Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб04072020

Брой 124, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73297 BGN ↓ 1 GBP = 2.16773 BGN ↑ 1 CHF = 1.83681 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Мнение (2) Сянката на фашизма в Украйна

Сянката на фашизма в Украйна

Сянката на фашизма в Украйна

Убийството на Олександр Музичко (по-известен като Сашко Белия), отново насочи вниманието към станалия известен „Десен сектор“

Често можете да видите мнения, че „Десен сектор” е фашистка или екстремистка организация на ултраси, за която не си струва да се говори, защото ще „отмине“ в историята, заедно с „революционния пламък“ на Евромайдана. Реалността, обаче съвсем не е толкова безобидна.

Историята

Твърденията, че „Секторът” е възникнал спонтанно, благодарение на социалните мрежи в интернет, в следствие на твърдите действия на силите за сигурност срещу „мирните демонстранти“ на Майдана са „меко казано“ далече от истината. Първите информации за координирани действия на компактни групи от ДС се появиха още на 29-30 ноември – една седмица след началото на протестите (21 ноември), което показва, че организирането им е започнало най-късно успоредно с това на самия Евромайдан. Тогава, с атаките си те предизвикаха твърдия отговор на силите за сигурност, които използваха сила – но срещу мирните демонстранти, а провокиралите насилието своевременно се бяха изтеглили от площада.

В последствие, „Десен сектор” ставаше все по-известен в рамките на „самоотбраната“ на Евромайдана.

Структурата

„Десен сектор” е уникален по своята същност. Това е екстремистка политическа организация, включваща ударни отряди, структурни звена по цялата територия на Украйна, неправителствена организация, а от 22 март – и политическа партия. В процес на формиране и подготовка е и младежко крило.

По време на създаването му (ноември м.г.) в него влизат представители на няколко отдавна известни националистически организации, между които Всеукраинското обединение (ВО) Трезуб – Степан Бандера (Тризъбец), Социал-Националната Асамблея – СНА (включваща организации като Социал-Националните Профсъюзи на Украйна, Здрава Нация, Наследство, Патриот на Украйна, Украинска Алтернатива, Род, СИЧ), Украинска Национална Асамблея-Украинска Народна Самоотбрана (УНА-УНСО, неправителствени организации (ВО „Женска Сеч“, Черен комитет, Комитет за освобождение на политическите затворници, някои ултрадесни младежки организации, като неонацистката Бял Чук, т.нар. Свободни националисти, групи на скинхедс и др.). Инициатор на създаването на ДС е Трезуб.

Структурата е изградена на военизиран принцип - има лидер (Д.Ярош), главен координатор (Андрий Тарасенко), главен командир (Андрий Стемпицкий) и политически съвет и главен щаб. Страната е разделена на Източен и Западен сектори, които се ръководят от свои координатори (съответно, Андрий Белецкий и - до убийството му на 24 март, Олександр Музичко), на които са подчинени областните структури, всяка от които си има щаб и собствен координатор.

По време на сблъсъците в Киев, „Десен сектор” разполагаше със своя „сотня“ (по списък - около 500 човека), формално включена в състава на „самоотбраната“, но реално самостоятелна, която координираше действията си единствено с коменданта на Евромайдана, сега шеф на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, Андрий Парубий.

В състава на сотнята влизаха 7 отряда:

Отряд „Т“ (или „Специални бойци“) – най-добре подготвените, въоръжени и оборудвани бойци.

Отряд „Черепашки“ – за осигуряване на охрана и безопасност на заеманите от организацията сгради и помещения.

Отряд „Хадж“ – съставен предимно от активисти на бившия отряд „Вълци“, за изпълнение на задачи на самия площад „Независимост“.

Отряд „Чебурашки“ (преди това – Бял чук) – съставен от активисти на Бял чук и т.нар. „нацисти“ – предимно от организациите в СНА. Повечето от тях бяха тийнейджъри, въоръжени с бейзболни бухалки и хладно оръжие (ножове, вериги, боздугани и др.)

Отряди „Викинг“ (неговият командир, известен като „Казака“ обля на 19 януари лидера на партия УДАР, В.Кличко със струя от пожарогасител), „Зарево“ (създаден от новопристигнали подкрепления на 21 януари) и „Валхала“ (съставен от жени, предимно от Трезуб и Женска Сеч).

Всички те бяха добре тренирани и много дисциплинирани. Заради това, в прословутата „Небесна сотня“ на жертвите при сблъсъците, само 2-3 са от отрядите на „Десния сектор”.

Идеологията

Според официалните изявления, партията е изградена на основата на УНА-УНСО, но в нея очевидно ще доминира идеологията на Трезуб, водачът на която - Ярош е и лидер на новата формация. В основата й е трудът на Д.Донцов „Национализъм“.

Донцов твърди, че „вечното ирационално право на нацията на живот е по-висше от всичко земно, феноменално, рационално: по-висше от живота на дадената личност, кръвта и смъртта на хиляди, по-висше от благосъстоянието на дадено поколение…по-висше от общочовешката етика, по-висше от въображаемото понятие за добро и зло“. Поради това, „Стремежът към война между нациите е вечен… Международният живот е устроен върху борбата, върху постоянното движение, което сменя мира с война и войната с мир…Войната съществува между видовете, а поради това и между хората, народите, нациите… Бъдете агресори и завоеватели, преди да успеете да станете властелини и обладатели…Общочовешка правда не съществува.“

По идеите на Донцов, нацията е устроена йерархически, като се води от малцинство, което той нарича „аристокрация“ и „орден“. „Нацията трябва да бъде представлявана, не от трудова интелигенция, не от класата на селяните, не от монопартия, а от особен слой най-добри хора, задачата на които е да упражняват творческо насилие над основната маса на народа“, твърди той. Според него, принадлежащият към аристокрацията не познава милосърдието, човечността по отношение на личността, ръководи се само от жаждата за съхраняване на целостта, за него е свойствена нетърпимост към всичко, което противоречи на идеала. Начело на нацията е „вождът“, за когото е характерен „мирогледът вместо партийните параграфи; вярата вместо знанието; непогрешимостта, а също и изключителността вместо компромисите; култът към личността и активното малцинство, вместо подчинението на „волята на народа“; суровост както към себе си, така и към другите – вместо човечност“. А при необходимост, той може да бъде „принуден да изпусне гнилата кръв… за да застави разбушувалата се стихия смирено да сведе глава“, като „безжалостно се разправя със съмняващите се“.

Идеите на Донцов са в основата на програмата на Трезуб. Ярош и съратниците му отхвърлят хуманизма, социализма, либералната демокрация, атеизма, космополитизма, глобализацията, като формиращи робско съзнание у човека и превръщащи го в част от „космополитното стадо“, обитаващо „световния концлагер“. Алтернативата е създаването на „Украинска Единна Независима Държава, начело на която ще бъде Националният Орден“. Враговете на тази държава са „империализмът и шовинизмът, комунизмът и националсоциализмът, демолиберализмът (демократичния либерализъм) и космополитизмът, глобализмът и псевдонационализмът и всяка друга мърсотия, която се стреми да паразитира върху кръвта и потта на украинците или да ги отклони от магистралния път към тяхната национална държава“. Докато „коренната нация“ не получи „правото да твори държава, формира и контролира властта“, ще бъде „невъзможно да бъде решен в нейна полза нито един неин проблем (политически, социален, икономически, междунационален, военен, религиозен, образователен, културен, екологичен и т.н.), до тогава, над украинците на тяхната земя ще властват чужди истини, чужди сили, чужда воля“.

Слово и дело

Сега „Десен сектор” е на път да „претвори в живота“ тази програма. Създаването на партия е само едно от средствата за това, а участието в политическия живот, не изключва и другите методи и средства, основно от които е „революционното насилие“. В отговор на въпроса, защо се създава партията, главният координатор Тарасенко заяви, че „…ние винаги сме казвали, че никаква партия няма да реши проблема. Всяка система може да бъде разрушена само от друга система. Ние отиваме в политиката, но това не означава, че ние изцяло ще се превърнем в партия. Просто ще има и партия. Ще има някакви взаимно контролиращи се неща и аз се надявам, че всичко това няма да се скапе.“ Реално, самата структура представлява първообраз на тази „друга система“, за която говори Тарасенко. Потвърждението е, че въпреки обявената тотална мобилизация и готовност, те съвсем не възнамеряват да се борят с „окупаторите“ от руската армия. „Ние не сме въоръжени сили. Ние не можем да се противопоставяме на дивизии, които ги прикриват от въздуха. Затова, да се говори, че ние ще тръгнем срещу армия с някакви си две-три хиляди човека е смешно“, казва Тарасенко. Същевременно, бойците на ДС продължават да се „маршируват“ по украинските градове с тояги и ножове. По думите на Тарасенко – „изключително с цел охрана и самозащита“.

От „Десен сектор” поне на думи заявяват, че не са русофоби, защото са „украински националисти“, които обичат своята нация и уважават всяка друга нация. Що се отнася до руснаците в Украйна – „…те си имат метрополия, Руската Федерация… А това е украинска земя, където украинците живеят от векове“, както твърди Тарасенко. По думите му – ако не им харесва в Украйна, те трябва да си „заминават“ за Русия. Това се отнася и за другите „неукраинци“.

За „Десен сектор” борбата за Украйна и борбата с Русия тепърва започват. Поради това, предложените на лидерите му постове в новата власт бяха отхвърлени като незначителни и не отговарящи на техните искания (на Ярош беше предложено да стане заместник-председател на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна).

Активистите на новата партия се готвят за нова революция и не го крият. „Аз лично вярвам във втората революция, защото работата е свършена дори не и на 30%...аз вярвам, че е необходима втора революция. Каква ще бъде тя и кога, в тази минута е много трудно да се каже, но нея задължително ще я има“, заяви само преди дни, координаторът на сектор Изток на ДС Белецкий. Мнението му се подкрепя и от Тарасенко, който обясни, защо борбата няма да спре със свалянето на Янукович. „Ако просто властта бъде повалена и сменена от друга, не много по-добра, то на нас такъв вариант не ни подхожда. Ние сме за пълноценна национална революция. Това означава изменение на системата на властта, подмяна на структурата на властта и хората във властта. Докато системата не бъде променена, Украйна няма да стане национална държава“, заяви той.

Що се отнася до Русия, там нещата също са ясни – според Ярош, войната с нея е неизбежна и ще се води до „пълното унищожаване на империята“.

ДС е последователен и в отношението си към ЕС и НАТО. „Десен сектор” не е бил и не е за влизането на Украйна в ЕС. Ние считаме, че Украйна трябва да бъде субект, а не обект на геополитиката. Ние сме за извънблоковия статут на страната. Ние сме против това, в Украйна да има бази на НАТО, т.е. – ние сме против членството на Украйна в НАТО. Ние ще говорим и с хората, които са за Евросъюза, и с тези, които са за съюз с Русия. Аз подчертавам – ние предлагаме вариант на извънблоков статут на Украйна“, заяви лидерът Ярош. Защо при това положение „Секторът” е бил толкова активен на Евромайдан, става ясно от друго негово изявление. „Десен сектор” просто се е възползвал от възможността да завоюва позиции и набере сили и влияние, за да се „осъществи национална революция и се отхвърли този режим, който ние наричаме режим на вътрешна окупация“. За успеха в това начинание говори дори и фактът, че лозунгите на националистите, останали още от времето на Бандера „Слава на Украйна! Слава на героите!“, „Слава на нацията! Смърт на враговете!“ и „Украйна над всичко!“, вече са нещо обикновено за повечето представители на новите власти, а също и на продължаващите митинги на Майдана.

На 18 март, Ярош съобщи, че активистите от неговото движение няма да се разоръжат и че никой от тях няма да се запише в новосъздадената Национална гвардия. Не им е необходимо – те подготвят „втората революция“ и очевидно пазят силите си за борба с „вътрешния враг“. В редовете им има ветерани, които могат да споделят с младите богатия си боен опит от войните в Нагорни Карабах (на страната на Азербайджан), Приднестровието (за Приднестровието), Грузинско - Абхазката война (на страната на Грузия), Първата чеченска война (срещу руската армия), в Хърватска (за хърватите), в Косово (и за двете страни), в Южна Осетия (на страната на Грузия). Все по-често се говори и за т. нар. „сирийска група“, т.е. украинци сражавали се срещу правителството и силите на Башар ал Асад в Сирия. Наскоро се появи и информация, че по разпореждане на и.д. премиера Яценюк, на „оперативно разпореждане“ на „Десния сектор” се предават 23 детски лагера на цялата територия на Украйна. В тях ще провежда подготовката на младежкото крило на партията.

Не са за пренебрегване и близките връзки на „Сектора” с бившите шефове на Главно управление „Разузнаване“ на министерството на отбраната и на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Игор Смешко и Александър Скипалский (носител на награда на ветераните от 14 гренадирска СС дивизия „Галичина“, един от създателите на УНА-УНСО и от организаторите на участието на техни бойци в първата чеченска война). Новият – стар началник на СБУ Валентин Наливайченко също е техен „добър познат“ – ако се съди по видеозаписите, появили се в последните дни в социалните мрежи, а и по твърденията в медиите на съкратени при чистката след смяната на властта в Киев служители на СБУ, че представители на националистическата организация, вече са редовни участници в оперативни заседания на високо ниво в службата.

„Десният сектор” и нейните цели едва ли ще са „по вкуса“ на европейските избиратели, а изборите за Европарламент (22-25 май) са решаващи за политиците от ЕС, които очевидно са наясно със същността на нещата и предпочитат „усилено“ да не я забелязват. По някакво „странно съвпадение“, изборите за президент на Украйна ще бъдат също на 25 май.

На 24 март, бе убит Сашко Белия. Според МВР на Украйна – при започната от него престрелка след опит за задържането му от бойци на специалното подразделение „Сокол“. Според приближените на самия Сашко, „соколите“ преднамерено са убили координатора на Западния сектор на организацията. Така или иначе, смъртта му е предупреждение. Ярош поиска оставката на министъра на вътрешните работи Аваков, който пък му отговори, че „приема предизвикателството“. Дали Ярош ще разбере предупреждението, предстои да видим.

А ние, подкрепяйки промените в Украйна, може би трябва да помислим над една знаменита (макар и доста цинична) фраза, приписвана на Бисмарк – „Революциите се измислят от гении, извършват се от фанатици, но на плодовете им се наслаждават негодници.“ И след това да решим, какви са мястото и ролята на „Десен сектор” в демократичната революция на Евромайдана.

Мариела Стоянова

България

Икономика

Култура

Спорт

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Вратарите на “черно-белите“ Мартин Луков и Илко Пиргов герои на финала за Купата на България

Локомотив (Пд) ликува с Купата на България за вт...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие