Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб11072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Мнение (2) Анализ: В утрешния свят Русия ще е с нов статут

Анализ: В утрешния свят Русия ще е с нов статут

Анализ: В утрешния свят Русия ще е с нов статут

Управляващите елити със сигурност ще преживеят този вирус в прекия смисъл на думата, но в политическия, по-вероятно – не. Кой тогава ще каже, че Пекин, Москва и Хавана са врагове? Народите, със сигурност – не

В утрешния свят Русия вече ще има нов статут, пише хърватското издание Advance, анализирайки помощта, която днес Москва оказва на Италия в борбата с епидемията от коронавирус.

Ситуацията в света във връзка с коронавируса е страшна, но за Русия това е шанс за „презареждане“. Като изпрати помощ в Италия, Русия извърши благородно дело и в „утрешния ден“ това няма да бъде забравено, пише изданието.

Нали напоследък все по-често се казва, че „светът вече никога няма да бъде същия“, а за Кремъл това е сигнал, че има възможност да промени своите позиците в този нов свят.

Дори и днес има такива, които ругаят Русия, като казват, че тя помага с единствената цел да „разруши западния ред“. Русия обаче не се възползва от ситуацията, за да окупира в суматохата Прибалтика, Полша или Киев. А нали официалните теоретици в продължение на толкова години ни уверяваха, че Русия ще постъпи точно така, ако „ѝ се отдаде случай“. Русия обаче, напротив, реагира навреме и помага – първо на Италия.

Американското издание „Блумбърг“ също пише, че „Путин злоупотребява със ситуацията, в която се е оказала Европа“.

Но как изпращането на помощ може да бъде злоупотреба?

Може, но само от гледна точка на тези, които виждат в укрепването на европейско-руските отношения трагедия за своята геополитика.

Защо Кремъл избра Италия? Разбира се, помага се именно на тази страна, защото тя е пострадала най-много от държавите в Европа. Трябва обаче да се отбележи, че руските отношения с Италия вече няколко години се развиват позитивно.

 

Помощта беше изпратена след телефонен разговор между италианския премиер Джузепе Конте и руския президент Владимир Путин. Така че днешната помощ е продължене на доста близките отношения между Рим и Москва. Трудно е да си представим, че Борис Джонсън, например, би помолил или би се съгласил да получи руска помощ (макар че като се имат предвид хаотичните му действия по време на тази криза, е възможно накрая все пак да му се наложи да направи това).

Ако жертвите на коронавируса в самата Русия останат малко, това би повишило ролята й като

страна, която помага на другите, изпаднали в беда.

А всяка допълнителна помощ, това са много точки, отбелязани с използването на „мека сила“.

Разбира се, Русия не е единствената, която помага на Италия. Помощ вече изпрати Китай, а също така малката, но много силна в медицината Куба. Какво се получава? Помагат две „комунистически – недемократични“ държави и един „слабо демократичен“ режим. Истински кошмар за геополитиката на атлантизма!

Истинският кошмар обаче сега го изживяват гражданите на Европа, които се сблъскаха с безпрецедентна ситуация. И всеки, който може да помогне поне малко да бъде облекчен този кошмар и ужас пред неизвестността, ще заеме заслужено място в „утрешния свят“.

Нищо от случващото се тези дни няма да бъде забравено. Ще се запомни кой е помогнал, а кой напълно е забравил, че светът продължава и извън неговите национални граници.

За съжаление, ако се има предвид ситуацията, не само Италия ще има нужда от помощ...

В света, който в момента изживява преход от една ситуация към друга, кубинците, руснаците и китайците се сблъскват с най-крайни прояви на дискриминация.

Под ръководството на Съединените щати Западът задушаваше тези страни с ембарго и различни санкции.

Наричаха ги врагове, опасни режими, коварни играчи... Но сега те първи се притекоха на помощ. И днес в Италия вече никой не ги смята за врагове, както утре няма да ги смята в Европа.

Управляващите елити със сигурност ще преживеят този вирус в прекия смисъл на думата, но в политическия, по-вероятно – не. Кой тогава ще каже, че Пекин, Москва и Хавана са врагове? Народите, със сигурност – не.

Ако след тази изключително тежка криза, която един ден все пак ще свърши, нещо се промени към по-добро, това ще бъде появата на нов свят, в който няма да има място за натрапената вражда.

Приятелите си помагат един на друг в бедата. И Куба, Русия и Китай показаха какви искат да бъдат. А тези, които не могат да се примирят с това, ще се превърнат в реликви от „вчерашния ден“, които нямат място в „утрешния“.

България

Икономика

Loading...

Култура

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Директорът на проявата Алберто Барбера изрази задоволството си, че форумът ще се проведе при минимално съкращаване на кинотворбите. Шоуто ще...

Прочети още:

Loading...

Спорт

7 заразени в Локо Пд

Отборът на Локомотив Пловдив излезе с официална информация, в която извести колко са заразените от коронавирус в клуба. От резултатите става...

Прочети още:

Loading...

Свят

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

Ще се намалява разликата в трудовите възнаграждения на жените и мъжете

Германското правителство одобри планираната стратегия, която цели да н...

Прочети още:

Loading...

Земеделие