Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря15072020

Брой 132, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.71941 BGN ↓ 1 GBP = 2.15452 BGN ↓ 1 CHF = 1.82942 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Интервю (2) Защитата на българското земеделие в Европа е моя лична кауза

Защитата на българското земеделие в Европа е моя лична кауза

Защитата на българското земеделие в Европа е моя лична кауза

За двойните стандарти към Източна Европа голяма роля играят големите корпорации и техните лобита

България дълго време е била известна със своите качествени продукти. Силно вярвам, че те трябва да бъдат защитени в ЕС

Момчил Неков, член на Европейския парламент, кандидат за нов мандат

- Каква е равносметката за Вашия първи мандат в Европейския парламент – какво свършихте, и какво не успяхте за тези 5 години?

- Смятам, че мандатът ми е успешен и се надявам да продължа работата си по темите за защита и развитие на земеделието, младежки дейности, борба с двойните стандарти, налагани за Източна и Централна Европа. През мандата работих по различни теми, сред които младежка стратегия, нелоялните търговски практики спрямо потребителите и прозиводителите, Фейсбук сигурност, Еразъм +, прекратяване сезонната смяна на времето, защита на българските интереси в търговското споразумение със САЩ, авторско право, забрана на еднократните пластмасови изделия, вредно онлайн съдържание, борба срещу навлизането и използването на генетично модифицираните организми, визовият режим за българските граждани наложен от САЩ, модернизиране на образованието; Руското ембарго в земеделието, биопроизводство.

Първи приоритет за мен беше двойният стандарт при храните и битката за премахването му. Сред другите важни акценти беше стартирането работна група „планински продукт“, чиято цел беше подготовка на законодателство и правилата на въвеждане на термина „планински продукт в България. На 1 юни 2018 г. внесох в Министерството проекто-наредба за термина. Това е пример за въвеждане на добри европейски практики и у нас, с цел помагане и защита на родните производители. Също така, през 2017 г. бях избран за докладчик по доклада „Перспективи и предизвикателства пред пчеларския сектор в ЕС“, тъй като работя активно за отстояване интересите на пчеларите. Проблемите в сектора са много. Земеделието ни използва все повече пестициди, все по-малко култури се гледат. А пчелите са тези, които допринасят за разнообразието от плодове и зеленчуци, които консумираме. Направих редица законодателни предложения как да тръгнем към промяна в новата Обща селскостопанска политика, за да защитим пчелите. Мерките в приетия доклад са за по-добро финансиране, за справяне с наличието на фалшив мед на пазара, с етикетирането, както и за запазване на разнообразието от регионални видове пчели, за справянето с проблема с нелегалните препарати, внос от страни извън ЕС, които влияят върху смърността на пчелите. През целия си мандат се борих за регламентиране на доброволчеството, провеждах срещи и форуми за запознаване със ситуацията с доброволчеството на европейско ниво, с възможностите и добрите практики, които предлага ЕС за регламентиране правата на доброволния труд. Подарих на българското училище в Брюксел скулптура на кан Тервел, направата на която беше мое предизборно обещание, символ на това как трябва да възпитаваме децата си, как трябва да пазим културата си.

- Вашата дейност бе фокусирана и около проблема с ликвидирането на двойния стандарт при храните. Обобщете сагата за постигането на това решение – преди 3-4 години казваха, че да приемаш, че има двоен стандарт е „антиевропейско”, а днес целият ЕС приема решение…

- Да, това беше дългогодишна моя, и на колегите от Източна и Централна Европа, кауза. Пътят наистина беше дълъг, особено да бъдат убедени колегите от Западна Европа, че проблемът съществува и решаването му е належащо. Аз бях българският докладчик и специален докладчик на Комисията по земеделие по темата „Двоен стандарт“ в ЕП.  Работата ми по проблема беше свързана с множество срещи с бизнеса, и като цяло засегнатите страни, както в България, така и в ЕС. През януари миналата година, след проведени консултации внесох в ЕП единнно становище по темата. То беше ключово и за приемането му от Европейския парламент на 13 септември 2018 г. с мнозинство. През април финализирахме процедурата на общоевропейско ниво, сложихме край на двойното качество на продукти и услуги на единния европейски пазар. Оттук нататък е важно процедурите по прилагане на Директивата у нас. Трябва да се посочи орган, който ще следи да няма продуктова дискриминация в България. Глобата за закононарушителите с е максимален размер от поне 4% от годишния оборот на търговците, които извършват такива практики.

- А какъв е генезисът на тези явления? Нали ЕС е Съюзът на равенството, солидарността, честните и открити политики? Как се стигна до изкривяването на тези ценности, на деленето между богати и бедни, големи и малки, Изток и Запад?

- Едва ли сега можем еднозначно и едностранчиво да намерим всички причини за подобно разделение. Със сигурност голяма роля играят големите корпорации и техните лобита, поне в случая с двойния стандарт при храните. Тук става въпрос за много пари. Важното е, че Европейският парламент има механизми за справяне с тези неравенства. Ето, ние се преборихме с двойния стандарт при храните. Затова е толкова важно и кого ще изберем да ни представлява в Европа. Евродепутатите трябва да са осъзнати, да разбират темата, да изслушват проблемите на хората, а и да са готови да се борят, дори когато им се струва невъзможно. Сам казахте по-горе, че доскоро беше антиевропейско да се говори за двоен стандарт, а днес той вече е потвърден като закононарушение с огромни глоби.

- Докъде стигна реализацията на Вашата идея за защита на специфични за България храни и продукти?

- България дълго време е била известна със своите качествени продукти. За съжаление обаче, те са все по-малко на нашата трапеза. Силно вярвам, че тези български продукти трябва да бъдат защитени и с европейско означение, защото това им дава видимост и създава заетост в селските райони. Производителите на регионално защитени продукти от ЕС получават годишно стотици милиони евро за кампании за защита на местни продукти. България все още не се възползва от тези субсидии, а аз ще продължавам на местно и европейско ниво да подкрепям българските производители, и заедно с тях да защитаваме българския вкус. За мен е радост, че вече няколко подобни продукта, идентифицирани в кампанията ми „Да защитим българския вкус“ намират успешна търговска реализация и предизвикват интерес. Но, подчертавам, тук инициативата е на самите производители, те трябва да се обединяват, за да се постигнат резултати.

- В своята „Визия за България” БСП предлага радикална промяна в харченето на евросредствата за земеделие в посока на дребния фермер. Постижимо ли е това? Има ли кураж и сила да бъдат разбити местния феодализъм, местните монополи в земеделието?

- Всичко заложено е постижимо, стига да има желание за промяна. Разбира се, че имаме кураж. Земеделието ни е застрашено сериозно. Вие сами виждате в момента как пари за земеделие се раздават за собствени облаги. Ако прекратим този модел, нещата ще се променят. Защото това е вътрешнополитически модел, национален. А и в момента се борим за създаване на единна европейска прокуратура, която да проверява субсидирането и дали средствата се харчат по предназначение. В момента, виждате, че не така. За съжаление сега всички ние, данъкоплатците, ще трябва да връщаме 13 000 000 евро глоба, заради станалите вече нарицателни „къщи за гости“....по ПРСР. Смятам, че имаме сили да се справим с тези проблеми, но моделът „ГЕРБ“ трябва да спре. Това е първата крачка.

- БСП се обяви за т.нар. „Младежка гаранция”. Обяснете накратко каква е философията на тази инициатива?

- Инициативата е доста обширна, но най-общо казано е свързана с гарантиране на младите европейци на качествени предложения за работа, стаж или продължаващо обучение. Резултатите от прилагане на Младежката гаранция са намаляване на младежката безработица, а процентът на младежите на възраст между 15 и 24 години, незаети с работа, учене или обучение (така наречената група NEET), е спаднал от 13,2% през 2012 г. до 10,3 % през 2018 г. Това води до по-стабилна Европа като цяло. Ние в БСП искаме да увеличим горната граница на възрастта от 25 г. на 30 г., за да можем да защитим и подпомогнем колкото повече млади хора. В сферата младежките политики ние искаме изготвяне на стартегия за справяне, освен с безработицата и с демографската криза, с качеството на образованието и да подобрим достъпа до култура.

- Как Брюксел може да започне да говори отново на езика на хората, на народите? Или бюрокрацията вече е непобедима?

- Тук мога да кажа, че вината Брюксел да не е разбиран от хората е изцяло на управляващите в България. Те използват името на белгийската столица като някакво имагинерно тяло, което раздава пари и спуска забрани. За тях така е по-удобно. Нали и ние сме там- в Съвета, в Комисията, в Парламента, ние сме част от „Брюксел“, не сме му подчинени. Градим Европа заедно с другите държави и участваме активно чрез инструментите, които са ни дадени. Европа-това сме всички ние. По срещите си с хората аз общувам с тях на нормален, човешки език, давам им примери и слушам проблемите им, който се опитвам да реша чрез работата си, без бюрокрация. А, ако управляващите ни смятат, че седенето на банката и натисканнето на копче е работата им, толкова по-зле за тях.

- БСП предлага някои идеи, различни от тези на колегите ви в ПЕС. Ще можете ли да ги отстоявате и реализирате?

- Ако питате за Истанбулската конвенция- проблемът е решен на ниво Конституция, и мисля отдавна затворен. Това според мен е медийна истерия. Изкуствено се създават проблеми, за да се правят опити да се разклаща единствената алтернатива на сегашния политически кошмар, в който България е вече 10 години. Време е това да спре, защото българите заслужаваме справедливост сега.

Интервюто взе Теофан Германов

КАРЕ:

Момчил Неков: Пчелите у нас измират заради грешна политика, а така стотици ще хора губят поминък

„Държавната политика в сферата на пчеларството у нас е грешна и вреди на сектора. Заради нея измират пчелите. А от това страдат десетки, дори стотици дребни и средни пчелари. Не медът трябва да е в центъра на пчеларството, а здравето на пчелите. Ако загинат те, български мед няма да има.“ Това коментира при среща с жители на град Камено Момчил Неков, кандидат за евродепутат на БСП. Темата с пчелите е много актуална за регион Бургас. Той е един от регионите, които пострадаха сериозни през последните седмици във връзка с нерегламентирано пръскане с препарати за растителна защита. „В МЗХГ политиката е да дават пари, а не да се създава устойчивост и поминък. Удобни там са едрите производители. Това трябва да се промени, защото за много хора в селските райони пчеларството е възможност за минимален страничен доход. В България от хилядолетия пчеларството е била подпомагаща дейност. Ако не се прекрати, скоро секторът ще изчезне“, допълни Неков, който беше докладчик на социалистите по темата с пчелите.

Друга тема, която предизвика интерес сред присъстващите в град Камено, беше двойният стандарт. Участниците в срещата коментираха, че всеки говори за тази тема, но те не виждат нещо да се е променило. Момчил Неков, който беше докладчик на Комисията по земеделие в Европейския парламент, разясни какво е свършено на европейско ниво. „Разни колеги от другите политически групи си приписват заслугата за спирането на двойния стандарт при храните. Де факто обаче ние социалистите сме тези, които започнахме и изнесохме битката за край на двойния стандарт. На последното заседание за този мандат приехме законовата рамка за край на двойния стандарт. Сега държавите членки трябва да интегрират тази рамка в своето законодателство. От техния капацитет зависи кога и до каква степен ще защитят своите граждани“, обясни кандидатът за евродепутат. “Аз лично имам съмнения, че правителството на ГЕРБ е способно да предприеме нещо. Та те изпратиха анализите от БАБХ едва след като аз лично призовах министъра на земеделието да стори това. Те дори не бяха разбрали, че само така и България ще бъде обхваната от проучването. За това съм скептичен за това какво могат да направят за да защитят нас българите“, коментира още Момчил Неков.

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Най-важният мач за нас е срещу Септември, смята Любо Пенев

Треньорът на Царско село Любослав Пенев остана доволен от своите играчи, въпреки загубата от Дунав с 0:1. Той е на мнение, че най-важния...

Прочети още:

Loading...

Свят

Франция отбеляза 14 юли с почит към борещите се с коронавируса

Франция отбеляза 14 юли с почит към борещите се с коронавируса

Отчетоха приноса специално на траурни агенти, продавачи, полицаи, жандарми и пожарникари

Традиционният френски военен парад на “Шанз Елизе” з...

Прочети още:

Loading...

Земеделие