Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт20022018

Брой 35, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.57601 BGN1 GBP = 2.20773 BGN1 CHF = 1.6988 BGN
Back Вие сте тук:Начало Интервю (2) Приблизително 36 000 дка обработваеми площи са пострадали от градушки от началото на сезона

Приблизително 36 000 дка обработваеми площи са пострадали от градушки от началото на сезона

Приблизително 36 000 дка обработваеми площи са пострадали от градушки от началото на сезона

Към момента поражения в различна степен са регистрирани в областите Пазарджик, Пловдив, Видин, Враца и Плевен

Инж. Ваньо Славеев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ)

- Инж. Славеев, на 27 април бе открит противоградовия сезон, колко ракети са изстреляни от тогава досега?

- Действително противоградовият сезон беше открит на 27 април. До 8 август са проведени 131 въздействия, като са обработени 607 облачни клетки и са изстреляни 5828 ракети. 

- В кои части на страната падна градушка от началото на лятото и има ли пострадали насаждения?

-Градушки с различна интензивност има регистрирани над цялата страна. Подробна информация имаме за нанесени поражения в защитаваната от ИАБГ територия. Към момента поражения в различна степен са регистрирани в областите: Пазарджик, Пловдив, Видин, Враца и Плевен. В Пазарджик поразени от градушка са 1191 дка, с процент на поражение 20,96. В Пловдив поразените от градушка площи са 3787 дка, с процент на поражение 34,71. 379 дка са поразените от градушка площи във Видинско, а във Враца – 235 дка, а в Плевен – 30 493. Сумарно пострадалата територия възлиза на около 36 хил. дка.

- Спрямо общия брой защитавана, обработвана земя, какъв е процентът на пострадалите насаждения и кои области са най-засегнати?

- Защитаваната територия е 17,2 млн. дка, от която обработваемата е приблизително 11 млн. дка. Поразените от градушка площи са 36 084 дка, със реден процент на поражение 43.57%, което представлява около 0.3% от цялата обработваема площ. За да се види ефективността на защитата, само за 2 и 3 юли извън защитаваната територия от Агенцията, в областите Враца и Плевен са поразени 201 909 дка, на 55% среден процент на поражение. 

-Какъв е процентът в сравнение с минали години?

-Към момента в защитаваната от ИАБГ територия пораженията е приблизително еднакъв. В някои регионални дирекции като Сливен, Стара Загора, Монтана и Враца почти нямаме поражения в защитаваната територия. Най-много поражения има в Плевенска област около 30 493 дка със среден процент 46%. 

-  От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) съобщават, че е възможно през август също да паднат градушки. Колко са останалите противоградови ракети и ще правите ли заявка за допълнителни?

- Наличността на ракетите в момента е около 4300, които за момента са достатъчни. При по-сериозен процес, имаме готовност да направим заявка и да получим допълнително ракети. 

- Колко дeкара е защитаваната обработваема земя в страната и кои части остават извън обхвата на противоградната защита?

- Защитената обработваема земя в момента приблизително 11 млн. дка, което е около 28% от общата обработваема земя в България. Защитата от градушки обхваща територии с интензивно земеделие на териториите на области Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. В процес на изграждане са противоградови защити по ракетен способ в Хасковска област и Подбалканската долина, които се предвижда да започнат работа през 2018 г. През 2019 г. се предвижда останалата част от страната да бъде защитена от градушки чрез прилагане на самолетен способ. Така ще бъде осъществена защита на 90% от обработваемата земя в България. Всичко това е свързано със сериозен финансов ресурс. Имаме уверението от Министерство на земеделието, храните горите, че необходимите средства ще бъдат инвестирани в изграждането на противоградовата защита на територията на цялата страната. Така че живи и здрави през 2019 г. нещата ще бъдат много по-добре. 

Интервюто е на Агенция „Фокус”

България

Икономика

Култура

Спорт

Почина легендата на Левски Павел Панов

Почина легендата на Левски Павел Панов

Изненадващо легендата на Левски и българския футбол Павел Панов почина на 67-годишна възраст. До последно той беше технически директор на БФ

Прочети още:

Loading...

Свят

Сергей Лавров призова Вашингтонда не си играе с огъня в Сирия

Сергей Лавров призова Вашингтонда не си играе с огъня в Сирия

Съветничка на Асад обвини САЩ и Турция, че пречат на мирно решение

Русия наблюдава с тревога опитите на САЩ да осъществят плановете си за под…

Прочети още:

Loading...

Земеделие