Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон27012020

Брой 270, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.77239 BGN ↑ 1 GBP = 2.31973 BGN ↑ 1 CHF = 1.82583 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Обичаят “Сурва“ няма да отпадне от списъка на ЮНЕСКО

Обичаят “Сурва“ няма да отпадне от списъка на ЮНЕСКО

Обичаят “Сурва“ няма да отпадне от списъка на ЮНЕСКО

“Сурва“ няма да отпадне от представителния списък на ЮНЕСКО заради пропуснатата година на фестивала. Това заяви д-р Ирена Тодорова - изпълнителен директор на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО. По думите й валидността на вписването се запазва, защото не фестивалът, а обичаят, който се отбелязва и днес, е част от световното културно богатство.

Петдесет и седем ритуални огньове лумнаха снощи в населените места в Пернишко. Независимо от водната криза, жителите на региона се събраха на най-големия зимен празник, за да гонят злото с маски, хлопки и огнен танц. В гр. Батановци се срещнаха четири групи - от града, от с. Черна гора, от София и кукери от карловското село Дъбене. В групата на Батановци има 57 деца, каза кметът на населеното място Радослав Петров.

“Жителите на селата и махалите около Перник са истинските пазители. Те буквално пренасят традицията през годините, без значение от тежките битови условия в момента“, допълни д-р Тодорова.

Според нея това са изявите на силата на общността, духа и вярата в значимостта на ритуалите за съхраняване на народността.

Отбелязването на празника продължава и днес. Традицията е съхранена в общините Перник, Радомир, Ковачевци, Земен и Брезник.

/ММ/

България

Икономика

Loading...

Спорт

Лудогорец и Интер в спор за шведски национал

Лудогорец проявява интерес към футболиста на Йоребро Джейк Ларсон. Това твърди “Спортбладет“. 21-годишният офанзивен халф отбеляза 8 попаден...

Прочети още:

Loading...

Свят

Китай разработва ваксина от нов вид срещу коронавируса

Китай разработва ваксина от нов вид срещу коронавируса

Броят на заразените надхвърля 2000, налагат се нови мерки за ограничаване на заразата

Китайският Център за контрол и профилактика на заболява...

Прочети още:

Loading...

Земеделие