Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон17122018

Брой 243, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.72002 BGN1 GBP = 2.17682 BGN1 CHF = 1.73282 BGN
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Три имена - епохи в един концерт

Три имена - епохи в един концерт

Три имена - епохи в един концерт

Емил Табаков, Минчо Минчев и Робърт Коен

На 16 март в Русе Софийската филхармония ще открие 58-мото издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ със световна премиера на Симфония 9 от Емил Табаков под диригентството на автора.

Ще прозвучи и Концерт за цигулка, виолончело и оркестър от Йоханес Брамс със солисти емблематичния цигулар Минчо Минчев и един от водещите виолончелисти в света — Робърт Коен.

На 18 март в зала „България“ софийската публика също ще се наслади на тримата виртуози. Срещата на маестро Табаков и Минчо Минчев със Софийската филхармония е очаквана от меломаните близо 2 десетилетия.

След дългото прекъсване маестро Емил Табаков застава на диригентския пулт пред Софийската филхармония за два концерта този сезон.

Освен през март, на 28 юни Табаков ще дирижира Осмата симфония на Малер, известна като „Симфония на хилядата”. Мащабният концерт ще събере на една сцена оркестрите на Софийската филхармония и Българското национално радио, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и детския филхармоничен хор с диригент Славил Димитров, Детския и Смесения хор на БНР с диригент Любомира Александрова.

За програмата на концертите на 16 и 18 март:

Концертът за цигулка, виолончело и оркестър, оп. 102 е последната симфонична композиция на Брамс. Години преди това виолончелистът Роберт Хаусман го моли да напише концерт за виолончело.

За първи път творбата е изпълнена на 18 октомври 1887 в Кьолн с оркестър Гюрцених, под диригентството на автора със солисти Йозеф Йоахим и Роберт Хаусман.

Деветата симфония на Емил Табакове е завършена през 2015. Като повечето му симфонии (от трета до седма) тя е четиричастна. Творбата е дълбоко трагичен разказ за съдбата на личността в днешния свят, една романтична концепция, която се възражда в съвременната музика.

Изкуството на Минчо Минчев е оценявано със суперлативи на четири континента. Свири като солист с много от водещите оркестри в света, сред които Лондонската кралска филхармония, Лондонския симфоничен оркестър, Оркестъра на BBC – Лондон, London Mozart Players, Академията St. Martin in the Fields, St. Goldsmith Orchestra, Радиооркестъра на Романска Швейцария, Оркестъра на Московското радио и телевизия, Букурещката филхармония „Джордже Енеску“, Амстердамския симфоничен оркестър.

Робърт Коен прави концертния си дебют в Royal Festival Hall в Лондон и през следващите четиридесет години от бележитата му международна кариера, е приет за един от най-важните челисти на нашето време. „Лесно е да се чуе за какво е цялата шумотевица, той свири като Бог“ (преглед на New York Stereo).

България

Икономика

Спорт

Байерн взе нужната точка след драма в Амстердам

Байерн завърши зрелищно 3:3 при визитата си на Аякс в Амстердам и финишира първи в група „Е“ на Шампионската лига. И двата тима приключи…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Няма тестове за АЧС! Държавата посочи коя фирма да ги достави за 1 395 916 лв. без обществена поръчка

Няма тестове за АЧС! Държавата посочи коя фирма да ги достави за 1 395 916 лв. без обществена поръчка

В момента липсват диагностикуми за изследване на болестта Африканска чума по свинете (АЧС), обяви доц. д-р Емилия Радева Иванова, директор н…

Прочети още:

Loading...