Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт20022018

Брой 36, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.57601 BGN1 GBP = 2.20773 BGN1 CHF = 1.6988 BGN
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Радостина Николаева – солистка на Софийската опера ще пее „Норма”

Радостина Николаева – солистка на Софийската опера ще пее „Норма”

Радостина Николаева – солистка на Софийската опера ще пее „Норма”

Нейни партньори са артистите от школата на Райна Кабаиванска

На 14 ноември, от 19. 00 блестящата солистка на Софийската опера — сопраното Радостина Николаева, ще влезе в ролята на Норма от едноименната опера на Белини.

Певицата изгради култовата и запомняща се роля от световния оперен репертоар – Изолда в „Тристан и Изолда“ на Рихард Вагнер. Последната й роля на Кундри от операта „Парсифал“ на Вагнер, предизвика аплодисментите на публиката. Професионалният път на Николаева започва от родния й град Русе. През 1998 тя дебютира в ролята на Донна Елвира от операта “Дон Жуан” на Моцарт. След това в репертоара ѝ влизат ролите на Виолета от “Травиата”, Елизабета Валоа от “Дон Карлос” и Аида от едноименната опера на Верди.

След запомнящите се дебюти на Софийска сцена в ролите на Лиу от “Турандот”, Леонора от “Трубадур” и Амелия от “Бал с маски” на Верди, прибавя към своя богат репертоар ролите на Дездемона от “Отело”, Одабела от „Атила” на Верди, Мими от “Бохеми”, „Манон Леско” и „Тоска” от едноименните опери на Пучини, Неда от “Палячи” на Леонкавало, Сантуца от „ Селска чест” на Маскани, Анна Болейн от едноименната опера на Доницети, Дона Ана от „ Дон Жуан” на Моцарт, Мария от „Цар Калоян” на Владигеров. Музикалната критика я определя като „актриса и певица с изключителни драматични и вокални възможности”.

На 3 ноември от 19.00 в Софийската опера и балет предстои премиерата на операта „Кармен“ от Жорж Бизе, в която ще гостува голямата певица Надя Кръстева. Следващите премиерни спектакли са на 4, 5, 9, 11 и 12 ноември.

През 2002 тя получава покана от Виенската опера и Надя Кръстева бързо се превръща във водеща фигура и любимка на публиката във Виена, където дебютира като Фенена в „Набуко” и изпълнява с огромен успех почти всички големи мецосопранови партии като Кармен („Кармен”), Леонора („Фаворитката”), Адалджиза („Норма”), Сара („Роберто Деверьо”).

България

Икономика

Спорт

Почина легендата на Левски Павел Панов

Почина легендата на Левски Павел Панов

Изненадващо легендата на Левски и българския футбол Павел Панов почина на 67-годишна възраст. До последно той беше технически директор на БФ

Прочети още:

Loading...

Свят

Сергей Лавров призова Вашингтонда не си играе с огъня в Сирия

Сергей Лавров призова Вашингтонда не си играе с огъня в Сирия

Съветничка на Асад обвини САЩ и Турция, че пречат на мирно решение

Русия наблюдава с тревога опитите на САЩ да осъществят плановете си за под…

Прочети още:

Loading...

Земеделие