Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря14112018

Брой 219, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.73682 BGN1 GBP = 2.2495 BGN1 CHF = 1.72047 BGN (=)
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Старозагорската опера чества 50 години ФОБИ

Старозагорската опера чества 50 години ФОБИ

Старозагорската опера чества 50 години ФОБИ

Солисти от Мариинския театър Татяна Ткаченко и Иван Оскорбин танцуват в „Лебедово езеро”

Софийската филхармония -хор и оркестър и хорът на Държавна опера — Стара Загора под диригентството на Найден Тодоров, ще закрие феста. Артистичен директор на Операта в Стара Загора е примата Веселина Кацарова.

Предстоящото, 48-мо издание, започва на 27 ноември и продължава до 9 декември. Откриването ще бъде ознаменувано с нова постановка на неоромантичната опера от съвременния австрийски композитор Роланд Баумгартнер “Сиси — душата на императрицата“.

Творбата на Баумгартнер отразява епохата на “Бел епок“ — времето на духовен подем и възход на изкуствата. Събитието се осъществява с подкрепата на Министерството на културата на Република България, под патронажа на Н. Пр. Маг. Роланд Хаузер, посланик на Република Австрия в България, със съдействието на Музикално-продуцентска къща “ Холендер-Калкис“- Виена.

Гостува Нова Белградска опера, която ще представи първата изцяло съхранена оперна творба от Монтеверди “Орфей“ на оригинални барокови инструменти. Малко познатата у нас опера “Алчина“ от Хендел, ще се осъществи съвместно от Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров“ и Музикален и художествен частен университет — Виена. Те, заедно с продукцията на Моцартовите празници — Правец 2017 “Геният на барока и властелинът на светлината“ ще оформят своеобразна ретроспекция от зората на оперното изкуство.

Класическата традиция на италианското белканто ще оживее в постановката “Норма“ на Държавна опера — Варна с участието на Бойко Цветанов, Линка Стоянова и Даниела Дякова. С грижа към младите е майсторския клас на световното мецосопрано Бруна Балиони, който ще завърши с концерт под диригентството на Ивайло Кринчев и оркестъра на Държавна опера — Стара Загора.

Отбелязва се и 100 годишнината от създаването на Държавния музикален театър “Стефан Македонски“. Трупата ще представи най-новия си спектакъл, мюзикълът “Бягство“, по песни на известния български дует “Авеню“. В шедьовъра “Лебедово езеро“, представен от балетната трупа на Староа Загора ще видим солистите от Мариинския театър Татяна Ткаченко и Иван Оскорбин.

България

Икономика

Румен Радев: Държавата е длъжник на бизнеса, но бизнесът е длъжник на гражданите по отношение на заплащането

Румен Радев: Държавата е длъжник на бизнеса, но бизнесът е длъжник на гражданите по отношение на заплащането

У нас има два типа бизнес – единият търси „правилните“ хора с достъп до публичен ресурс и корумпира, другият залага на иновации и развива ик...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Нападател на Ливърпул обвинен заради залози

Нападател на Ливърпул обвинен заради залози

Нападателят на Ливърпул Даниел Стъридж е обвинен в нарушаване на правилото на Английската асоциация относно залагането на футболни мачове. П…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Пчеларите остават без de minimis

Пчеларите остават без de minimis

Пчеларите остават без de minimis тази година. Това съобщи за Фермер.БГ Николай Куменов, председател на Федерация на българските пчелари. “Вс…

Прочети още:

Loading...