Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон06072020

Брой 126, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.74254 BGN ↑ 1 GBP = 2.17025 BGN ↑ 1 CHF = 1.84113 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Интервю (2) Захарният диабет е едно социално заболяване и честотата му нараства значително

Захарният диабет е едно социално заболяване и честотата му нараства значително

Захарният диабет е едно социално заболяване и честотата му нараства значително

Ако през 1992 година, говорихме за 250 хиляди пациенти и за 3% заболеваемост, вече говорим за 8% заболеваемост на населението

Проф. д-р Ивона Даскалова, Председател на Управителния съвет на Българската диабетна асоциация и началник на Клиника по ендокринология и болести на обмяната във ВМА

- Проф. Даскалова, каква е честотата на нарастване на диабета по света и в България и какви са причините за това?

-  Захарният диабет е едно социално заболяване и честотата на това заболяване нараства значително през последните десетилетия, като надвишава досегашните очаквания и въпреки съвременните лечения и проследяванията на голям брой пациенти, те не постигат очакваните терапевтични цели. Според световните статистики в момента има 475 милиона пациенти със захарен диабет. Очаква се нарастване до 2030 г с 55%. А каква е заболеваемостта в България? Ако през 1992 година, говорихме за 250 хиляди пациенти и за 3% заболеваемост, вече говорим за 8% заболеваемост на населението със захарен диабет. Много са причините бих казала, но аз искам да кажа и нещо друго, че нараства не само разпространението на захарния диабет, но и също така разпространението на преддиабетните състояния. Това е състояние, при което заболяването все още не е отключено и има леко завишени стойности на сутрешните кръвни захари или нарушен глюкозен толеранс. Като през 2007 година говорим за 309 милиона пациенти с преддиабет, очаква се, че през 2025 година те ще бъдат вече 419 милиона. Немалък е процентът и на пациентите с не диагностициран захарен диабет и те са няколко милиона. Така че много важно е ранното диагностициране и ранното започване първо на лечение, а преди да се отключи захарният диабет на профилактика. Причините за отключване на захарен диабет са различни. При тип 2 основно, не говорим за захарен диабет тип 1 – инсулиново зависим , който е автоимунно заболяване, а говорим за захарен диабет тип 2, който е от големия процент заболеваемост. На първо място е, че се увеличи възрастта на населението, продължителността на живот. Начина на хранене е от голямо значение, наднорменото тегло също е предпоставка за отключване на захарен диабет, разбира се намалената физическа активност и не на последно място стресът.

- Каква е разликата между термините “кръвна захар“, “гликемичен контрол“, “метаболитен контрол“?

- Кръвната захар това е “гликемичен контрол“. Ние казваме гликемия или кръвна захар – то е едно и също. Метаболитен контрол включва не само кръвната захар, той включва нивото на холестерола, на триглицеридите на добрия и лошия холестерол, разбира се, на наднорменото тегло и така нататък. Това е разликата в „метаболитен контрол“ влиза състоянието в кръвната захар или в гликемия, а кръвна захар и гликемия е едно и също.

- Какво може да се подобри в България по отношение лечението или достъпа до него?

- Смятам, че трябва да подобрим профилактиката и да подобрим ранното откриване на захарния диабет. Лечението в България се провежда така, както трябва да се лекува в най-модерните клиники в Европа и по света. Така че в България разполагаме с най-модерното лечение като започнем не само от пероралното лечение с всички групи лекарства - ние ги имаме в България. Здравноосигурителната система и здравноосигурителната каса покрива голям процент от скъпите лекарства, а по отношение на инсулина - в България имаме най-модерните, най-добрите аналогови инсулини. Ето сега вече влезе най-бързият аналогов инсулин, така че да не забравяме, че пациентите с тип 1 захарен диабет се лекуват с най-модерните средства, не само с инсулиновите писалки, но също така с постоянните инсулинови дифузии, така наречените инсулинови помпи. Така че говорейки за лечение, имаме всички предпоставки нашите пациенти със захарен диабет тип 1 или тип 2 да се лекуват с най-доброто лечение в света.

- Каква е честотата на нарастване на захарния диабет при децата по света и у нас? И какви са причините за това?

- Искам да кажа, че честотата нараства както при децата, така и при възрастните. Честотата расте с всеки изминал ден и месец затова говорим не за епидемия, а вече в световен мащаб говорим за пандемия. Това, което искам да кажа е, че преди години процентът на децата със захарен диабет тип 2 беше много по-нисък, защото при децата обикновено имаме инсулиново зависими захарен диабет тип 1, но някога в арабските страни процентът на деца със захарен диабет тип 2 беше по-висок, защото те бяха с наднормено тегло. По начало профилактиката на втори тип захарен диабет, трябва да започне с промяна на начина на живот, начинът на хранене, физическата активност. Колкото по-малко се натоварват физически децата и колкото по-вредно е храненето, липсата на физическа активност допринасят да се увеличава при децата процента на тип 2 захарен диабет, защото се увеличава инсулиновата резистентност и оттам идва увеличеният процент на тип 2 на захарен диабет.

- Кои са най-важните показатели за добър контрол при децата?

- Има важни показатели за добър контрол при всички пациенти със захарен диабет. Ние се стремим към нормогликемия, тоест да доближим стойностите на кръвната захар до стойностите на здравия човек. И когато един от показателите на гликемичен контрол, това е гликемичният хемоглобин. Гликемичният хемоглобин трябва да бъде под 7%, тогава говорим за добър гликемичен контрол.

- На Световния ден за борба с диабета какво е вашето послание?

- Всички заедно срещу това заболяване, това са медицински работници, доброволци и самите пациенти също. Самите пациенти трябва активно да участват в правилното лечение, защото те са хората, които трябва да разберат как трябва да живеят. Как да променят начина си на живот. Да, с някои ограничения, но с всички модерни средства в момента – първо за проследяване на кръвната захар в момента не само глюкомер, но и сензори и така нататък приложението на модерни средства като писалки, помпи, също така и приложението и на най-модерните перорални средства. Моето послание е точно това, всички заедно в борбата срещу това заболяване.

От Агенция „Фокус”

България

Икономика

Житницата на България остана без жито

Житницата на България остана без жито

През тази стопанска година Добричка област поставя своеобразен „рекорд” по ниски резултати, жънат средно по 138 кг пшеница от декар

Жътвата н...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Димитър Рангелов се завръща в Славия

Димитър Рангелов се завръща в Славия

Ветеранът в тима на Енерги (Котбус) вече се е договорил с Венцеслав Стефанов и съвсем скоро ще облече отново бялата фланелка.

Рангелов е юнош...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Спад на производствените цени в България през май

Спад на производствените цени в България през май

През май 2020 година производствените цени в България се понижават на годишна база за трети пореден месец, след като през март отбелязаха сп...

Прочети още:

Loading...