Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет20092018

Брой 180, Година XXVII

Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Враца е домакин на фестивалите на камерните и алтернативните театри

Враца е домакин на фестивалите на камерните и алтернативните театри

Враца е домакин на фестивалите на камерните и алтернативните театри

Враца отново е домакин на двадесет и деветото издание на Националния фестивал на малките театрални форми и на Осмия международен фестивал НЕТА /New European Theater Action/.

Националният фестивал е най-старият в страната, който продължава да представя най-доброто от ежегодната продукция на българските камерни театри от 1977 досега”, каза директорът на театъра във Враца Анастас Попдимитров.

Международният фестивал НЕТА вече осма година показва на врачанска сцена алтернативните търсения на театри от Югоизточна Европа.

Селекционерът на тазгодишното издание е Светлана Бенева, заложила на истински камерното с най-малко комерсиалност, както и на творческите постижения на младите при избора на постановки. Така от седем заглавия във фестивалния афиш три са на моноспектакли.

Публиката ще види “Чамкория“ на Явор Гърдев и Захари Бахаров, “Пилето, което казва ку“ на Иван Юруков и “Черното пиле“ на Мариус Куркински. Включени са още “Нирвана“ на Шуменския театър, “Ревизорът“ на Сатиричния театър и НАТФИЗ, “Сам и“ на театър “Реплика“ и “Дани и дълбоко синьо море“ на Пловдивския театър. Постановките са работа на предимно млади хора.

В театраления форум селекционерът Боян Стефановски, Македония е включил постановки на театри от Сърбия, Румъния, Словения, Черна гора, Хърватия и Македония. Двата феста имат конкурсен характер, ще бъдат раздадени награди за режисура, мъжка и женска роля и сценография. Председател на българското жури е Никола Вандов, а на международното — Нора Макарова от Русия.

Стратът е със “Звезден прах“ от Норм Фостър на театър “Ноттара“ от Букурещ. Програмата се закрива на 21 май. Тази година Врачанският театър ще представи премиерния си спектакъл “Летене“ от Оля Мухина с режисьор проф. Възкресия Вихърова.

България

Икономика

Спорт

Loading...

Свят

Loading...

Земеделие

Loading...