Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря22012020

Брой 267, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76439 BGN ↑ 1 GBP = 2.29356 BGN ↓ 1 CHF = 1.82158 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) ЛИРИКА НА НРАВСТВЕНАТА НЕПРИМИРИМОСТ

ЛИРИКА НА НРАВСТВЕНАТА НЕПРИМИРИМОСТ

ЛИРИКА НА НРАВСТВЕНАТА НЕПРИМИРИМОСТ

„Всичко се сбъдна“ - юбилейно томче на поетесата Надя Попова, ще бъде представено в Националната библиотека

Надя Попова безспорно е от най-талантливите и оригинални съвремненни български поетеси, които развиват и тласкат напред традицията на класическата отечествена лирика.Тя има изключителна самовзискателност към собственото си творчество. Може би затова пестеливо и рядко издава нови стихосбирки. Но досегът с всяка нейна книга се превръща в празник за любителите на поезията. Сега в ръцете на читателите е томче с избрани творби, озаглавено „Всичко се сбъдна“, издание на „Захарий Стоянов“. То ще бъде представено за първи път на 16 декември (понеделник) от 18 ч. във Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ (във фоайето на ІІ етаж).

„Всичко се сбъдна“ ни предлага това, което Надя Попова сама строго е избрала от своите предишни поетични книги „Линия на живота“, „Новолуние“, „Къщи за събаряне“ „Безславни празници“, „Рисунки по памет“, „Мними притежания“ и е добавила цикъл „Стихове, невлезли в книги“. Поетесата , която „не от вчера по ръба се движи“, още от първата си книга показва омъдрена печал и стоицизъм пред екзистенциалните трагични и нерешими проблеми. Литературните критици твърдят, че мракът е нейното предпочитано творческо пространство, че светлината в нейната лирика е оскъдна, защото човешкото ни битие не е твърде радостно и надеждно, трудно се намира изход от лабиринта, наречен живот. Поезията на Надя Попова излъчва силна енергия , която дълбоко ни въздейства, дори ни разтърсва, може би защото в нея доминира болката от разрушената взаимност и хармония, защото тя е израз на нравствена непримиримост. И не само това й придава собствена художествена физиономия – умението да усеща нравствената енергия на думите, които тя възприема кото одухотворени същества, които са заредени с вътрешна светлина. Само истинският поет усеща пулсацията на думите, техния вътрешен ритъм. Поезията на Надя Попова се отличава с естественост и изящна организираност на словото, което я прави не само просто достъпна, но и общителна, диалогична.

И тъй като томчето има юбилеен характер, то завършва с глава „За стиховете на Надя Попова“, в която „говорят“ Петър Караангов, Никола Иванов, Росица Кунева, Лалка Павлова, Благовеста Касабова и Иван Гранитски.

Икономика

Спорт

Труден, но успешен старт на Григор в Мелбрън

Труден, но успешен старт на Григор в Мелбрън

Подкрепата на българските фенове ме кара да се чувствам като у дома си, заяви първата ни ракета

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров загуб...

Прочети още:

Loading...

Свят

Ердоган: Турция се превърна в ключов фактор

Ердоган: Турция се превърна в ключов фактор

Надеждите, които покълнаха отново с прекратяването на огъня и срещата на високо равнище в Берлин, не бива да стават жертва на амбициите на т...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Дошло е време за поземлен данък

Дошло е време за поземлен данък

Една част от него трябва да остава за населеното място, където е земята, а не всичкият да отива като приход в националния бюджет

Необходимо е...

Прочети още:

Loading...