Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб28032020

Брой 59, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.7811 BGN ↓ 1 GBP = 2.14108 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Пътуваща изложба за Руско-турската война се откри в Ямбол

Пътуваща изложба за Руско-турската война се откри в Ямбол

Пътуваща изложба за Руско-турската война се откри в Ямбол

Регионалният исторически музей в Ямбол откри документална пътуваща изложба за Руско-турската война от 1828-1829 г., както и последвалото я масово изселване на около 130 хиляди души от Югоизточните български земи във Влахия, Молдова и Южна Бесарабия. Изложбата е под наслов “Далеч от Родината с мисъл за Ямбол“ и е организирана от историка в музея Христина Женкова. Представените десетки документи и снимки показват съдбата на Ямбол и околните села по време на първото освобождение от османско владичество през август 1829 г. от войските на генерал Дибич Забалкански.

В продължение на около 20 дни ямболци са свободни, в града няма нито турски, нито руски войски, а жителите се въоръжават с оръжие и боеприпаси, съхранявани в турските складове.

Според клаузите на Одринския мир, в началото на 1830 г руските войски се изтеглят от завоюваните земи. Боейки се за своя живот, с тях потеглят и около 7 хиляди души от ямболския край - занаятчии, земеделци, учители, свещеници и техните семейства. Бежанците се заселват в Браила и Болград, из земите на Молдова и Южна Бесарабия. Някои семейства не успяват да се приспособят към новите условия за живот в Бесарабия поради неплодородните земи и поемат пътя обратно към Родината.

Малцина се завръщат в Ямболско, повечето семейства се установяват в Североизточните български земи - около Алфатар, Девня и Варненско.

България

Младежкото обединение на БСП-София ще помага на възрастни хора

Младежкото обединение на БСП-София ще помага на възрастни хора

„Нека да бъдем отговорни и дисциплинирани!“, призовават младите социалисти

„Осъзнавайки сериозността на ситуацията с новия коронавирус и невъ...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Спорт

Свят

Земеделие