Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон22072019

Брой 138, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.74223 BGN ↓ 1 GBP = 2.18199 BGN ↑ 1 CHF = 1.77271 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Престилката като “визитна картичка“ показват в музея на Търговище

Престилката като “визитна картичка“ показват в музея на Търговище

Престилката като “визитна картичка“ показват в музея на Търговище

Защо престилката е “визитна картичка“ на притежателката си показва в изложба Регионалният исторически музей в Търговище. Експозицията е озаглавена “Престилката - знак и молитва“ и показва традиционни престилки, открива се днес в Славейковото училище.

Определят тази част от женската носия като “визитна картичка“ или “лична карта“ на притежателката си, знак за местопроизход, възраст, семейно и социално положение. Мястото, което заема върху тялото, предопределя възприемането й като “врата“ към женската утроба. Същевременно тя е един от най-красиви елементи на народното облекло, казват специалистите. Със своя колорит, контраст и съчетание на цветове, експонираните престилки са подходящ фон на един любопитен разказ, разкриващ техните скрити послания. Традиционната носия и престилката като част от нея, “говорят“ на свой специфичен език. Няма да имаме нужда от “превод“ при следващата си среща с тях. Изложбата ще бъде открита на 24 април в Славейковото училище - част от музейния комплекс.

България

Икономика

Спорт

Свят

Земеделие

Двама фермери работят земята в Лесово, другите 16 само чертаят

Двама фермери работят земята в Лесово, другите 16 само чертаят

Сегашната система на субсидиране силно изкривява агробизнеса в България и лишава от подкрепа тези, които действително се нуждаят от нея, каз...

Прочети още:

Loading...