Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед26012020

Брой 269, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.77239 BGN ↑ 1 GBP = 2.31973 BGN ↑ 1 CHF = 1.82583 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Интервю (2) Защитата на българското земеделие в Европа е моя лична кауза

Защитата на българското земеделие в Европа е моя лична кауза

Защитата на българското земеделие в Европа е моя лична кауза

За двойните стандарти към Източна Европа голяма роля играят големите корпорации и техните лобита

България дълго време е била известна със своите качествени продукти. Силно вярвам, че те трябва да бъдат защитени в ЕС

Момчил Неков, член на Европейския парламент, кандидат за нов мандат

- Каква е равносметката за Вашия първи мандат в Европейския парламент – какво свършихте, и какво не успяхте за тези 5 години?

- Смятам, че мандатът ми е успешен и се надявам да продължа работата си по темите за защита и развитие на земеделието, младежки дейности, борба с двойните стандарти, налагани за Източна и Централна Европа. През мандата работих по различни теми, сред които младежка стратегия, нелоялните търговски практики спрямо потребителите и прозиводителите, Фейсбук сигурност, Еразъм +, прекратяване сезонната смяна на времето, защита на българските интереси в търговското споразумение със САЩ, авторско право, забрана на еднократните пластмасови изделия, вредно онлайн съдържание, борба срещу навлизането и използването на генетично модифицираните организми, визовият режим за българските граждани наложен от САЩ, модернизиране на образованието; Руското ембарго в земеделието, биопроизводство.

Първи приоритет за мен беше двойният стандарт при храните и битката за премахването му. Сред другите важни акценти беше стартирането работна група „планински продукт“, чиято цел беше подготовка на законодателство и правилата на въвеждане на термина „планински продукт в България. На 1 юни 2018 г. внесох в Министерството проекто-наредба за термина. Това е пример за въвеждане на добри европейски практики и у нас, с цел помагане и защита на родните производители. Също така, през 2017 г. бях избран за докладчик по доклада „Перспективи и предизвикателства пред пчеларския сектор в ЕС“, тъй като работя активно за отстояване интересите на пчеларите. Проблемите в сектора са много. Земеделието ни използва все повече пестициди, все по-малко култури се гледат. А пчелите са тези, които допринасят за разнообразието от плодове и зеленчуци, които консумираме. Направих редица законодателни предложения как да тръгнем към промяна в новата Обща селскостопанска политика, за да защитим пчелите. Мерките в приетия доклад са за по-добро финансиране, за справяне с наличието на фалшив мед на пазара, с етикетирането, както и за запазване на разнообразието от регионални видове пчели, за справянето с проблема с нелегалните препарати, внос от страни извън ЕС, които влияят върху смърността на пчелите. През целия си мандат се борих за регламентиране на доброволчеството, провеждах срещи и форуми за запознаване със ситуацията с доброволчеството на европейско ниво, с възможностите и добрите практики, които предлага ЕС за регламентиране правата на доброволния труд. Подарих на българското училище в Брюксел скулптура на кан Тервел, направата на която беше мое предизборно обещание, символ на това как трябва да възпитаваме децата си, как трябва да пазим културата си.

- Вашата дейност бе фокусирана и около проблема с ликвидирането на двойния стандарт при храните. Обобщете сагата за постигането на това решение – преди 3-4 години казваха, че да приемаш, че има двоен стандарт е „антиевропейско”, а днес целият ЕС приема решение…

- Да, това беше дългогодишна моя, и на колегите от Източна и Централна Европа, кауза. Пътят наистина беше дълъг, особено да бъдат убедени колегите от Западна Европа, че проблемът съществува и решаването му е належащо. Аз бях българският докладчик и специален докладчик на Комисията по земеделие по темата „Двоен стандарт“ в ЕП.  Работата ми по проблема беше свързана с множество срещи с бизнеса, и като цяло засегнатите страни, както в България, така и в ЕС. През януари миналата година, след проведени консултации внесох в ЕП единнно становище по темата. То беше ключово и за приемането му от Европейския парламент на 13 септември 2018 г. с мнозинство. През април финализирахме процедурата на общоевропейско ниво, сложихме край на двойното качество на продукти и услуги на единния европейски пазар. Оттук нататък е важно процедурите по прилагане на Директивата у нас. Трябва да се посочи орган, който ще следи да няма продуктова дискриминация в България. Глобата за закононарушителите с е максимален размер от поне 4% от годишния оборот на търговците, които извършват такива практики.

- А какъв е генезисът на тези явления? Нали ЕС е Съюзът на равенството, солидарността, честните и открити политики? Как се стигна до изкривяването на тези ценности, на деленето между богати и бедни, големи и малки, Изток и Запад?

- Едва ли сега можем еднозначно и едностранчиво да намерим всички причини за подобно разделение. Със сигурност голяма роля играят големите корпорации и техните лобита, поне в случая с двойния стандарт при храните. Тук става въпрос за много пари. Важното е, че Европейският парламент има механизми за справяне с тези неравенства. Ето, ние се преборихме с двойния стандарт при храните. Затова е толкова важно и кого ще изберем да ни представлява в Европа. Евродепутатите трябва да са осъзнати, да разбират темата, да изслушват проблемите на хората, а и да са готови да се борят, дори когато им се струва невъзможно. Сам казахте по-горе, че доскоро беше антиевропейско да се говори за двоен стандарт, а днес той вече е потвърден като закононарушение с огромни глоби.

- Докъде стигна реализацията на Вашата идея за защита на специфични за България храни и продукти?

- България дълго време е била известна със своите качествени продукти. За съжаление обаче, те са все по-малко на нашата трапеза. Силно вярвам, че тези български продукти трябва да бъдат защитени и с европейско означение, защото това им дава видимост и създава заетост в селските райони. Производителите на регионално защитени продукти от ЕС получават годишно стотици милиони евро за кампании за защита на местни продукти. България все още не се възползва от тези субсидии, а аз ще продължавам на местно и европейско ниво да подкрепям българските производители, и заедно с тях да защитаваме българския вкус. За мен е радост, че вече няколко подобни продукта, идентифицирани в кампанията ми „Да защитим българския вкус“ намират успешна търговска реализация и предизвикват интерес. Но, подчертавам, тук инициативата е на самите производители, те трябва да се обединяват, за да се постигнат резултати.

- В своята „Визия за България” БСП предлага радикална промяна в харченето на евросредствата за земеделие в посока на дребния фермер. Постижимо ли е това? Има ли кураж и сила да бъдат разбити местния феодализъм, местните монополи в земеделието?

- Всичко заложено е постижимо, стига да има желание за промяна. Разбира се, че имаме кураж. Земеделието ни е застрашено сериозно. Вие сами виждате в момента как пари за земеделие се раздават за собствени облаги. Ако прекратим този модел, нещата ще се променят. Защото това е вътрешнополитически модел, национален. А и в момента се борим за създаване на единна европейска прокуратура, която да проверява субсидирането и дали средствата се харчат по предназначение. В момента, виждате, че не така. За съжаление сега всички ние, данъкоплатците, ще трябва да връщаме 13 000 000 евро глоба, заради станалите вече нарицателни „къщи за гости“....по ПРСР. Смятам, че имаме сили да се справим с тези проблеми, но моделът „ГЕРБ“ трябва да спре. Това е първата крачка.

- БСП се обяви за т.нар. „Младежка гаранция”. Обяснете накратко каква е философията на тази инициатива?

- Инициативата е доста обширна, но най-общо казано е свързана с гарантиране на младите европейци на качествени предложения за работа, стаж или продължаващо обучение. Резултатите от прилагане на Младежката гаранция са намаляване на младежката безработица, а процентът на младежите на възраст между 15 и 24 години, незаети с работа, учене или обучение (така наречената група NEET), е спаднал от 13,2% през 2012 г. до 10,3 % през 2018 г. Това води до по-стабилна Европа като цяло. Ние в БСП искаме да увеличим горната граница на възрастта от 25 г. на 30 г., за да можем да защитим и подпомогнем колкото повече млади хора. В сферата младежките политики ние искаме изготвяне на стартегия за справяне, освен с безработицата и с демографската криза, с качеството на образованието и да подобрим достъпа до култура.

- Как Брюксел може да започне да говори отново на езика на хората, на народите? Или бюрокрацията вече е непобедима?

- Тук мога да кажа, че вината Брюксел да не е разбиран от хората е изцяло на управляващите в България. Те използват името на белгийската столица като някакво имагинерно тяло, което раздава пари и спуска забрани. За тях така е по-удобно. Нали и ние сме там- в Съвета, в Комисията, в Парламента, ние сме част от „Брюксел“, не сме му подчинени. Градим Европа заедно с другите държави и участваме активно чрез инструментите, които са ни дадени. Европа-това сме всички ние. По срещите си с хората аз общувам с тях на нормален, човешки език, давам им примери и слушам проблемите им, който се опитвам да реша чрез работата си, без бюрокрация. А, ако управляващите ни смятат, че седенето на банката и натисканнето на копче е работата им, толкова по-зле за тях.

- БСП предлага някои идеи, различни от тези на колегите ви в ПЕС. Ще можете ли да ги отстоявате и реализирате?

- Ако питате за Истанбулската конвенция- проблемът е решен на ниво Конституция, и мисля отдавна затворен. Това според мен е медийна истерия. Изкуствено се създават проблеми, за да се правят опити да се разклаща единствената алтернатива на сегашния политически кошмар, в който България е вече 10 години. Време е това да спре, защото българите заслужаваме справедливост сега.

Интервюто взе Теофан Германов

КАРЕ:

Момчил Неков: Пчелите у нас измират заради грешна политика, а така стотици ще хора губят поминък

„Държавната политика в сферата на пчеларството у нас е грешна и вреди на сектора. Заради нея измират пчелите. А от това страдат десетки, дори стотици дребни и средни пчелари. Не медът трябва да е в центъра на пчеларството, а здравето на пчелите. Ако загинат те, български мед няма да има.“ Това коментира при среща с жители на град Камено Момчил Неков, кандидат за евродепутат на БСП. Темата с пчелите е много актуална за регион Бургас. Той е един от регионите, които пострадаха сериозни през последните седмици във връзка с нерегламентирано пръскане с препарати за растителна защита. „В МЗХГ политиката е да дават пари, а не да се създава устойчивост и поминък. Удобни там са едрите производители. Това трябва да се промени, защото за много хора в селските райони пчеларството е възможност за минимален страничен доход. В България от хилядолетия пчеларството е била подпомагаща дейност. Ако не се прекрати, скоро секторът ще изчезне“, допълни Неков, който беше докладчик на социалистите по темата с пчелите.

Друга тема, която предизвика интерес сред присъстващите в град Камено, беше двойният стандарт. Участниците в срещата коментираха, че всеки говори за тази тема, но те не виждат нещо да се е променило. Момчил Неков, който беше докладчик на Комисията по земеделие в Европейския парламент, разясни какво е свършено на европейско ниво. „Разни колеги от другите политически групи си приписват заслугата за спирането на двойния стандарт при храните. Де факто обаче ние социалистите сме тези, които започнахме и изнесохме битката за край на двойния стандарт. На последното заседание за този мандат приехме законовата рамка за край на двойния стандарт. Сега държавите членки трябва да интегрират тази рамка в своето законодателство. От техния капацитет зависи кога и до каква степен ще защитят своите граждани“, обясни кандидатът за евродепутат. “Аз лично имам съмнения, че правителството на ГЕРБ е способно да предприеме нещо. Та те изпратиха анализите от БАБХ едва след като аз лично призовах министъра на земеделието да стори това. Те дори не бяха разбрали, че само така и България ще бъде обхваната от проучването. За това съм скептичен за това какво могат да направят за да защитят нас българите“, коментира още Момчил Неков.

България

Икономика

Култура

Спорт

Мишел Платини се завърна във футбола

Бившият президент на УЕФА Мишел Платини се завърна в управлението на футбола. 64-годишният французин стана съветник на президента на Междуна...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие