Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон25052020

Брой 101, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.79368 BGN ↑ 1 GBP = 2.18375 BGN ↑ 1 CHF = 1.84669 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) “Танцът“ на Анри Матис ни привлича в галерия „Ермитаж”

“Танцът“ на Анри Матис ни привлича в галерия „Ермитаж”

“Танцът“ на Анри Матис ни привлича в галерия „Ермитаж”

Какво заковава погледите върху критикуваната творба на Матис “Танцът“. Парадоксът се състои в това, че Матис постоянно бил критикуван, но поръчките към него продължават. “Танцът“, която не е приета лесно от феновете, днес се съхранява в руската галерия “Ермитаж“.

Анри Матис е френски художник и скулптор, чието име стои в авангарда на световните майстори на палитрата като Пабло Пикасо. Според френската критика, именно Матис, Пикасо и Марсел Дюшан са тримата художници-“революционери“ в пластичното изкуство на 20-и век. При Матис има една особеност, която се отчита от изкуствоведите - макар и модерен, той е върл защитник на класиката в изкуството.

Първоначално рисува натюрморти и пейзажи, като освен на класиците, подражава на образци от традиционното японско изкуство. Пробва се и като копист на картини на Шарден, от чието творчество се възхищава. С импресионизма той се запознава чрез австралийски художник - Джон Питър Ръсел. Именно Ръсел му открива великопелието на “тайния“ свят на Ван Гог. Въвежда го и в теорията на цветовете.

До такава степен харесва творчеството на свои колеги, че закупува творбите им и почти се разорява. В домашна колекция остават гипсов бюст от Огюст Роден, картини от Пол Гоген, Винсент ван Гог, Пол Сезан. В зрелия си период Матис буквално обожава творчеството на Сезан. През 1905 г. Матис и група художници, които стават известни като “Дивите“, излагат свои творби в отделно помещение на Есенния салон в Париж.

Има творческо сътрудничество с руския колекционер Сергей Шчукин. По негова поръчка Матис създава една от най-значимите си картини - “Танцът“ (“La Danse“; 1909), като част от композиция, включваща още картината “Музиката“ (“La Musique“, 1910). Тогава Шчукин е обвинен в безвкусица, а днес “Танцът“ е считана за най-добрата творба на Матис.

България

Икономика

Loading...

Спорт

 Милош Крушчич: Левски трябва да го има

 Милош Крушчич: Левски трябва да го има

Треньорът на ЦСКА сподели, че някои от играчите, които не са титуляри, са напуснали, но според него няма да има други промени в състава пред...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

95 наглеци източили евросредства от 160 000 дка незасети полета

95 наглеци източили евросредства от 160 000 дка незасети полета

Фалшивите чертожници са получавали над 13 лв. на декар за празни ниви с боб и леща

Ако през миналата година помощта по обвързаната подкрепа з...

Прочети още:

Loading...