Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря15072020

Брой 132, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.71941 BGN ↓ 1 GBP = 2.15452 BGN ↓ 1 CHF = 1.82942 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Да препрочетем вечните класически автори

Да препрочетем вечните класически автори

Да препрочетем вечните класически автори

Едгар Алан По живее бурно и си отива от света ни едва на 40 години. Занимава се с поезия и проза, като са известни опитите му и в областта на фантастиката, също хумора, но и в детективския жанр, на който се води даже нещо като кръстник. Мрачната атмосфера се превръща в запазена марка за творбите на По. Най-известното му произведение е поемата „Гарванът”, която се превръща в истинска сензация. Иначе издига готическите романи на ново, по-високо ниво.

Марк Твен е наричен „най-американския писател” на по-миналото столетие. Пише много за свободата, за личната неприкосновеност, като ги издига в идеал за американците. Повечето му творби се развиват нейде около Мисисипи. Смело повдига и болезнената тема за робството – например в „Приключенията на Хъкълбери Фин”.

Ърнест Хемингуей - първата истинска знаменитост сред писателите – снимките му например с рибарски прът в ръце стават популярни заради пресата в цяла Америка. Смятан е за ключов представител на т. нар. „изгубено поколение”. От скептицизъм творбите му вървят към вяра и надежда. Въпреки това, отчаянието и безизходността остават негова запазена марка – като при всички писатели, преживели ужасите на войната, в чиито очи християнството се е дискредитирало. За най-известна книга на Хемингуей е смятана повестта „Старецът и морето” – точно тя му носи и Нобелова награда за литература, както и награда „Пулицър”.

Франсис Скот Фицджералд е представител на „Ерата на джаза”, както сам нарича той 20-те години на миналия век в Щатите. Книгите му са посветени на американската мечта, но на възприятието ѝ на едно материално ниво. Типичен пример за това е „Великият Гетсби”, в който от идеал желанията се превръщат в кошмар. Въпреки славата на книгата, продажбите ѝ в началото са скромни. Интересното е, че Фицджералд и Хемингуей се повлияват един друг, докато живеят в Европа.

Икономика

Loading...

Спорт

Най-важният мач за нас е срещу Септември, смята Любо Пенев

Треньорът на Царско село Любослав Пенев остана доволен от своите играчи, въпреки загубата от Дунав с 0:1. Той е на мнение, че най-важния...

Прочети още:

Loading...

Свят

Франция отбеляза 14 юли с почит към борещите се с коронавируса

Франция отбеляза 14 юли с почит към борещите се с коронавируса

Отчетоха приноса специално на траурни агенти, продавачи, полицаи, жандарми и пожарникари

Традиционният френски военен парад на “Шанз Елизе” з...

Прочети още:

Loading...

Земеделие