Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

София °C
Варна °C
Пловдив °C
В. Търново °C
Русе °C
   
Вестник Земя - първа страница

Съб27052017

Брой 98, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.7441 BGN1 GBP = 2.26034 BGN1 CHF = 1.79368 BGN
Back Вие сте тук:Начало Култура (2)

Започнаха разкопките на Голямата базилика в Пловдив

Започна новият археологически сезон и разкопките на Голямата епископската базилика в Пловдив. Това лято археолозите ще работят в северната част на терена и очакват да разкрият нови антични мозайки.

Миналата година археолозите там откриха удивително добре запазена мозайка. Тя представлява медальон с пауни и птици и е стилистично свързана с откритите при предишни разкопки изображения. Мозайката е от IV-V в. и е въвеждала богомолците през централния вход на базиликата.

Откриха и стенопис, за който се предполага, че е изображение на „Св. Петър” от края на Х и началото на XI век, изработен с техника мокро фреско. Той е намерен там, където археолозите откриха некропол с 36 погребения.

Разкрити са части от презвитерий в пространството…

Прочети още…

Раздадоха наградите “Аскеер 2017“

Раздадоха наградите “Аскеер 2017“

Годишните награди “Аскеер 2017“ бяха връчени в празничната нощ на тържество по случай 24 май в Театър „Българска армия”. Театър „Сфумато“ получи Аскеер за 2017-а – първото отличие, обявено на церемония в Театър „Българска армия“. Наградата за изгряваща звезда отиде у трима актьори: Боян Крачолов, Димитър Крумов и Иван Николов, за игрта си в „Това НЕ Е Хамлет“. Постановката е на Боян Крачолов е от афиша на Театрална работилница „Сфумато“, по текстове на Шекспир, Бекет, Молиер, Мигел де…

Прочети още…

Изложба отбелязва 125 години от рождението на Никола Кожухаров

Изложба отбелязва 125 години от рождението на Никола Кожухаров

С изложбата “Никола Кожухаров /18921971/“ Градската художествена галерия в Стара Загора ще отбележи 125-ата годишнина от рождението на художника.

Никола Кожухаров е популярен сред четири поколения българи с картините си на митологични и исторически теми. Експозицията е съставена от 50 произведения, които маркират основните периоди в живописното му творчество — пристрастията към рисунката, илюстрацията, приложната графика, сценографията и монументалната живопис.

В нея са включени творби…

Прочети още…

Отквориха Западната порта на Сердика

Отквориха Западната порта на Сердика

Археологическият парк “Западна порта на Сердика“ отвори врати за посетители. Тя се намира се между ул. “Георг Вашингтон“, ул. “Княз Борис I“, ул. “Пиротска“ и бул. “Тодор Александров“, като част от историко-археологическия резерват “Антична Сердика — Средновековен Средец“. Крепостта е недвижима културна ценност от национално значение. Проучването й започва през 1974 г. от екип на Музея за история на София с ръководител Магдалина Станчева. На този етап са разкрити, проучени и експонирани част…

Прочети още…

Маестра Биаджони са завръща бляскаво на сцената

Концертът „Жените в музиката” ни поднася талантливи цигуларки

Изключителните Йоанна Каменарска и Лия Петрова ще свирят на една сцена в София по покана на Маестра Любка Биаджони ! Концертът е на 27 май в зала „България” от 19.00.

Три прекрасни, женствени и темпераментни дами – Маестра Любка Биаджони, Йоанна Каменарска и Лия Петрова, заедно с музикантите от “Сафия Симфоникс”, ще представят за първи път у нас симфоничният концерт “Жените в музиката”.

Зала “България“ ще посрещне на една сцена…

Прочети още…

България

Икономика

Потребителите да внимават с новите тарифни планове при отпадането на роуминга в ЕС

Потребителите да внимават с новите тарифни планове при отпадането на роуминга в ЕС

Отпадането на роуминга в Евросъюза не би трябвало да се отрази върху тарифите, на които потребителите разговарят, “но е възможно някой да се…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Левски или ЦСКА отиват на бараж

Левски или ЦСКА, в зависимост от това кой ще завърши трети в крайното класиране на Първа лига, ще играе бараж за виза в Лига Европа. Това ст…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие