Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт07072020

Брой 126, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.74254 BGN ↑ 1 GBP = 2.17025 BGN ↑ 1 CHF = 1.84113 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Неизвестни писма до Иван Вазов от неговата муза Евгения Марс

Неизвестни писма до Иван Вазов от неговата муза Евгения Марс

Неизвестни писма до Иван Вазов от неговата муза Евгения Марс

Легендарно приятелство свързва Иван Вазов и Евгения Марс - самата тя писателка, преводачка, общественичка, първата жена издател в България. Има и богата благотворителна и просветна дейност. Музата на Иван Вазов. Единствената жена, без която той не можел - “аз само с мисълта за тебе живея, ти си ми слънцето, ти си ми светът“, пише й поетът. Държавна агенция “Архиви“ придоби ценни документи, които хвърлят повече светлина върху тяхната връзка - 106 писма, 40 картички, 20 портрета на Вазов с посвещение.

„Това, което е ценно в тази колекция, е, че чрез нея постъпиха 3 изключително важни писма от Евгения Марс до самия Иван Вазов и те дават отговор на характера на тези взаимоотношения”, каза председателят на ДАА доц. д-р Михаил Груев. Бурна кореспонденция между тях се разгаря от 1905 г. до смъртта на Вазов през 1921 г. Досега бяха известни само писмата на Вазов. Но той самият не е съхранил нейните. Затова тези чернови от писмата на Евгения Марс имат изключителна стойност. Дали Вазов намира в нея само сродна литературна душа? Все още се спори за характера на тяхната връзка. Според доц. Груев, те са били просто близки приятели, които имат нужда един от друг – чисто интелектуално. Тя запазва до край учтивата форма в обръщението си към поета. Изпитва дълбок респект към него и от тези писма може да се направи извода, че става дума за едно може би двустранно изразено желание и потребност, от една страна, да общуват, а от друга - да бъдат в устите на хората, така да се каже.

„Събирайки всички тези документи, ние създадохме нов личен фонд на Евгения Марс, който може да бъде разглеждан като родов фонд на семейство Елмазови, тъй като в него се съдържа и доста лични документи за нейния съпруг д-р Павел Елмазов. Той е първият дипломиран зъболекар в България”, посочи още доц. Груев. По този начин колекцията е спасена от разпръскване и се съхранява се в Държавния архив. Документите вече са достъпни за всеки, който иска да се занимава с българския бел епок.

България

Икономика

Житницата на България остана без жито

Житницата на България остана без жито

През тази стопанска година Добричка област поставя своеобразен „рекорд” по ниски резултати, жънат средно по 138 кг пшеница от декар

Жътвата н...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Димитър Рангелов се завръща в Славия

Димитър Рангелов се завръща в Славия

Ветеранът в тима на Енерги (Котбус) вече се е договорил с Венцеслав Стефанов и съвсем скоро ще облече отново бялата фланелка.

Рангелов е юнош...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Спад на производствените цени в България през май

Спад на производствените цени в България през май

През май 2020 година производствените цени в България се понижават на годишна база за трети пореден месец, след като през март отбелязаха сп...

Прочети още:

Loading...