 г. 168 часа публикува интервю Алън Уейнщайн от вашингтонския Център за демокрация за сп. „Тайм”, поканен да прегледа „официалните архиви на България във връзка с опита за убийство на папата през 1981 г.”

Уейнщайн твърди: „…Единственото тайно оръжие, което гражданите от новопоявилите се демокрации притежават, е прозрачността, последователността на онова, което казват насаме и което обявяват публично. Това наистина „смъква чорапите” на всеки параноиден офицер от разузнаването, който чака конспирацията да се прояви в личния живот… Това е следствие за историята. Президентът Желев признава, че следствието по опита за убийството на папата е всъщност част от едно по-широко следствие относно българската история през последните 50 години, поне що се отнася до ролята, играна от разузнавателните служби…”

Българският президент тогава е обсебен от темата…

Своеобразен комплимент за службата ни е вниманието както на държавния секретар на САЩ, така и на Уейнщайн към нашата служба.

Няколко изречения и за Шесто управление на МВР-ДС: Това управление работеше с „интелигенцията”, чийто най-кресливи представители изиграха немаловажна роля в тази връзка.

Класически пример е талантливият поет — и какво ли още не — Стефан Цанев. Помнят се неговите стихотворения възхваляващи както „чекистите” така и „Партията”. И тъй като никога не е късно, Цанев талантливо сменя посоката след 1989 г.: „Сгрешихме с нашата „Нежна революция”, защото не потърсихме отговорност на комунистическата партия за всичко онова, което е причинила на българския народ…”, „Всички ние имаме вина към българския народ, защото не осъдихме зверствата, извършени от комунистическата партия, налагала над българския народ в продължение на 45 години безмилостна диктатура”, казва той днес.…

В наши дни потомственият поет (син на Любомир Левчев – член на ЦК на БКП, председател на Съюза на българските писатели, първи зам.-председател на Отечествения фронт Любомир Левчев – бел. ред.) Владимир Левчев също е против „кадесарската мутрокрация” и вярва „в по-доброто евроатлантическо бъдеще”: „…През 1990-те, в зората на интернет и на виртуалното пространство, което вече представлява един паралелен свят днес, след края на Студената война, имаше сякаш някакъв световен оптимизъм, пролетен повей на размразяване по света. Така беше в САЩ по времето на Бил Клинтън и бума на информационните технологии и на стоковия пазар в края на 1990-те. Имахме ясна национална цел, имаше вяра и надежда в по-доброто евроатлантическо бъдеще. Приемането ни в Европейския съюз беше най хубавото нещо, което се е случило на страната ни…”. Но сигурно „вярата и надеждата в по-доброто евроатлантическо бъдеще” скоро ще излинее, включително сред младите.

Така или иначе събитията със закриването както на Шесто управление, така и на НТР са „театър – миниатюр” в сравнение с разгрома на българската икономика и държава! Наистина настана „Време разделно”!

- Каква е печалбата за българската икономика, генерирана от Научно-техническото разузнаване? Ощетило ли е то други държави и фирми, както твърдят днешните „нови демократи”?

- Тъй нар. Комисия по досиетата, създадена с цел да дискредитира Държавна сигурност, ще — не ще, констатира:

…Научно-техническото отделение в Първо главно управление на ДС е създадено през 1959 г…В средата на 60-те години на миналия век обаче наблюдаваме как бързо набира скорост по отношение на възложените му по-сериозни задачи. Изпълнението постепенно довежда до бързото разгръщане на неговите мащаби….От началото на 80-те години статутът на отдела е променен и е създадено Управление в рамките на ПГУДС. Безспорен връх в неговото съществуване е втората половина на 80-те години на ХХ-я век. Ролята, която изиграва управлението за развитието на НР България, е значителна… Отчетеният от потребителите икономически ефект през 1986 г. и I-то полугодие на 1987 г. възлиза на 101 млн. долара…”

Научно-техническото разузнаване (НТР) не е ощетило нито чужди държави, нито чужди фирми.

-Каква е ролята на НТР за решаване на проблемите на българското земеделие, на хранителната промишленост?

- Потребителите даваха написани инструкции за доставяне на мостри от житни култури придружени от данни за вид, сорт, зимна или пролетна форма, географски произход и/или родителски форми…

С подобни характеристики се търсеха и мостри от маслодайни, фуражни, царевични, зеленчукови и овощни посадъчни и ягодоплодни култури…

Особен раздел бяха тъй нар. „Биотехнологии”, като „Нови технологии за производство на антибиотици за хуманни цели”, „Производства на антибиотици за животновъдството”, „Нови мембранни технологии”, „Биологична защита на растенията” и др.

Степента на оказаната реална помощ бе известна само на малък брой лица от ръководния състав на службата. За помощта по-добре знаят специалистите от бившето Министерство на земеделието и свързаните с него научни институти

- Какъв е Вашият коментар за новата Студена война, която е провокирана днес?

- Студената война продължава, а последствията за нашата страна са все повече и повече неблагоприятни – станахме единствено пазар за чужди стоки и услуги. Ще се спра само на тази характеристика:

Вече сме колониална страна от източноевропейски тип, в която 80% от храните са вносни (непознато явление у нас за последните 13 века!), две трети от вноса и износа на страната са продукти (горива и цветни метали, злато в т.ч., което не фигурира в официалните отчети), произвеждани от небългарски фирми

От две – три петилетки, според агроикономистите, „над 80% от хранителните продукти, които се консумират в страната, са от внос. И това става от големите чужди вериги хранителни магазини”.

Според луксозната брошура „300-те най-печеливши компании в България” за 2011 г. сред 20-те водещи таблицата „най-печеливши” са 11 чужди компании, в низходящ ред:

1. Мобилтел ЕАД, 2. Аурубис България АД,.. 4. Космо България Мобайл ЕАД, 5. Контурглобал Марица Изток 3 АД, ….9. Челопеч майнинг ЕАД11. ЕВН България Електроразпределение АД, АД15. Ей и Ес – 3С Марица Изток 1 ЕООД17. ЧЕЗ Разпределение България АД, 18. Кока Кола Хеленик, 19. Софийска вода АД и 20. Кауфланд България ЕООД.

Най-големите 10 фирми в България за 2015 г. , според в.Капитал са: “Аурубис България“, “Булгаргаз“,“Експрес логистика и дистрибуция“, “Кауфланд България“, “Лукойл България“, “Лукойл Нефтохим Бургас“, Национална електрическа компания, “ОМВ България“, “Сакса“ и “ЧЕЗ електро България“. Повече от тях са чужди фирми.

Няма място за развито българско селско стопанство, промишленост, качество на образованието, здравеопазването, науката и културата.

Затова пък шефът на КРИБ Кирил Домусчиев например, твърди: „Ниските заплати стимулират икономическият ни растеж.“ И те, преуспелите, са прави за себе си!

Интервюто взе Теофан Германов

Икономика

Култура

Спорт

Свят

Земеделие