Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт22012019

Брой 269, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.72138 BGN1 GBP = 2.21491 BGN1 CHF = 1.72426 BGN
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Изложба разкрива тайните на обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО

Изложба разкрива тайните на обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО

На 18 май в Националния исторически музей се открива изложбата „Спасени за поколенията”, която разкрива повече за приносът на България за опазването на световното културно наследство.

В нея ще се представят седемте обекта на културното наследство от България, включени в Списъка на ЮНЕСКО на световното културно и природно наследство: Казанлъшката гробница, тракийската гробница при с. Свещари, старият град Несебър, Мадарският конник, Боянската църква, Скалните църкви при с. Иваново, Рилският манастир.

Спасени за поколенията” ще бъде открита от един от доайените на българската археология — проф.д-р Мария Чичикова, изследовател на гробницата от Свещари.

Специални гости на откриването на изложбата ще бъде фолклорната група „Бистришките баби“, вписани в световното нематериално наследство на ЮНЕСКО.

Изложбата „Спасени за поколенията” има новаторски, нетрадиционен подход към представяне на обектите. По разбираеми причини те са показани изключително чрез снимков, графичен и филмов материал. Информацията е поднесена на различни нива — от кратки текстови данни, отпечатани върху експозиционните табла, през значително по-обстоятелствено представящи обектите листовки, до дикторска информация, придружаваща филми, поднесена на няколко езика – български, английски, френски, немски, италиански, руски.

Специално за изложбата НИМ ще извади от своите фондове експонати, някои които се представят за първи път. Това са древногръцки и местни керамични съдове, датиращи от V-III пр. Хр., елементи от въоръжение от същото време, средновековни културни ценности от времето на Мадарския конник, ръкописи от времето на разцвета на манастирския комплекс при с. Иваново и ценности, свързани с Боянската църква и с Рилския манастир. В изложбата са включени макетите на някои от обектите на ЮНЕСКО, предоставени от фондация „Созопол”.

България

Икономика

Спорт

Казийски заби 16 точки, Верона записа девета победа в Италия

Казийски заби 16 точки, Верона записа девета победа в Италия

Българският национал Цветан Соколов отново с най-голям принос за успеха на Лубе над лидера в класирането Тренто

Българският посрещач Матей Ка…

Прочети още:

Loading...

Свят

Ескадрен миноносец на Пентагона е на “приятелска визита” в Грузия

Ескадрен миноносец на Пентагона е на “приятелска визита” в Грузия

Москва: Тези кораби трябва да стоят далеч от бреговете на Русия

Ескадреният миноносец от военноморските сили на САЩ “Доналд Кук“ пристигн…

Прочети още:

Loading...

Земеделие