Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет26042019

Брой 336, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.74487 BGN1 GBP = 2.2599 BGN1 CHF = 1.71324 BGN
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Изложба разкрива тайните на обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО

Изложба разкрива тайните на обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО

На 18 май в Националния исторически музей се открива изложбата „Спасени за поколенията”, която разкрива повече за приносът на България за опазването на световното културно наследство.

В нея ще се представят седемте обекта на културното наследство от България, включени в Списъка на ЮНЕСКО на световното културно и природно наследство: Казанлъшката гробница, тракийската гробница при с. Свещари, старият град Несебър, Мадарският конник, Боянската църква, Скалните църкви при с. Иваново, Рилският манастир.

Спасени за поколенията” ще бъде открита от един от доайените на българската археология — проф.д-р Мария Чичикова, изследовател на гробницата от Свещари.

Специални гости на откриването на изложбата ще бъде фолклорната група „Бистришките баби“, вписани в световното нематериално наследство на ЮНЕСКО.

Изложбата „Спасени за поколенията” има новаторски, нетрадиционен подход към представяне на обектите. По разбираеми причини те са показани изключително чрез снимков, графичен и филмов материал. Информацията е поднесена на различни нива — от кратки текстови данни, отпечатани върху експозиционните табла, през значително по-обстоятелствено представящи обектите листовки, до дикторска информация, придружаваща филми, поднесена на няколко езика – български, английски, френски, немски, италиански, руски.

Специално за изложбата НИМ ще извади от своите фондове експонати, някои които се представят за първи път. Това са древногръцки и местни керамични съдове, датиращи от V-III пр. Хр., елементи от въоръжение от същото време, средновековни културни ценности от времето на Мадарския конник, ръкописи от времето на разцвета на манастирския комплекс при с. Иваново и ценности, свързани с Боянската църква и с Рилския манастир. В изложбата са включени макетите на някои от обектите на ЮНЕСКО, предоставени от фондация „Созопол”.

Икономика

Спорт

Ще спечелим финала, закани се босът на Локомотив (Пд)

Ще спечелим финала, закани се босът на Локомотив (Пд)

Срещу Септември футболистите мъчиха терена, ще си платят пътя до Пловдив, сподели Христо Крушарски

Президентът на Локомотив (Пловдив) Христо …

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие