Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон24092018

Брой 183, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.66185 BGN1 GBP = 2.20773 BGN1 CHF = 1.72899 BGN
Back Вие сте тук:Начало Интервю (2) Травматологията на Военно-медицинска академия отбеляза своят половинвековен юбилей

Травматологията на Военно-медицинска академия отбеляза своят половинвековен юбилей

Травматологията на Военно-медицинска академия отбеляза своят половинвековен юбилей

Клиниката извършва над 2000 операции годишно, прилагаме най-новото в европейския хирургичен опит

Доц. Неделчо Цачев, ръководител Катедра по травматология към ВМА

КАРЕ:

През 2017 година Военно-медицинска академия отбеляза три юбилея в областта на травматологията – 50 години от създаването на Катедра „Ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия”, 55 години от полагането на основите на Клиника по травматология и 10 години от създаването на артроскопската травматология.

    

КАРЕ:

Доц. д-р. Неделчо Цачев д.м. е роден през 1968г. в гр. София.

Завършва медицина в Медицинския университет -София през 1992г. Започва професионалната си кариера в УМБАЛСМ „Пирогов”, Втора клиника по Ортопедична травматология (19932006 г.). През този период е специализант във Сарасота, Флорида в САЩ.

От месец декември 2006 г. се присъединява към екипа на клиниката по травматология на ВМА като лекар-ординатор. За периода 20102013г. е началник на Второ травматологично отделение към клиниката по травматология.

През 2011 г. защитава дисертационен труд на тема „Фиксация на нестабилните пертрохантерни фрактури с цефаломедуларни пирони” и придобива научната степен „доктор”. От 2013 г. е доцент по травматология.

Има специализации в Швейцария, Холандия, Испания, Германия, Австрия, Великобритания.

 Чете лекции в медицински училища в Словения, Турция, Швейцария. Има професионални награди от Холандия, Италия, Дания, Швейцария.

Член е на Европейска Асоциация по Ортопедия и Травматология – EFORT, EHS – Европейска Асоциация по тазобедрена хирургия, ECTES – Европейска Асоциация по спешна медицина и травматология.

Автор и съавтор в 3 монографии, над 220 научни публикации в наши и чужди списания и участия в конгреси с импакт фактор 32.

Понастоящем ръководи Катедра „Травматология” към ВМА.

- Доц. Цачев, с какво се различава днес Клиниката от преди 50 години?

- Стъпили сме на опита на много известни имена по ортопедия и травматологията на България. Проф. Копчев е първият ръководител на Катедрата, негов е и първият учебник по специалността в България. Катедрата е наследник на клиниката по травматология, която е била отделение по военнополева травматология. Нейната история е от 1947 г. Първият й ръководител е д-р Семерджиев (завършил медицина в Германия), който поставя първия Кюнчеров пирон у нас през 1952 г.

Преди 10 години аз, заедно с проф. Андрей Йотов, който тогава пое Катедрата и д-р Балтов, сега професор и директор на „Пирогов”, постъпихме на работа във ВМА. Направихме тласък в травматологията и по-специално в тазовата хирургия. Вече сме база за обучение на колеги по тазова хирургия и издаваме сертификати. Сертифицираме колеги и за ендопротезиране. База сме за сертифициране и за артроскопски операции. Обучаваме студенти от СУ в специалността Ортопедия и травматология. Трети випуск вече минава през Катедрата.

 - Каква е тенденцията — намаляват ли или се увеличават пациентите ви?

- Травматизмът през последните няколко години се  увеличава. Освен травмите  от ПТП-та, наблюдаваме увеличаване на травмите при велосипедисти. През последните десет дни в клиниката лекувахме трима велосипедисти, пострадали по време на колоездене. В катедрата се оперират около 2000 пациенти годишно. Травмите са много по-тежки от предишните години и изискват продължително лечение.

- Кои са най-честите проблеми?

- Най-често се забелязва износване на тазобедрената и колянната става. Причините за това са две – първите се дължат на дегенеративни заболявания, вторите са следствие от пост-травматични увреждания. Увеличават се също болните с асептични некрози. За тях основният причиняващ фактор е тютюнопушенето. Много млади пациенти стигат до протезиране заради недоброто кръвоснабдяване, което от своя страна се получава от злоупотреба с цигари.

Ръководената от доц. Златев клиника по ендопротезиране е водеща в страната. Работим с утвърдени производители на импланти от Европа и САЩ, с доказано качество. Лекарите в катедрата са обучавани във водещи европейски клиники. С колегите ми от катедрата поддържаме  контакти с клиники в Европа, където редовно участваме в специализирани форуми и се запознаваме с най-новите оперативни техники.

- Напоследък все повече пациенти посягат на медици. Какво трябва да се направи, за да спре това?

- Във ВМА няма такъв инцидент. В болницата има сериозен охранителен режим. Моето лично мнение е, че посегателството над медик е безобразие.

 В САЩ  проблемът със спешната помощ е решен като линейките ходят на адрес с полицейска кола.

- Управителят на НЗОК д-р Плочев заяви, че ще поиска за бюджета на Касата още 400 млн. Тази сума ще реши ли проблемите на болниците?

- Доколкото познавам проф. Плочев, той е направил сериозен анализ, въз основа на който е изчислил, че 400 млн. лева ще са необходими допълнително за здравеопазването. В интерес както на пациентите, така и на лекарите е да има качествено здравеопазване, а това се постига с финансиране. Ако вземем за пример Словения, която е по-малка от България, парите, които дават за здраве са 2 пъти повече.

 

Интервюто е на Даниела Николова, Фрогнюз

(със съкращения)

България

Икономика

Култура

„Един пазарен ден отпреди 100 г.“ очаква Златоград

„Един пазарен ден отпреди 100 г.“ очаква Златоград

Калдъръмите на Етнографския комплекс в Златоград ще бъдат сцена на възстановка “Един пазарен ден отпреди 100 г.“ на 23 септември. Събитието …

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие

Loading...