Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед23092018

Брой 181, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.66185 BGN1 GBP = 2.20773 BGN1 CHF = 1.72899 BGN
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Музеят на занаятите в Троян представя икони “Троянските светини“

Музеят на занаятите в Троян представя икони “Троянските светини“

Музеят на занаятите в Троян представя икони “Троянските светини“

Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян, представя колекция от икони “Троянските светини“, по случай Празника на града — 14 октомври.

Колекцията се състои от творби на големите и известни тревненски родове — Захариевци, Витановци, Венковци. Иконите са делото на зографските ателиета от Трявна от ат 1819 век, както и няколко домашни икони. Сред другите образци, са икони на братята Наум и Ненчо Илиеви от Дебърско. Място е отделено и на батошевския зограф Атанас Минчов.

В колекцията на музея отделят място на Йоаникий папа Витанов с изображение на св. Йоан Рилски от 1825. В иконите на Св.Стилян, пресв.Богородица и “Рождество Христово“, личи четката на зографите от ателието на Захарий Стари. Иконата “Възкресение Христово“ е дело на Венковската фамилия.

Имваа и две изображения — “Св.Параскева“ от 1839 и “Успение Богородично“, на зографа от село Батошево Атанас Минчов.

Процесът на създаване на иконата има две основни разлики от всички останали занаяти. Първата е строго фамилният характер, при който е най-удобно да се работи вкъщи. Втората разлика е, че често се налага поръчките да се работят в самите църкви и манастири. За това, зографите нямат дюкян на чаршията, какъвто е задължителен за останалите занаятчии. Изложбата разказва и как изглежда ателието на зографа, с характерните инструменти и отделя внимание на термините и фразеологията. Колекцията може да се види до 10 декември.

България

Икономика

Спорт

Свят

Земеделие

Loading...