Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет14122018

Брой 241, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.72002 BGN1 GBP = 2.17682 BGN1 CHF = 1.73282 BGN
Back Вие сте тук:Начало Мнение (2) Социал-консервативната линия на Корнелия Нинова започва да дава резултати

Социал-консервативната линия на Корнелия Нинова започва да дава резултати

Социал-консервативната линия на Корнелия Нинова започва да дава резултати

ГЕРБ воюва на много фронтове, докато БСП показа алтернативни политики и опозиционно самочувствие, сочат изводите на Института за стратегии и анализи

Политическата динамика в страната продължава да се ускорява.

Политическото говорене стана отчетливо предизборно, противоборствата се засилиха, а улицата започна да се намесва в политическия процес.

Случващото се около приемането на най-важния закон за годината – бюджетът, показа, че има нова политическа ситуация. Коренно различни са атмосферата и контекстът в Народното събрание.

В пленарната зала вече цари климат, подобен на заседанията по време на управлението на Виденов– среднощни обсъждания, ярко противопоставяне, сблъсък на противостоящи си визии.

ГЕРБ воюва на три фронта, които вече не може да затвори: Нинова, Йончева и Радев.

БСП показа, че вече имат алтернативни политики, трупат самочувствие, говорителите ѝ станаха по-резки и нападателни. Социал-консервативната линия на Нинова започва да дава резултати.

ДПС смени окончателно тона и мина в конкретна институционална атака със свои искания и предложения като заговори за три избора през 2019 година – предсрочни парламентарни, евровот и местни избори.

Конфликтът между правителство и президентство вече е война, в която не се подбират средства. Мостовете между премиер и президент към момента изглежат изгорени. Някои депутати и публични говорители минаха всякакви граници на нормалното общуване и затънаха в цинично говорене и уличен език.

Подобно развитие ще има тежки последици за мнозинството, защото

държавният глава е в по-изгодна позиция — както институционална, така и рейтингова.

Кабинетът пое глътка позитивен въздух вследствие на мониторинговия доклад на Европейската комисия, който изненадващо се оказа с положителен превес за България и въпреки забележките, отчете напредък в борбата срещу корупцията и промените в съдебната власт. 

Смяната на вицепремиера Валери Симеонов показа, че има разместване, макар и неофициализирано, в управляващото мнозинство. Оставката и наследничката му бяха гласувани без участието на лидера на ПГ на Обединени патриоти Волен Сидеров и без депутатите от „Атака”. За сметка на това към мнозинството се присъединиха народните представители на „Воля”. Смяната няма потенциал за създаване на сътресения в управляващото мнозинство, но е показателна за процесите, които започнаха да се развиват, и е средносрочна заплаха за управлението като легитимност, предвидимост, яснота.

Усещането е, че с всяка една криза правителството и парламентът вървят към своя край. 

Въпросът е не дали, а кога ще има предсрочни избори и то през 2019 г.

Борисов играе умело навън, но все по-трудно балансира между ролята си на премиер, мандатоносител, помирител на коалицинните партньори, партиен лидер.

През месеца отчетливо се открои тенденцията на фокусирана атака върху патриотите от всички страни, защото се видя, че те са слабото звено в управленската конструкция. Вътрешните им проблеми ги направиха универсална мишена.

Месецът бе белязан от непрестанни и разнообразни протести, които буквално покриха цялата територия на страната. Това е първият подобен месец от началото на този управленски мандат. Исканията на различните групи варират в целия диапазон през социални, професионални, лични, политически.

Букетният им характер и невъзможността да бъдат задоволени всички искания предполага избухването им с нова сила при първи подходящ момент. 

Всичко това показа, че процесите на разделение в страната по оста столица-провинция са в напреднала фаза, неравенството е по-дълбоко от видимото, процесите са стигнали критична точка. 

Някои действия на управляващите катализират протестния потенциал, а не го отслабват.

Разпоредената от прокуратурата проверка на финансовия министър, която заформи историята „Кръстникгейт”, и т. нар. „Паспортгейт” са двата скандала с най-сериозен потенциал за нанасяне на поражения върху властта. Корупцията при издаване на български паспорти засегна сериозни европейски интереси. Сигурността е топ тема за всяко европейско правителство от 2014 година насам и подобен пробив няма да бъде простен или отминат без последствия. Публикациите не спират, включително в европейски официози, а въпросът бе поставен и официално от втората по големина група в Европарламента. Всичко това гарантира дълъг живот на скандала и невъзможност да бъде решен с палиативни мерки или „заметен“.

За София Шенген е поставен на карта.

Скандалът с обитаваното от 2012 година, без да се плаща наем, за

луксозното жилище на Горанов е сериозен удар върху имиджа на кабинета. 

Финансовият министър в повечето случаи е вторият човек в правителството. Неговото делегитимиране или отстраняването му винаги е свързано с правителствено сътресение, а често — и с криза, предшестваща падането на кабинета.

Първоначалният консенсус за подписването на Глобалния пакт за миграцията се разпада с бързо темпо седмици преди официалната церемония в Маракеш (1011 декември). От него засега се отказаха Австрия, България, Италия, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Естония, а извън ЕССАЩ, Австралия, Швейцария, Израел.

Българското правителство и управляващо мнозинство продължават да излъчват разнопосочни сигнали по отношение на документа, въпреки заявеното след Коалиционен съвет намерение за оттегляне.

Приемането на стратегия за минаване на „Турски поток” към България и заявките от страна на „Газпром” за това изглеждат странно на фона на традиционната и последователна турска позиция, че всеки газ, дошъл на турска територия, вече е собственост на турската държава и тя решава какво да прави с него.

Турски поток” свършва на Черноморското крайбрежие на Турция, защото Турция никога не е приемала политиката на транзитьор, а на самостоятелен търговец на всякакви ресурси. Реално България и Русия нямат допирателна по трасето на „Турски поток”.

Въпреки това решението на „Газпром” да участва в процедурата за резервиране на мощности по проекта за разширяване на националната газотранспортна мрежа на България от българско-турската до българско-сръбската граница, изпълняван от компанията “Булгартрансгаз“, е обнадеждащо за България.

 

От „Епицентър”

(със съкращения, заглавието е на ЗЕМЯ)

*Анализът е изготвен от авторски колектив: Д-р Калоян Методиев-политолог, Валерия Велева-Изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи, Таня Джоева-Институт за стратегии и анализи. Международни наблюдатели: Борислав Ангелов (Русия, Македония), д-р Антон Панчев (Албания Гърция, Косово, Сърбия)

 

България

Икономика

Култура

Спорт

Байерн взе нужната точка след драма в Амстердам

Байерн завърши зрелищно 3:3 при визитата си на Аякс в Амстердам и финишира първи в група „Е“ на Шампионската лига. И двата тима приключи…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Няма тестове за АЧС! Държавата посочи коя фирма да ги достави за 1 395 916 лв. без обществена поръчка

Няма тестове за АЧС! Държавата посочи коя фирма да ги достави за 1 395 916 лв. без обществена поръчка

В момента липсват диагностикуми за изследване на болестта Африканска чума по свинете (АЧС), обяви доц. д-р Емилия Радева Иванова, директор н…

Прочети още:

Loading...