Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед20102019

Брой 202, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75995 BGN ↓ 1 GBP = 2.25222 BGN ↓ 1 CHF = 1.77948 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) През ноември отварят Епископската базилика

През ноември отварят Епископската базилика

През ноември отварят Епископската базилика

С бързи темпове напредва строителството на сградата, която ще покрие Епископската базилика на Филипопол в Пловдив и ще я направи достъпна за туристите. Предвиждат се предпремиерни събития за 26 септември, а официалното й откриване се планира за 7 ноември.

Арх. Жени Танкова е ръководител на археологическите проучвания. В момента оригиналните мозайки на обекта са покрити и защитени, а строителните дейности са съобразени с разкритата археология и особеностите на терена.

Уникалният археологически паметник, най-голямата разкрита у нас раннохристиянска базилика - 4-6 век, е много впечатляваща. Застлана е с подови мозайки от два пласта. Има интересни и ценни археологически детайли и структури, като едно от последните е мраморна стела - епиграфски паметник с надпис от времето на императорите Валериан и Галиен.

Той е разчетен от епиграфа Николай Шаранков и е благодарствен надпис за спасение, най-вероятно след готските нашествия.

Фасадата ще има плътна и ажурна част, като остъкляването ще включва матови стъклени панели с височина до 7 метра. Покривът на базиликата ще бъде изграден като зелено пространство с минерални елементи, а оформлението му ще напомня за съществувалата на това място до 60-те години на 20 век малка жилищна група, известна като католическия квартал.

В центъра на експозицията ще бъдат двата уникални пласта мозайки и архитектурните артефакти, намерени на мястото. Наблизо е католическата катедрала “Свети Лудвиг“ и православният храм “Света Петка“.

Икономика

Спорт

Свят

Земеделие