Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет10072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) “”Софийски разкази“ на Вазов излезе за 170 години от рождението му

“”Софийски разкази“ на Вазов излезе за 170 години от рождението му

“”Софийски разкази“ на Вазов излезе за 170 години от рождението му

Разказите представляват своеобразна хроника на събитията в българската столица от края на 19-и и началото на миналия век. Сборникът “Софийски разкази“ излизе по повод 170 години от рождението на Иван Вазов (1850-1921), изд. “Колибри“. Съставител и автор на предговора е проф. Милена Кирова. Книгата съдържа 30 произведения със сюжети от столичния живот.

Характерни за белетристичния подход на писателя са живият усет към характерни детайли, психологическото проникновение и склонността да се извеждат типични образи на тогавашната действителност, пише критиката. Разказите отразяват непосредствените впечатления на Вазов, който е обичал да се разхожда из улиците и околностите на София. Понякога със съзнателното намерение да наблюдава поведението и нравите на новите сторичани. Сборникът започва с “големия разказ“ (писателят съзнателно не го нарича повест въпреки неговите 90 страници) - “Кардашев на лов“, който може да бъде приет за програмен текст на всички разкази. Мозаечната композиция, както и необичайната дължина дават възможност на Вазов да вмести почти всички мотиви и теми, които са били разгърнати в сюжетите на неговите кратки “софийски“ разкази.

В сборника са включени трийсет Вазови разказа със сюжети от столичния живот. Подредени хронологично, те представляват истинска хроника на събитията в столицата от края на XIX - началото на XX век. Характерни за белетристичния подход на писателя са живата наблюдателност, усетът към характерни детайли, психологическото проникновение и склонността да се извеждат образи - типажи.

България

Икономика

Loading...

Спорт

7 заразени в Локо Пд

Отборът на Локомотив Пловдив излезе с официална информация, в която извести колко са заразените от коронавирус в клуба. От резултатите става...

Прочети още:

Loading...

Свят

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

Ще се намалява разликата в трудовите възнаграждения на жените и мъжете

Германското правителство одобри планираната стратегия, която цели да н...

Прочети още:

Loading...

Земеделие