Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед24032019

Брой 311, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.7176 BGN1 GBP = 2.25716 BGN1 CHF = 1.72945 BGN
Back Вие сте тук:Начало Интервю (2) Румен Радев: Връзките между България и Русия ще надживеят всяка политическа зима

Румен Радев: Връзките между България и Русия ще надживеят всяка политическа зима

Румен Радев: Връзките между България и Русия ще надживеят всяка политическа зима

България е дала на славянските народи писменост. Това е наше постижение, нашата гордост и наследството, което ние ревностно съхраняваме

Има огромен неизползван потенциал в сферата на нашите икономически отношения

Интервю на Михаил Гусман с президента на Република България Румен Радев за телевизионното предаване „Формула на властта”, излъчено на 11 март 2018 г. по държавния канал „Русия 24

Top of Form

- Господин Президент, много Ви благодаря за възможността да се срещнем с Вас в исторически дни за България, когато отбелязвате 140-годишнината от Освобождението от османско иго. Това е голям празник и бих искал да ви попитам, как днес оценявате значението на Сан-Стефанския мирен договор и какво означава за българите 3 март?

- Сан-Стефанският мирен договор възкреси България в границите, за които са мечтали нашите възрожденци. В последствие, обаче, Берлинският договор и целият ХХ век разместваха границите на Балканите, и днес много хора с българско самосъзнание живеят извън пределите на нашата родината. Затова, 3 март е една от най-почитаните дати в историята ни и наш национален празник. Разбира се, през тези 140 години не са малко опитите да се ревизира историята, включително и през последното десетилетие. Но има безспорни факти от тази история и най-важният от тях е нашето Освобождение, което още повече укрепи връзката между нашите два народа.

Отбелязваме 140-ата годишнина от Освобождението с множество разнообразни събития в цялата страна: тържества, концерти, изложби, научни конференции, конкурси… Хубавото, че в тези събития участват все повече млади хора, които поемат щафетата на нашата историческа памет.

- Този договор и Освобождението на България заложиха фундамента на днешните отношенията между Русия и България. Само година след 3 март 1878 г. Русия и България установяват дипломатически отношения. Каква е днес оценката Ви за състоянието на руско-българските отношения?

- Първото което искам да кажа, е, че връзките между нашите народи са живи, особено на човешко, емоционално, културно и религиозно ниво. Но в политически и икономически план нашите връзки бяха накърнени през годините на прехода. Мисля, че нашите отношения трябва да се развиват, да се движат напред. В хода на своята предизборна кампания многократно съм заявявал, че „еврофилия” не означава „русофобия”. Напротив, Русия винаги е имала силни икономически, исторически и културни връзки с Европа, и ето на този капитал ние трябва да залагаме. Мисля, че всякакви опити за политическа изолация на Русия не работят в изгода и на двете страни.

Bottom of Form

- При цялата сложност на политическото ни взаимодействие, все пак продължава сътрудничеството ни чрез културните и духовни връзки… Какви перспективи виждате в развитието между нашите страни в икономически план?

- Има сектори, в които нашите отношения са налице и се развиват добре. Например туризма и търговията с недвижими имоти. Но имаме и огромен неизползван потенциал. Близостта на езика, нашите традиционни връзки между хората, са огромна възможност, която ние все още не сме използвали. Ще ми се да видя нашите селскостопански продукти да се върнат на руския пазар, където са добре познати със своето качество. Знаете също така, че нашите строителни компании имат голям капацитет. Имаме перспектива и в много други области. България се утвърждава като IT-сектор в Европа и бихме могли да развиваме съвместно сътрудничество. Що се отнася до енергетиката — България има стратегически интерес да получава руски газ директно по тръба по дъното Черно море, с директен излаз към българска територия. По време на последното посещение на президента на Сърбия Александър Вучич обсъдихме тази тема. Той също подкрпя идеята Сърбия да получава руски газ през България. Разбираме напълно желанието на руската страна за „стоманобетонна” гаранция, защото българската позиция по тази тема се променяше през последните години. Според мен, стратегическата необходимост от директната доставка на руски газ в България е очевидна и позицията ми по този въпрос е недвусмислена.

- В тази връзка бих искал да се върна към мисълта Ви, че еврофилията не означава русофобия. България е уважаван и пълноправен член на Европейския съюз. България е член и на НАТО. За Вас не е тайна, че Русия се отнася скептично към дейността на този блок. В тази връзка, как виждате ролята на България в европейския дом, в контекста на отношенията с Русия?

- Нашите позиции трябва да бъдат абсолютно ясни и откровени. Нашето членство в тези два съюза — в НАТО и в ЕС е суверенен и закономерен избор на България. Защото България винаги е била неразделна част от Европа — и исторически, и географски, и културно. От север и от юг България граничи с членки на двата съюзи. И другите държави, с които имаме обща граница, също се стремят към членство и в двата съюза. Но, в същото време, самото членство не решава важни въпроси – като просперитета, като законността, като сигурността. Те изискват голяма вътрешна мобилизация, широк политически хоризонт, и особено когато говорим за сигурност, трябва да търсим взаимодействие с много други държави.

- България винаги е била много привлекателна страна за туризма, още от времето на Съветския съюз. Със своето многообразие България е рай за туристите. Но имаше периоди, когато броят на руските туристи намаляваше. Какво трябва да се направи, за да се увеличи броят на туристите от Русия в България?

- Първо много ми се радвам да чуя такава ласкава оценка за България като туристическа дестинация. А зад нея се крият много други предимства на България. Руските туристи са сред най-предпочитаните в нашата страна по много причини – близост на езика, духовните връзки между нашите народи, за които вече говорихме, те са и добри платци. Българското правителство полага усилия за развитието на този сектор, още повече, че той носи един голям дял в нашата икономиката, доходите от него надвишават 10% от БВП и това е стратегически сектор. Разбира се, правим всичко възможно за да имаме по облегчен визов режим за туристите, които искат да дойдат в България. България е много привлекателна туристическа страна. Имаме уникална туристическа комбинация — морски туризъм, зимен туризъм, селски туризъм, чудесна храна. На територията ни се намират тракийски и древногръцки разкопки, римски руини…

- Дори и сред моите познати има хора, които купуват къщи, апартаменти, вили в България…

- Това се отразява положително на върху нашата икономика. Фактът, че много руснаци купуват недвижими имоти и прекарват тук значителен период от време, е положителен. По нашето Черноморие сега има не само руски туристи, но и руснаци — собственици на имоти. Виждам, че тези хора се интегрират спокойно в българското общество, нямат проблеми с езика, с духовното общуване. Ако продължим да говорим за нашето Черноморие, можете да откриете в много магазини надписи на руски език, да не говорим за менюто в ресторантите. Персоналът също се обръща към гостите на руски език. Това говори, че България предлага за руските граждани, които са си купили имоти, много добри условия.

- Главното, което свързва нашите народи, това е духовната ни близост. България, както Русия, е православна държава и духовните ни връзки идват от дълбините на вековете. Буквално преди дни е издадена на български последната книга на Патриарх Кирил – „Мисли за всеки ден” — това също е забележително събитие. Как оценявате тези духовни връзки, колко са важни те за българския народ, за разбирането помежду ни?

- Мога да кажа, че нашите духовни връзки са се формирале в продължение на векове. В много тежки времена за всяка от страните. И именно затова са толкова силни. Да не забравяме и факта, че България даде писменост на славянските народи. Това е наше постижение, нашата гордост и наследството, което ние ревностно съхраняваме. Знам, че акад. Лихачов е изследвал корените на българския произход на славянската писменост. От друга страна, много отдавна на български език са преведени руските класици и тези книги са на разположение за българската интелигенция. Интересно е руското кино. В годините на социализма то беше задължително и точно заради тази задължителност не беше оценено по достойнство. Но сега, когато пазарът е свободен, руското кино се завръща на българския пазар заради своите качества. В България има много училища, където се изучава руски език.

Духовните връзки са най-силните връзки между нашите два народа. Аз съм убеден, че те са надживели и ще надживеят всяка политическа зима!

- Вие знаете, че между българи и руснаци има много общо, това са два славянски, два православни народа. Българските празници, традиции и обичаи носят нещо много специално. От всичките празници, кой според Вас е най-важният за съвременните българи?

- Имаме много празници по най различни поводи. Вече говорихме да 3 март. Но мисля, че особено скъп до сърцето на българин е празникът на славянската писменост и култура 24 май. Българинът по природа е ученолюбив. Дори и в най-тежките, в най-тъмни години на робството, българинът е заделял от своя залък за да изучи своите деца. Да търси повече информация за света, да научава нещо ново. Това е един светъл празник в нашите души, а сигурен съм, че и в душата на руския народ. Ние особено тачим този празник.

- Вие сте генерал-майор от авиацията, д-р по военно дело. Имате блестяща военна кариера и вероятно тя успешно щеше да се развива и по-нататък, но отидохте в политиката. Защо направихте това?

- Професията на военния летец-изтребител е невероятна професия. Тя изисква пълна физическа, интелектуална и психическа мобилизация…

- Очите Ви започнаха да светят, когато заговорихте за авиацията…

- Какво да Ви кажа? Авиацията е любов! Не можеш да я забравиш през целия си живот. Това е наистина уникална професия. До голяма степен, същите качества се изискват и в политиката. Но ще направя една уговорка. Въздушният бой е рицарско занятие, но този код на честта, не винаги се спазва в политиката, затова тя е наистина голямо предизвикателство и не трябва да се оставя в ръцете на непочтени хора.

- Мисля, че по време на военния си живот добре сте научил руски език. Аз Ви задавам въпросите на руски, макар и да отговаряте на български. Полетните указания за МиГовете са били на руски език…

- Такова беше времето, ръководствата за експлоатация и бойна подготовка никога не се превеждаха, учихме ги в оригинал. Защото всяка дума в тях има особено значение, всяка дума в тях означава живот и това е доказано. Наред с това, тогава руският език задължително се изучаваше в училище. Но днес сме свидетели, че много от младите българи също избират да учат руски език. Мисля, че светът се отваря, държавите се отварят отново една към други. И проумяваме, че идеологическите бариери могат само да ни вредят. Както виждате, ние имаме прекрасни отношения в областта на туризма и недвижимите имоти, имаме огромен потенциал и в другите сфери — в икономиката, в науката и т.н. Затова свободното общуване е мтного важно.

- Като военен човек сте живели по команда. Имате ли свой девиз в живота, мисли, които ви водят при вземането на решения, свои герои?

- По принцип, не се водя от девизи. Но от времето на живота ми в авиацията имам един много важен девиз: „Поемай отговорността, споделяй успеха”. Имам и още един девиз – наследство от обучението ми във военната академия на САЩ: „Lead by personal example” – „Да водиш с личния си пример” — това е много важно и в живота, и в политиката. Това Означава посветеност, това означава отговорност.

- Сериозен девиз! Нашата програма се нарича “Формула на властта“. В края аз винаги питам своите събеседници – какво за тях означава властта. Ето – Вие притежавате силата на военен командир, а днес и властта на президент на България?

- За мен властта е преди всичко изпитание. При различните хора тя се изявява различни черти от характера. Но за мен власта е преди всичко това е огромно изпитатие, тя означава отговорност и усърден труд. Осъзната отговорност, която аз се старая да нося с достойнство.

- Мога ли да Ви помоля да си спомните руския език и да се обърнете с няколко думи към нашите телевизионни зрители?

- Мога да ви уверя, че между нашите народи има много дълбоки връзки и нашето поколение трябва да работи за тяхното продължаване.

- Благодаря Ви, господин Президент!

България

Икономика

Култура

Спорт

Нефтохимик започна плейофите с чиста победа над Левски

Нефтохимик започна плейофите с чиста победа над Левски

За жалост, не успяхме да неутрализираме Николай Учиков, анализира треньорът на „сините” Владо Николов

Настоящият волейболен шампион на Българ…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Loading...