Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря27052020

Брой 102, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.78208 BGN ↓ 1 GBP = 2.20058 BGN ↑ 1 CHF = 1.84512 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Дворецът на дожите - величествен паметник на готическата архитектура

Дворецът на дожите - величествен паметник на готическата архитектура

Дворецът на дожите - величествен паметник на готическата архитектура

Дворецът на дожите известен и с италианското си име Палацо Дукале се намира във Венеция. Той е изпълнявал векове наред ролята на седалище на правителството на Венеция. Той е бил дом на дожа – владетеля на Венеция, а също така и място, където са се намирали съдът, гражданската администрация и градският затвор, службата на цензурите и тайната полиция. Дожът бил владетел, който управлявал до своята смърт.

Строителството на разкошната сграда започнало през 1301 г и продължило до края на ХVI век, по този начин обхванало целия период на разцвет на Венецианската република. Историята на двореца на дожите започва, когато през IХ век бил построен първият дворец във византийски стил.

Той претърпял пожари и бил преустроен. През 1301 г, когато властта на аристокрацията окончателно укрепнала, византийският дворец се сторил скучен на представителите на властта и започнал строежът на нов дворец в готически стил. Старата сграда била изоставена и тя бързо се превърнала в руини.

Дворецът на дожите е известен като змия, която се хапе по опашката, тъй като по време на строителството той малко по-малко завземал територията на стария дворец. Сградата е много красива през ХV век, когато била украсена с елементи в ренесансов стил. Била строена с помощта на известния италиански архитект и скулптор Филипо Календарио.

Най-красивата зала е на Великия Съвет, която е украсена с фриз от картини, изобразяващи първите седемдесет и шест дожа. Липсва само Марино Фалие. Той бил 55 дож и през 1355 г подготвил държавен преврат, за да бъде обявен за принц. Дожът бил признат за виновен и обезглавен, след което бил осъден посмъртно на абсолютна забрава.

На мястото на картината, където трябва да е изобразен този дож, има само черен воал. Преди време пред двореца нямало широка крайбрежна улица, затова така наречената Хартиена порта е построена до базиликата на Сан Марко. Хартиената порта дължи името си на факта, че пред нея дълги години седяли писари, които срещу заплащане пишели молби, жалби и писма. Портата е украсена богато, над нея се издига Сан Марко с лъв.

България

Икономика

Спорт

Григор участва в шоуто на Джокович

Григор участва в шоуто на Джокович

Григор Димитров е потвърдил участие в планираните демонстративни турнири на Балканите, които се организират по инициатива на Новак Джокович....

Прочети още:

Loading...

Свят

Над 18 000 души са обвинени за корупция в Китай през 2019 г.

Броят на хората с повдигнати обвинения в корупция в Китай почти се е удвоил през 2019 г., става ясно от доклад на прокуратурата, предаде АФП...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...