Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт28012020

Брой 272, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.774 BGN ↑ 1 GBP = 2.31849 BGN ↓ 1 CHF = 1.82976 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Картини “Мелнишки цикъл“ на Златю Бояджиев гостуват в Пловдив

Картини “Мелнишки цикъл“ на Златю Бояджиев гостуват в Пловдив

Картини “Мелнишки цикъл“ на Златю Бояджиев гостуват в Пловдив

Колекция картини от т.нар. “Мелнишки цикъл“ на Златю Бояджиев, собственост на Регионален исторически музей - Благоевград, гостуват от 20 до 30 август на Регионален етнографски музей – Пловдив.

Златю Бояджиев (1903 - 1976 г.) е признат за един от големите живописци и един от най-добрите български художници на XX в. Той твори в областта на фигуралната композиция, портрета и пейзажа.

Картините от “Мелнишки цикъл“ са създадени през 70-те години на XX в. и са част от невероятните платна на художника. И тук интересът му към селския бит се запазва, но авторът отразява и социалистическите преобразования на селото.

Художникът отива да работи в Благоевград, Мелник и селищата от региона. Самите хора, красотата и топлината на Пиринския край го пленяват и с творческа настървеност художникът създава невероятните си интерпретации: “Благоевград“, “Мелник“, “Кърланово“, “Пастирки“, “Овчари“. Във всяка картина от колекцията прозира синият нюанс, затова често ги определят, като творби от “синия период“.

Значителна част от “Мелнишкия цикъл“ през 1977 г е предоставена на РИМ - Благоевград. Творби на Златю Бояджиев са притежание на НХГ, СГХГ, ГХГ - Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Сливен, Видин, Смолян.

България

Спорт

Свят

Земеделие