Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб11072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Интервю (2) Н. Пр. Анатолий Макаров пред ТАСС и „Фокус”: Отношенията между Русия и България са наистина специални

Н. Пр. Анатолий Макаров пред ТАСС и „Фокус”: Отношенията между Русия и България са наистина специални

Н. Пр. Анатолий Макаров пред ТАСС и „Фокус”: Отношенията между Русия и България са наистина специални

Разширяването и задълбочаването на нашите двустранни връзки напълно отговаря на интересите на нашите страни и народи, категоричен е посланикът на Русия у нас

Визитка: Н. Пр. Анатолий Макаров е роден е през 1951 г.

През 1977 г. завършва Московския държавен институт за международни отношения.

На дипломатическата служба е от 1977 г. Работи в Посолството в Кралство Нидерландия през 1977-1981 г. и в Постоянното представителство на Русия към ЕС в Брюксел, Кралство Белгия през 1994-1998 г. През 2006-2011 г. е Посланик на Руската Федерация в Република Южна Африка. През 2012-2016 г. е Директор на Департамента за работа със съотечественици зад граница на МВнР на Руската Федерация. От август 2016 г. - Посланик на Руската Федерация в Республика България. Има дипломатически ранг Извънреден и Пълномощен Посланик.

Владее холандски и английски език.

Женен, има син.

-  На 7 юли се навършиха 140 години от връчването на акредитивни писма на българския княз Александър Батенберг от Първия генерален консул на Русия в София Александър Петрович Давидов, което поставя началото на дипломатическите отношения между нашите страни. 140 години по-късно на какво се основава нашето сътрудничество? До каква степен то отговаря на интересите на двете държави?

-  Отношенията между Русия и България са наистина специални - като дипломат, който е работил в много държави, мога да заявя това с пълна увереност. Ние с вас сме обединени от обща история, общ културен код, славянска душа и православна вяра. Често говорим така, и това не са празни думи. Зад тях стоят хиляди животи, които руските войници дадоха за свободата на България, стотици двустранни проекти и начинания. 

Днес, 140 години след началото на дипломатическите ни отношения, нашето сътрудничество се основава не само върху огромния исторически багаж, натрупан от нашите предци. Има много нови перспективни и обещаващи области - фармацевтични продукти, цифрова икономика, IT-област. Абсолютно съм сигурен, че по-нататъшното разширяване и задълбочаване на взаимодействието напълно отговаря на интересите на нашите страни и народи.

-  В коя област е най-успешно взаимодействието между Русия и България и къде изостава? Успешно ли се развива политическият диалог?

- Ще започна с политическия диалог. Напоследък развитието му най-накрая получи устойчива положителна динамика - успяхме да сложим край на продължилата 10 години пауза в контактите на най-високо равнище. През март тази година Дмитрий Медведев, министър-председател на Руската федерация, беше на официално посещение в София, освен това президентът Румен Радев, министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посетиха Русия през последната година и половина. Редовно се провеждат срещи на парламентарните групи за приятелство, българските делегации участват в организирани в нашата страна форуми. В икономическата област също наблюдаваме положителна тенденция – възстановен е нормален режим на работата на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, готвим се да проведем следващото й заседание през септември. Наскоро в София се състоя заседание на работна група по енергетика, успешно функционира работната група по недвижими имоти, така че процесите продължават. 

Ренесансът на междурегионалното сътрудничество е ясно видим - през последните две години руско-българският форум за побратимени градове вече се проведе три пъти. Кметовете на градовете и селата общуват помежду си, намират общи теми, подписват нови споразумения за сътрудничество. Това е стимул за обмена на творчески екипи, културни, спортни и бизнес делегации. Между другото, през септември се планира да се състои във Варна и Бургас фестивал “Седмица на Северен Кавказ” – на него ще се проведе предприемачески форум, изложба на народни занаяти и концерти на национални ансамбли. Каня Ви! 

Като цяло културната сфера традиционно се характеризира с голям брой събития, които се провеждат не само в София, но и в цялата страна. През април, например, известният руски изпълнител Григорий Лепс свири тук, през юни Кубанският казашки хор и Филип Киркоров направиха турнета в редица български градове. Посетих някои концерти и видях топлината на българската публика към нашите артисти.

Съществуват добри перспективи за засилване на сътрудничеството между музеите. В края на май се откри изложбата „Мечът на хан Кубрат. Дните на Ермитажа в София“, в която бяха представени два много ценни експоната – мечът и пръстенът на хан Кубрат, когото нашите български приятели особено почитат. Динамично се развиват връзките в областта на спорта. Миналата година министърът на спорта на Русия Павел Колобков посети България, като тази година работим за организация на визита на неговия български колега Красен Кралев в Русия. Според мен потенциалът в тази област на сътрудничество далеч не е изчерпан и ще продължим да увеличаваме взаимодействието както чрез междуведомствената комуникация, така и на ниво контакти между експерти и спортисти. 

Няма да се фокусирам върху туризма и енергетиката - те вече са широко коментирани. Освен това туристическият сезон е в разгара си и ще обобщим резултатите по-късно, а преговорите за енергийни проекти продължават както обикновено, макар и не бързо. Да се надяваме, че този път започналата работа в интерес на двете страни ще бъде завършена.

-  Какво е необходимо за по-нататъшното развитие на двустранните контакти и постигането на конкретни резултати от сътрудничеството?

-  След като успяхме да постигнем сериозен напредък, най-важното е да се поддържа дух на конструктивно сътрудничество, като се вземат предвид националните интереси и взаимното уважение. Отворени сме за задълбочаване и разширяване на многостранното сътрудничество с България – радвам се, че напоследък същият подход се наблюдава все повече и повече и от българска страна. А за да се постигнат конкретни резултати, е необходима политическа воля, готовност и желание да се положат необходимите усилия и да се предприемат практически стъпки. Всички възникващи въпроси е много по-лесно и по-ползотворно да решаваме чрез конструктивен диалог, без да премълчаваме възможните проблеми, но и без да създаваме нови от нищо.

-  Какви други събития предстоят тази година, включително в контекста на честването на 140-годишнината от дипломатическите отношения?

- Както вече казах, с вас посрещаме в добра форма 140-те години от дипломатическите отношения, затова, вероятно, тържествата по юбилея са толкова мащабни. 

Много от мероприятията вече са проведени. На 17 юни в Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО) беше организирана международна конференция, посветена на историята и актуалното състояние на руско-българското сътрудничество, в която взе участие ректорът на университета Анатолий Васильевич Торкунов. На 28 юни представихме албум с архивни материали, издаден от Форума „България-Русия“, и документална изложба. Миналия петък изложбата, посветена на годишнината, беше представена от Сергей Лавров в Министерството на външните работи на Русия .

На 4 юли тържествено открихме паметник на генералния консул на Русия в Пловдив Алексей Николаевич Церетелев в едно село в Пловдивска област, носещо неговото име - той започва работа в България преди Освобождението и допринася значително Русия да се застъпи за българския народ и да обяви война на Османската империя. В София, в Българската академия на науките, също така се проведе конференция по повод 140-годишнината от дипломатическите ни отношения. 

Има и още планирани мероприятия – тази седмица ще се проведе валидиране на пощенска марка, посветена на юбилея. Есента искаме да организираме викторина за учениците - Игнатиевските игри, наречени така на името на граф Николай Павлович Игнатиев, който подписа Санстефанския мирен договор. Ще завършим празничните събития с визита на Министъра на външните работи на България Екатерина Захариева в Москва – датата сега се обсъжда, но всички чакаме с нетърпение това посещение.

- Като посланик как работите в България? Какво интересно и ново успяхте да научите за България, какво видяхте, с кого се запознахте?

- Често отговарям на този въпрос и го правя с голямо удоволствие - използвам всяка възможност да кажа колко съм щастлив да работя в България, колко съм благодарен на българския народ за топлите чувства и гостоприемството. Започнах от нулата да откривам за себе си България - никога не съм бил тук, преди да бъда назначен за посланик, затова се интересувах от всичко. С любопитство, например, научих, че имате едни от най-добрите спа и ски курорти в Европа - в Русия знаят повече за почивките по българското Черноморие. Имам добри контакти с ръководството на страната, представители на партиите, местните власти, но най-вече обичам да общувам с обикновените български граждани. От тях получавам огромна енергия, която, сигурен съм, ще продължи да ми помага да работя за укрепване на нашите взаимоотношения.

България

Икономика

Loading...

Култура

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Директорът на проявата Алберто Барбера изрази задоволството си, че форумът ще се проведе при минимално съкращаване на кинотворбите. Шоуто ще...

Прочети още:

Loading...

Спорт

7 заразени в Локо Пд

Отборът на Локомотив Пловдив излезе с официална информация, в която извести колко са заразените от коронавирус в клуба. От резултатите става...

Прочети още:

Loading...

Свят

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

Ще се намалява разликата в трудовите възнаграждения на жените и мъжете

Германското правителство одобри планираната стратегия, която цели да н...

Прочети още:

Loading...

Земеделие