Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря11122019

Брой 238, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76567 BGN ↓ 1 GBP = 2.32635 BGN ↑ 1 CHF = 1.79073 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Интервю (2) Захарният диабет е едно социално заболяване и честотата му нараства значително

Захарният диабет е едно социално заболяване и честотата му нараства значително

Захарният диабет е едно социално заболяване и честотата му нараства значително

Ако през 1992 година, говорихме за 250 хиляди пациенти и за 3% заболеваемост, вече говорим за 8% заболеваемост на населението

Проф. д-р Ивона Даскалова, Председател на Управителния съвет на Българската диабетна асоциация и началник на Клиника по ендокринология и болести на обмяната във ВМА

- Проф. Даскалова, каква е честотата на нарастване на диабета по света и в България и какви са причините за това?

-  Захарният диабет е едно социално заболяване и честотата на това заболяване нараства значително през последните десетилетия, като надвишава досегашните очаквания и въпреки съвременните лечения и проследяванията на голям брой пациенти, те не постигат очакваните терапевтични цели. Според световните статистики в момента има 475 милиона пациенти със захарен диабет. Очаква се нарастване до 2030 г с 55%. А каква е заболеваемостта в България? Ако през 1992 година, говорихме за 250 хиляди пациенти и за 3% заболеваемост, вече говорим за 8% заболеваемост на населението със захарен диабет. Много са причините бих казала, но аз искам да кажа и нещо друго, че нараства не само разпространението на захарния диабет, но и също така разпространението на преддиабетните състояния. Това е състояние, при което заболяването все още не е отключено и има леко завишени стойности на сутрешните кръвни захари или нарушен глюкозен толеранс. Като през 2007 година говорим за 309 милиона пациенти с преддиабет, очаква се, че през 2025 година те ще бъдат вече 419 милиона. Немалък е процентът и на пациентите с не диагностициран захарен диабет и те са няколко милиона. Така че много важно е ранното диагностициране и ранното започване първо на лечение, а преди да се отключи захарният диабет на профилактика. Причините за отключване на захарен диабет са различни. При тип 2 основно, не говорим за захарен диабет тип 1 – инсулиново зависим , който е автоимунно заболяване, а говорим за захарен диабет тип 2, който е от големия процент заболеваемост. На първо място е, че се увеличи възрастта на населението, продължителността на живот. Начина на хранене е от голямо значение, наднорменото тегло също е предпоставка за отключване на захарен диабет, разбира се намалената физическа активност и не на последно място стресът.

- Каква е разликата между термините “кръвна захар“, “гликемичен контрол“, “метаболитен контрол“?

- Кръвната захар това е “гликемичен контрол“. Ние казваме гликемия или кръвна захар – то е едно и също. Метаболитен контрол включва не само кръвната захар, той включва нивото на холестерола, на триглицеридите на добрия и лошия холестерол, разбира се, на наднорменото тегло и така нататък. Това е разликата в „метаболитен контрол“ влиза състоянието в кръвната захар или в гликемия, а кръвна захар и гликемия е едно и също.

- Какво може да се подобри в България по отношение лечението или достъпа до него?

- Смятам, че трябва да подобрим профилактиката и да подобрим ранното откриване на захарния диабет. Лечението в България се провежда така, както трябва да се лекува в най-модерните клиники в Европа и по света. Така че в България разполагаме с най-модерното лечение като започнем не само от пероралното лечение с всички групи лекарства - ние ги имаме в България. Здравноосигурителната система и здравноосигурителната каса покрива голям процент от скъпите лекарства, а по отношение на инсулина - в България имаме най-модерните, най-добрите аналогови инсулини. Ето сега вече влезе най-бързият аналогов инсулин, така че да не забравяме, че пациентите с тип 1 захарен диабет се лекуват с най-модерните средства, не само с инсулиновите писалки, но също така с постоянните инсулинови дифузии, така наречените инсулинови помпи. Така че говорейки за лечение, имаме всички предпоставки нашите пациенти със захарен диабет тип 1 или тип 2 да се лекуват с най-доброто лечение в света.

- Каква е честотата на нарастване на захарния диабет при децата по света и у нас? И какви са причините за това?

- Искам да кажа, че честотата нараства както при децата, така и при възрастните. Честотата расте с всеки изминал ден и месец затова говорим не за епидемия, а вече в световен мащаб говорим за пандемия. Това, което искам да кажа е, че преди години процентът на децата със захарен диабет тип 2 беше много по-нисък, защото при децата обикновено имаме инсулиново зависими захарен диабет тип 1, но някога в арабските страни процентът на деца със захарен диабет тип 2 беше по-висок, защото те бяха с наднормено тегло. По начало профилактиката на втори тип захарен диабет, трябва да започне с промяна на начина на живот, начинът на хранене, физическата активност. Колкото по-малко се натоварват физически децата и колкото по-вредно е храненето, липсата на физическа активност допринасят да се увеличава при децата процента на тип 2 захарен диабет, защото се увеличава инсулиновата резистентност и оттам идва увеличеният процент на тип 2 на захарен диабет.

- Кои са най-важните показатели за добър контрол при децата?

- Има важни показатели за добър контрол при всички пациенти със захарен диабет. Ние се стремим към нормогликемия, тоест да доближим стойностите на кръвната захар до стойностите на здравия човек. И когато един от показателите на гликемичен контрол, това е гликемичният хемоглобин. Гликемичният хемоглобин трябва да бъде под 7%, тогава говорим за добър гликемичен контрол.

- На Световния ден за борба с диабета какво е вашето послание?

- Всички заедно срещу това заболяване, това са медицински работници, доброволци и самите пациенти също. Самите пациенти трябва активно да участват в правилното лечение, защото те са хората, които трябва да разберат как трябва да живеят. Как да променят начина си на живот. Да, с някои ограничения, но с всички модерни средства в момента – първо за проследяване на кръвната захар в момента не само глюкомер, но и сензори и така нататък приложението на модерни средства като писалки, помпи, също така и приложението и на най-модерните перорални средства. Моето послание е точно това, всички заедно в борбата срещу това заболяване.

От Агенция „Фокус”

България

Икономика

Култура

НИМ представи древни находки и нови открития

НИМ представи древни находки и нови открития

Сред експонатите са микенска керамика от късната бронзова епоха, златни пръстени от Калиакра и изключително ценни византийски монети. Открив...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие