Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед21102018

Брой 201, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.69998 BGN1 GBP = 2.22651 BGN1 CHF = 1.708 BGN
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Изложбата “Българските чехи“ съпътства откриването на паметника на братя Прошек

Изложбата “Българските чехи“ съпътства откриването на паметника на братя Прошек

Изложбата “Българските чехи“ съпътства откриването на паметника на братя Прошек

Експозицията е показвана в Прага, София и Пловдив.

На мястото, където преди 133 години е била построена “Пивоварница. Братя Прошекови”, сега площад “Братя Прошек“, вчера бе поставена скулптура и паметна плоча на братята Георги и Богдан Прошек.

На втория етаж на комплекс “Сан Стефано Плаза“ бe експонирана и документалната фотоизложба “Българските чехи“, проект на Българската телеграфна агенция и Държавна агенция “Архиви“, реализиран с подкрепата на Пощенска банка.

Скулптурата е изработена от проф. Георги Чапкънов, Коста и Станислава Чапкънови и архитект Станислав Константинов по случай 170 години от рождението на големия брат — Георги Прошек.

Паметникът е реализиран с помощта на дружество „Сан Стефано Пропърти Дивелопмънт” ЕАД и инициативния граждански комитет “Чехи — строители на нова България“. Той е израз на почитта и уважението към делото на братята Георги /Иржи/ и Богдан /Теодор/ Прошек — забележителни личности, строители, общественици и културни дейци, избрали България за своя втора родина и изградили едни от най-забележителните архитектурни паметници в столицата: „Орлов” и „Лъвов мост”, Бирената фабрика, бирарията “Дълбок зимник“

26 пана на изложбата “Българските чехи“ досега са показвани при изключителен успех два пъти в чешката столица Прага, след което в София и Пловдив.

Експозицията съдържа богат снимков и текстови материал на български и чешки език с информация за живота и делото на чешките държавници, интелектуалци, хора на изкуството, градинари и специалисти от различни области, дошли от Австро-Унгарската империя в страната ни и подпомогнали институционалното изграждане, културното и духовно развитие на нацията в края на 19 и началото на 20 век: д-р Константин Иречек, Иван Мърквичка, Карел Шкорпил, Херман Шкорпил, братя Георги и Богдан Прошек, Антонин Колар, Антони Новак, Иван Буреш, Лудвиг и Вацлав Стрибърни.

България

Икономика

Спорт

Свят

Земеделие